BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkel tek başına iktidara geliyor!----

Merkel tek başına iktidara geliyor!

Merkel tek başına iktidara geliyor!
22 Eylül 2013 - 21:15 www.finansgundem.com

Almanya'da ilk sandık çıkış anketleri, Başbakan Angela Merkel'in zaferle çıktığına işaret ediyor. Merkel'in koalisyon ortağı liberal FDP ise...

Almanya'da genel seçimlerin ardından açıklanan ilk sandık çıkış anketleri, Başbakan Angela Merkel'in zaferle çıktığına işaret ediyor. Ancak Merkel'in mevcut koalisyon ortağı liberal FDP yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı.
Hurriyet.com.tr'nin haberine göre ilk bir saatte sayılan oylarla yapılan projeksiyonlar, Merkel’in tek başına iktidar olacağını gösteriyor. ARD’nin ardından devlet televizyonu ZDF de bunu bildirdi. Gerçekleşirse, 1957’den beri ilk kez Almanya’da tek parti hükümeti olacak.
''SÜPER BİR SONUÇ''
Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, genel seçimlerle ilgili ilk değerlendirmesinde, "Bu süper bir sonuç" yorumunu yaptı.
Başkent Berlin'deki partisinin merkezinde coşkuyla karşılanan Merkel, burada yaptığı konuşmada, seçmenlerine teşekkür ederek, sorumluluk içinde ve dikkatli davranacaklarına söz verdi. Merkel, "Hepimiz sevinmeliyiz. Bu süper bir sonuç" ifadelerini kullandı. Gelecek 4 yılın Almanya için başarılı geçeceğini kaydeden Merkel, seçimin kesin sonucunu bekleyeceklerini ve yarın parti kurullarında değerlendirme yapacaklarını söyledi.
Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabirel ise parti merkezinde başbakan adayı Peer Steinbrück ile basın toplantısı düzenledi.
Gabriel, seçim sonuçlarından dolayı CDU'yu ve Merkel'i tebrik ettiklerini belirtti. Oylarını artırdıklarına dikkati çeken Gabriel, buna karşın aldıkları oyun beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi.
Steinbrück da sonucu "İstediğimiz sonuca ulaşamadık" ifadesiyle değerlendirirken, CDU ile olası bir koalisyon hükümeti konusunda şimdilik bir spekülasyon yapmayacaklarını, buna (SPD'nin koşullarını dikkate almak kaydıyla) Başbakan Merkel'in karar vereceğini kaydetti.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yayımladığı sandık çıkış anketlerine göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplam yüzde 42; iktidar ortaklarından Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4,7 oy aldı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 26, Yeşiller Partisi yüzde 8, Sol Parti ise yüzde 8,5 oy oranına ulaştı.
Seçimlerde yüzde 5'lik seçim barajını aşarak Meclis'e girip girmeyeceği merak edilen “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi yüzde 4,9 düzeyinde görülüyor.
FDP ve AfD'nin Meclis'e girip girmeyeceği kesin sonuçlarla belli olacak.
Sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi'nde oy dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 297, SPD 184, Yeşiller 57, Sol Parti 60.
Seçimlere katılım oranının 2009'a göre yüzde 4 artarak yüzde 76 olarak gerçekleştiği bildiriliyor.
Şu ana kadar gelen ilk sonuçlar:
FDP meclis dışı gibi görünüyor
CDU: 42,5
SPD: 26,5
Grüne: 8,0
FDP: 4,5
Linke: 8,5
AfD: 4,8
Diğer: 5,2
34 PARTİ KATILDI
Seçimlere 34 parti katıldı ve 4 bin 451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarıştı. Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.
Partilerin parlamentoda sandalye kazanabilmeleri için yüzde 5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyor.
Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve her beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.
Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katıldı. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı.
Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)