BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMemurun canını yakacak 5 madde----

Memurun canını yakacak 5 madde

Memurun canını yakacak 5 madde
29 Mart 2013 - 12:12 www.finansgundem.com

Hükümetin 657 sayılı memur yasasında yapacağı ancak bugüne kadar resmi olarak açıklanmayan değişiklikler belli oldu

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’nda Hükümet, 5 kritik maddeden oluşan gündemini memur sendikalarına resmen bildirdi. Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre, sendikalardan bu kritik 5 konuda görüş isteyen Hükümetin, bu görüşleri hazırlanacak yasa taslağına yansıtıp yansıtmayacağı bilinmiyor. Ancak Hükümet öyle ya da böyle bu düzenlemeleri içeren bir yasa taslağını Meclis'ten geçireceğini de ortaya koydu. Böylece 2 milyon memur, artık başında sallanan 5 kritik düzenlemeyle dün itibariyle yüzyüze gelmiş durumda.
MEMURA "ARTIK SEN DE HERKES GİBİSİN..." DENİLECEK
Son iki gündür devam eden ve dün tamamlanan toplantıda Bakan Çelik'in sendikalardan görüş istediği konuların başında "memurun statüsü" geliyor. Buna göre memur/işçi ayrımının kaldırılması ve "çalışan" tanımının gelmesi sözkonusu olacak. Bu durumda anayasal bir korumayla, devlet memurlarının şu anda sahip oldukları iş güvenceleri de dahil olmak üzere bir çok haklarının ortadan kalkması da sözkonusu olabilecek. Memura yasayla "artık sen de herkes gibisin" denilecek.
"ROTASYON"UN ADI "DENGELİ DAĞILIM"...
İkinci konu ise "kamu görevlilerinin dengeli dağılımı" başlığını taşıyor. Bu ise memura rotasyon demek. Rotasyon memurlar arasında tepki yaratmıştı. Ancak Hükümet bu konuda mevcut düzenlemeyi değiştirecek yeni bir düzenleme yapmaya kararlı.
DEVLET MEMURU DEĞİL, "HÜKÜMET BÜROKRATI"...
Diğer konu ise "üst düzey yöneticiler"le ilgili. Bu ise devlet memuru yerine "Hükümet bürokratı" anlamına geliyor. Bu düzenlemede daire başkanı düzeyinin üzerindeki kadrolarda çalışan yöneticilerin hümetle gelip, hükümetle gidecek şekilde tanımlanması planlanıyor. Bakan Çelik'in toplantıda, "Bir iktidar geliyor, örneğin istemediği bir müsteşarla çalışmak zorunda. Yerine atama yaptığında ise diğeri mahkeme kararıyla geri geliyor" demesi dikkat çekici bulundu.
İNGİLİZCE BİLME ŞARTI KALKSIN
Bir başka konuyu ise kariyer uzmanlıklarının kolaylaştırılması. Bunlar bakanlıkların uzmanlık kadrolarını oluşturuyor. A sınıfı kadrolar ve en az 3 yıl yardımcılık yapmak, İngilizce bilmek gibi özelliklere sahip olmak zorundalar. Ancak Hükümet burada örneğin İngilizce bilme şartını kaldırmak, daha kısa sürede uzman olmalarını sağlamak gibi bazı kritik kolaylıklar getirilmesini istiyor.
Bir diğer konu ise memurların sicil yönetmeliği. Buna göre halen uygulanan uyarı, kınama gibi cezalarının kaldırılması gündemde. Bakan Çelik, 6. bir konu başlığı daha sıralayarak buna da "diğer" başlığı vermiş durumda. Buna göre bu listede sınıflandırılmayan konuların yeralacağı belirtiliyor.
SENDİKALAR: GÖRÜŞ VERSEK DİKKATE ALINACAK MI?
Toplantıda, sıralanan başlıklarla ilgili memur sendikalarının önümüzdeki hafta görüşlerini bildirmek üzere Bakan Çelik başkanlığında yeniden biraraya gelmesine karar verildi. Sendikalar konularla ilgili görüş vermek konusunda ise kararsız. hükümetin görüşlerine rağmen hazırlanacak tasarıya kendi bilgidiğini yapacağından endişeli. Toplantıda da kendi görüşlerini sözlü olarak kısmen dile ğetiren bazı sendikalar olduğu öğrenildi. Örneğin rotasyon yerine belli bölgeleri maaş ve ek ödemelerle teşvik edici uygulamaların daha etkili olacağı görüşlerini dile getirdiler.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)