BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankaları 2015'te ne yapacak----

Merkez Bankaları 2015'te ne yapacak

Merkez Bankaları 2015'te ne yapacak
24 Şubat 2015 - 23:42 www.finansgundem.com

Tüm dünyada birçok merkez bankasının bu yıl faiz artışı yapması beklenirken, faiz indirimine gideceği tahmin edilen merkez bankaları da var

Merkez bankalarının faiz indirimleri için hali hazırda yoğun olan yıl, daha da yoğun hale gelebilir ve bazı faiz artışları dahi görebiliriz.

Bloomberg’ün tüm dünyada ekonomistlere yaptığı ankete göre, bu yıl en çok Faiz artışı yapması beklenen ülkeler arasında ABD, Brezilya, Meksika ve Nijerya yer alıyor. 2008’den bu yana faizleri yüzde 0.25’te sabit tutan ABD Merkez Bankası Fed’in gösterge faizi bu yıl sonuna kadar yüzde 0.50 ila yüzde 0.75 bandına çekmesi bekleniyor. Brezilya ve Meksika aynı orandaki artışlarla Fed’e katılırken, Nijerya’nın faizleri yüzde 1 artırması bekleniyor.

Ekonomik beklentilerin iyileşmesi bazı merkez bankacılarının düşük faizlerle yıllardır süren genişlemeci politikalardan uzaklaşılmasına imkan tanıyor.

Bloomberg anketine göre ABD ekonomisinin bu yıl ortalama yüzde 3.1 büyümesi beklenirken, işsizliğin yıl sonuna kadar yüzde 5.2’ye gerilemesi bekleniyor. Nijerya’da büyümenin yüzde 4.9 olacağı tahmin edilirken, Meksika için beklenti yüzde 3.2 oldu.

Tüm bu ülkelerin aksine, Rusya bu yıl en çok faiz indirimi yapması beklenen ülke konumunda. Moskova’daki merkez bankacıları hali hazırda oldukça müdahaleci olduklarını gösterdiler. Merkez Bankası Kasım’da beklentinin öncesinde serbest kur rejimine geçerken, Aralık’ta 6.5 yüzde puanlık faiz artışı yaptılar. Bu “U dönüşü” resesyon endişelerini ve politikacılar ile iş dünyasından yüksek faizlerin bankaları ve şirketleri sıkıntıya soktuğu yönünde uyarıları beraberinde getirdi. Ekonomistler Rusya MB’nin faizleri yıl sonuna kadar yüzde 15’ten yüzde 11’e çekmesini bekliyor.

Bloomberg anketine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu yıl 50 baz puan faiz indirimi yapması bekleniyor. Hindistan’ın da aynı şekilde yarım baz puanlık indirime gideceği öngörülüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)