BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMehmet Şimşek'ten AB'ye 'bahane' çıkışı----

Mehmet Şimşek'ten AB'ye 'bahane' çıkışı

Mehmet Şimşek'ten AB'ye 'bahane' çıkışı
14 Mayıs 2015 - 19:44 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Şimşek: "Eğer Avrupa'nın başka bahaneleri, kaygıları olmasaydı, bugün Türkiye AB'ye katılım sürecinin son aşamasında olacaktı"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'na göre Türkiye'nin ilerlemesini sürdürdüğünü belirterek, "Eğer Avrupa'nın başka bahaneleri, kaygıları olmasaydı, bugün Türkiye AB'ye katılım sürecinin son aşamasında olacaktı" dedi.

Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi mezuniyet töreninde, Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 23 lirasının çocukların eğitimine harcandığını belirtti.

Türkiye'nin geleceği "son derece parlak" olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çünkü bu ülkenin nüfusu genç. İkincisi de kadınların çalışma hayatına katılımı şu an itibarıyla sınırlı. Kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamasında olsaydı, Türkiye'nin milli geliri yüzde 25 daha fazla olurdu. Bu, doğru politikalarla Türkiye'nin geleceğini muazzam şekilde şekillendirecek bir potansiyel" diye konuştu.

Eğitimde kalitenin artması ve kadınların iş gücüne katılımının daha fazla sağlanması halinde Türkiye'deki milli gelirin önümüzdeki 20-30 yılda çok rahat bir şekilde daha fazla artacağını belirten Şimşek, hiçbir şekilde kötümserliğe gerek olmadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin ilerlemesini sürdürdüğünü aktaran Şimşek, "Komisyonun 2014 ilerleme raporunda, 33 faslın hemen hemen tamamında 'ilerleme var' deniyor. Bu 33 faslın 26'sında ise 'Türkiye ileri düzeyde AB müktesebatıyla uyumlu' deniyor. Bu şu demek; eğer Avrupa'nın başka bahaneleri, kaygıları olmasaydı, bugün Türkiye AB'ye katılım sürecinin son aşamasında olacaktı" ifadesini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin küresel rekabet gücünde de 144 ülke arasında 45. sırada yer aldığını bildirdi. Şimşek, Dünya Bankasının açıkladığı iş yapma kolaylığı endeksinde de Türkiye'nin 189 ülke arasında 55. sırada bulunduğuna işaret etti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütüne göre de Türkiye'nin yolsuzluk algı endeksinde 177 ülke arasında 64. sırada olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye, yolsuzluk algısının en düşük olduğu yüzde 36'lık dilim içerisinde. İnsani kalkınma endeksinde de 16 sıra ilerleme sağlayan tek ülkeyiz. Bunlar neyi ifade ediyor. Bir, Türkiye'de gerçekten büyük bir ilerleme var. Türkiye'nin önü açık, potansiyeli büyüyor. Ama Türkiye'nin daha yapacak çok işi var. Daha çok yatırım lazım. Özellikle de eğitimde kaliteyi daha ileriye taşımamız lazım."

Üniversitelerden öğrencilerin "iş bulamama korkusu" ile mezun olduğuna dikkati çeken Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Türkiye, önümüzdeki yıllarda bu reform programlarını uyulamaya devam eder, Kürt meselesi gibi kendi sorunlarını çözmeye devam eder, yani Ortadoğu'nun düştüğü tuzağa düşmezse, terörle mücadele edeceği kaynakları sanayiye, eğitime, sağlığa aktarabilirse, çözüm sürecini başarıyla götürebilirse, istikrarı koruyup, yapısal dönüşümü sağlayabilirse, iş konusunda en ufak bir tereddüde gerek yok. Niye? Çünkü Türkiye, o durumda büyük bir cazibe merkezi olur."

Şimşek, Türkiye'de 2002'de faaliyet gösteren sadece 5 bin küresel sermayeli şirketin bugün itibarıyla 42 bine ulaştığını belirterek, "Ama neden 142 bin olmasın. Bu da reformla, istikrarla, büyümeyle sağlanır. Ne kadar Türkiye'de daha çok girişimci olur, daha çok üretim olursa, bugün buradan mezun olan mimarlar, iktisatçılar rahat bir şekilde iş bulacaklardır, kendileri iş kuracaklardır" dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu da üniversite olarak ilk mezunlarını vermenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.

Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise mezun olan öğrencileri tebrik etti.

Konuşmaların ardından Kalyoncu, Bakan Şimşek'e günün anısına plaket takdim etti.

Şimşek daha sonra Vali Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile mezunlar arasında dereceye girenlere sertifikalarını verdi.

Mezuniyet törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül ile diğer davetliler de katıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)