BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez, açıklamayla neyi amaçladı----

Merkez, açıklamayla neyi amaçladı

Merkez, açıklamayla neyi amaçladı
15 Nisan 2015 - 05:35 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın, 22 Nisan'daki PPK toplantısı gündemini açıklaması uzmanlarca olumlu bir hareket olarak değerlendirildi

Merkez Bankası, dün yaptığı açıklamayla dolardaki yükselişi frenlemek istedi. Bankadan yapılan açıklamada, 22 Nisan'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının programı duyuruldu. Aysel Alp, Hürriyet'teki haberinde Merkez Bankası'nın hamlesiye ilgili uzman görüşlerine yer verdi. 

AKILLICA BİR İŞ

Ekonomi yönetiminden eski bürokratlar, belki de dünyada ilk kez bir merkez bankasının kurul toplantısı gündemini kamuoyuna açıkladığını belirtirken, "Çok akıllıca bir iş. Kur üzerindeki baskıyı azaltmak istiyor. Bunun için de iletişimini güçlendirmeye çalışıyor. Piyasalar 10 gün boyunca bunu tartışacak ve doğru fiyata yaklaşacak. Doğrudan iletişimi güçlendirlmeye yönelik bir karar" yorumunu yaptılar.  

SAYDAMLIKTA İLERİ AŞAMA

Bir başka eski bürokrat ise, "Kurul gündemini açıklamak Merkez Bankası'nın saydamlıkta ileri bir aşamaya geçmesi, demek. Beklentileri yönlendirmeye çalışıyor. Panikleyen piyasayı yatıştırmayı hedefliyor. Piyasaya sakin olun, ben size ucuz döviz vereceğim, diyor. İkinci kararla da bankaların maliyetlerini azaltacağız, diyor. Ne kadar etkili olacağını göreceğiz" dedi. mi döviz alınıyor?” diye konuştu.

MUĞLAK BİR SÖZLÜ MÜDAHALE 

Hürriyet yazarı Uğur Gürses'in Merkez Bankası açıklamasıyla ilgili değerlendirmesi de şöyle: "Bunlar şu anda dişe dokurun bir adım değil. Kurdaki sorun Döviz likitidesinin azlığı değil asıl mesele. merkez bankası TL faizlerini etkilemekten uzak durduğu sürece bu tür manevralarla kuru kontrol edemez. Muğlak bir sözlü müdahale yaptığını düşünüyor” dedi. Söz konusu açıklamanın kur seviyesine bir etkisi olmayacağını düşünen Gürses, “ Bunların kura hiçbir etkisi olmayacak. Piyasanın döviz alma motivasyonunu etkilemeyecek. Döviz likiditesinden dolayı döviz alım durumu yok. Asıl soru döviz faizleri pahalı olduğu için mi TL faizi ucuz olduğu için mi döviz alınıyor?”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)