BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankaları altın alımını azaltıyor----

Merkez bankaları altın alımını azaltıyor

Merkez bankaları altın alımını azaltıyor
29 Nisan 2020 - 15:03 www.finansgundem.com

Merkez bankalarının uzun süredir devam eden altın alımları korona virüs salgını ve petroldeki çöküşten dolayı bu yıl yavaşlayabilir

Merkez bankalarının uzun süredir devam eden ve iki yıl üst üste rekor seviyelere ulaşan altın alımlarının bu yıl, korona virüs krizi ve petrol fiyatlarındaki çöküşün küresel ekonomide sarsıntı yaratması ve buna bağlı olarak nakit sıkışıklığının artması etkisi ile yavaşlaması öngörülüyor.

Dünyanın en büyük altın alıcısı Rusya, beş yıl üst üste alım gerçekleştirdikten sonra, Nisan ayından itibaren iç piyasada altın alımını durdurduğunu duyurdu. Çin ve Polonya 2019'dan beri alım yapmıyor ve Kazakistan altın varlıklarının bir kısmını ülke petrol fonuna sattı.

Standard Chartered Plc, değerli metaller analisti Suki Cooper'a göre, net altın alımlarının, satışların bazılarının tarihi stratejilerle uyumlu olması ile, geçen yılki seviyesinden 360 tona düşmesini bekliyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, bu son 10 yılın en düşük seviyesini işaret ediyor.

Merkez bankaları muhtemelen altında tekrar net satıcı olmayacak, ancak WGC'ye göre, altın fiyatlarının önemli bir destekçisi olan merkez bankalarından altına akan fonlar muhtemelen bu yıl azalacak.

WGC'nin Merkez Bankaları ile İlişkiler müdürü Shaokai Fan, "Merkez bankaları alım yapmaya devam edecek, ancak bunlar muhtemelen, son iki yıldır gördüğümüz yoğun seviyelerle aynı yüksek seviyelerde olmayacak" dedi.

Rusya'nın son yıllardaki aralıksız altın alımları piyasa için önemli bir destek faktörüydü ve yatırımcıalrın güvenli liman niteliğindeki varlıklardan çıktığı ve riskli ve yüksek getirili varlıklara yöneldiği dönemlerde fiyatlar için güçlü bir taban oluşturdu.

Rekor alışlar

Merkez bankaları 2019 itibariyle 10 yıl üst üste net alıcı konumundaydı ve 2018 yılında net alışlar, WGC'ye göre,  650 ton ile tarihin ikinci en yüksek seviyesine ulaştı.

Goldman Sachs Group Inc., geçen ayki değerlendirmesinde, altının bile, nakit darlığından dolayı Rusya ve diğer gelişen piyasalarda merkez bankalarının altın alımlarını durdurması ile birlikte, petrol piyasasındaki sert satışlardan etkilendiğini kaydetti.

ING Bank kıdemli emtia stratejisti Wenyu Yao, "Altın ideal bir çeşitlendirici," dedi ve "Merkez bankalarının likidite dışında yoğun altın satmaları için başka nedenler olduğunu düşünmek zor" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın altın alımlarını durdurma kararı, petrol fiyatlarındaki düşüşün bütçeyi olumsuz etkilemesi ile birlikte, ülkenin 120 milyar dolarlık altın varlığından satış yapmaya başlayabileceği spekülasyonunu güçlendirdi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabbiullina, bankanın bu seçeneği düşünmediğini kaydederek, "Risk algılamamız değişmedi. Altının oldukça volatil bir varlık olduğunu anlıyoruz, ancak avantajları var" dedi.

WGC'den Fan, Rusya'nın altın alımlarını durdurmasının, bunun sinyalini piyasalara daha önce vermesinden dolayı sürpriz olmadığını ve halihazırda rezervlerinde altının yüzde 20 ile oldukça yüksek bir paya sahip olduğunu söyledi.

Kazakistan'ın altın satışı ilk değildi ve ülke geçen yıl yatırımlarını çeşitlendirmek için bir miktar altını petrol fonuna satmıştı. Türkiye ise bu trendin dışında kalan ülkelerden biri oldu ve ilk çeyrekte altın alımına devam etti. Ancak bu alımlar diğer merkez bankalarından doğan boşluğu doldurmaya yetmedi.

Gram altın 384 lira seviyelerinde

Altın rallisi kısa sürede bitmeyecek

Merkez'in altın karşılığı TL swap ihalesinde teklif 30,4 ton

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)