BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMemurlar her an işlerini kaybedebilirler----

Memurlar her an işlerini kaybedebilirler

Memurlar her an işlerini kaybedebilirler
02 Şubat 2015 - 07:31 www.finansgundem.com

Yeni anayasada memur - işçi ayrımı kaldırılırsa memurlar yeterli bulunmadıkları zaman işlerinden çıkarılacaklar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni anayasada memur - işçi ayrımı kaldırılmalı" dedi. Proje hayata geçirilirse, artık memurlar da özel sektörde olduğu gibi amirlerince yeterli görülmedikleri zaman işlerini kaybedebilecekler.
 
Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması gerektiğini belirten Erdoğan, Başkanlık sisteminin hızlı hareket etmek için gerekli olduğunu söyledi. Hükümetin çalışmak istemediği bir memuru görevden almasından sonra bu kişilerin mahkeme kararıyla göreve döndüğünü belirten Erdoğan, "Siz bir taraftan alıyorsunuz yargı bir taraftan geri iade ediyor, siz alıyorsunuz onlar iade ediyor. Böyle devlet idare edilir mi?" dedi. Patronlara seslenen Erdoğan, şöyle konuştu: "İki şeyiniz vardır. İhbar tazminatını ödersiniz, kıdem tazminatını ödersiniz. Memnun değilsiniz kapıya koyarsınız. Öyle mi? İlanihaye çalıştırmaya mecbur musunuz? Bu yeni anayasa ile birlikte memur işçi ayrımını da ortadan kaldırmak lazım. Aynen gelişmiş ülkelerdeki gibi çalışanlar sistemini getirmek suretiyle bu işi ilerletmek lazım."
 
ALİ TEZEL YORUMLADI: HAYATA GEÇERSE MEMUR YANDI
 
Cumhurbaşkanı'nın bahsettiği düzenlemeyi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel yorumladı; Halen SGK kayıtlarına göre 2 milyon 908 bin memur var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü ettiği düzenleme hayata geçerse milyonlarca memurun iş güvencesi ortadan kalkıyor. Artık memurlar da özel sektörde olduğu gibi amirlerince yeterli görülmedikleri zaman işlerini kaybedebilecekler.
 
MEMUR SÖZLEŞMELİ OLUYOR
 
Zaten Ak Parti hükümetleri döneminde çok sayıda memur emeklilik veya istifa ile ayrıldığı halde yerine memur alınmadı. Tersine bu işler taşeron işçiler veya sözleşmeli, iş güvencesiz memurlara yaptırılmaya başlandı. Erdoğan Başbakanlığı döneminde de bu yönde bir adım atmış ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den veto yemişti. O tasarıya göre; memurlar sözleşmeli oluyor ve 2 yıllık sözleşme sonunda amirleri tarafından yeterli görülmeyen veya disiplin suçu işleyen memurların işlerine son verilmesi uygulaması getiriliyordu.
 
MEVCUT YASA NE DİYOR?

 
Mevcut yasaya göre bir memur işten atıldığında, sürgün edildiğinde idare mahkemesine başvurup bu işlemi iptal ettirebiliyor. Hükümet bu durumun önüne geçmek için son Torba Yasa'ya iptal kararlarını 2 yıl uygulamama hükmü koydu ancak bu da Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı yasa tasarısı TBMM'den geçerse 3 milyon memur amirlerince sorgusuz sualsiz dilediği an kapı önüne koyulabilecek.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)