BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMehmet Nane uyardı! İflaslar artacak----

Mehmet Nane uyardı! İflaslar artacak

Mehmet Nane uyardı! İflaslar artacak
16 Kasım 2015 - 12:07 www.finansgundem.com

Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, “Asgari ücrette artışa evet, ama maliyetin bir kısmı değil, tamamı işverenin sırtından alınsın” dedi

Mehmet Nane, perakende sektöründe en çok ‘Başkan’ şapkası taşıyan, sektörün nabzını en iyi tutan isimlerden biri.  Türkiye Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanvekili ve Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, gıda zamları, satın almalar ve asgari ücretle ilgili Habertürk’ün soruları yanıtladı:
 
SGK VE VERGİDE İNDİRİM
 
-Asgari ücretin yoğun uygulandığı sektörlerin lideri olarak bu konuda talebiniz nedir?
 
Çalışanlarımızın maaşlarının artması sonuçta tüketime yansıyacağı için biz perakendeciler olarak artış olmasını olumlu buluyoruz. Hanehalkı gelirinin yükselmesi her zaman tercih edeceğimiz bir gelişmedir. Ama bunun maliyetinin bire bir bize yansıtılmaması lazım. Bunun gerek SGK primi, gerek gelir vergisi matrahıyla eşleştirilerek yapılması bizim ideal çözümümüz olur. Bin 300 TL’ye evet diyoruz. Ama bunun maliyetinin bize yansıtılmasına hayır diyoruz. Bu maliyetin SGK ve gelir vergisinde indirim yaparak karşılanmasını istiyoruz.
 
-Bir kısmını mı kamunun karşılamasını istiyorsunuz, tamamını mı?
 
Tamamını. Çünkü bir bölüşmeye gittiğimiz vakit Türkiye’de istihdamı çok olan firmaların maliyet avantajını elinden almış oluyorsunuz. Tekstil olsun, ihracat ağırlıklı diğer sektörler olsun, olumsuz etkilenir. Türkiye’nin işçi ücreti olarak zaten Asya’nın gerisinde olan işçi maliyet avantajını daha da daraltmış oluruz. Kendi bindiğimiz dalı keseriz. Tabii ki asgari ücret artırılsın, ama bunu Sayın Ali Babacan’ın dediği gibi, 14 milyar TL idi yanılmıyorsam, devlette bunun bir bütçesi var, oradan karşılanması daha doğru olur. Eğer bu işverenin sırtına kalırsa çok ciddi iflaslarla karşılaşırız.
 
  -Bir AVM’de personel gideri toplam giderin ne kadarıdır?
 
Bizde yaklaşık yüzde 10’dur. Bu artış birçok firmayı batırır.
 
-Ya da maliyet artışı zamlara mı yol açar?
 
Aynen. Batmamak için zam da kaçınılmazolabilir. Bir de şöyle bir eşitsizlik çıkar: Kayıt içi olmayan sektörler ve firmalar yararlı çıkar, bizim gibi kayıtlı çalışanlar ise olumsuz etkilenir. Bu artışın devlet tarafından kompanse edilmesi gerekir, bu devlet için bir açıdan sosyal sorumluluktur.
 
"AGRESİF SATIN ALMA BEKLEMEYİN"
 
 -Bu yıl 3 satın alma yaptınız, agresif büyüme bitti mi, Tesco Kipa ile sürecek mi?
 
Bizden 2015’teki gibi agresif büyüme beklenmemeli. Yılın ikinci yarısında sindirim sürecini başlattık. Gelecek yılın ilk 6 ayında sindirim ve aynı zamanda organik büyüme sürecek. Aynı bir jonglör gibi, ikisini aynı anda yapacağız. Gündemimizde bir satın alma yok. Hazım süreci bitinceye kadar da herhangi bir satın alma olmaz.
 
"OTELİN GERİ DÖNÜŞÜ PARA DEĞİL, KEYİF"
 
-Yazın 5 ortak Bozburun’da otel açtınız, geri dönüşünü hesapladığınız bir yatırım mı, keyif işi mi?
 
Keyif işi. 5 ortak toplamda yaklaşık 9 milyon TL yatırım yaptık, çok da güzel oldu. Bu yatırım bizim geri dönüşünü para üzerinden hesapladığımız türden bir yatırım değil. Tamamen kalbimizle yaptığımız bir iş. Karadan ulaşımı olmayan, dinginlik temasını vurgulayan bir otel yaptık. Kafa dinlemeye gidiyoruz.
 
Mehmet Nane, sektörün genelde ülke büyümesinin yaklaşık 2.5 katı büyüdüğünü belirtip, bu yıl da bu trendin devam edeceğini söylüyor. Nane, “Bu büyüme oranı da bizi enflasyonun bir tık üstüne atacak bir oran” diye konuşuyor.
 
"GIDA ZAMMINDA YANLIŞ HEDEF GÖSTERİYORLAR"
 
-Gıda ve gıda dışında kârlılığı karşılaştırır mısınız?
 
Gıda enflasyonunda marketlerin suçlanmasına ne diyorsunuz? Bir kirlilik bulutu var, yanlış hedef gösteriyorlar. Diyorlar ki, “Tarlada 1 TL, market niye 3 TL’ye satıyor?” Tarladaki 1 TL, dalında 1 TL. Örnekle gidelim: Mandalin 1 TL. Kesilmesi, paketlenmesi ve depoya gelmesi artı 55 kuruş. Hal rüsumu, nakliye, bölgelere dağıtım ve mağazalara partisyona ayırma var. Yani mağazaya gelene kadar maliyet oldu 2.25 TL. Daha sonra mağazada fire var, fire oranı yüzde 30-70 arası. En son bunun üzerine makul kâr koyuyoruz, bizim en düşük kârlılıkla çalıştığımız kategori gıdadır. Perakendede kârlılığımız yüzde 22 civarı, bunun içinde en düşük kârlı iş gıdadır. Gıda enflasyonunun esas nedeni gübre ve tohumda dövize bağlı artış. Yoksa bizim fahiş paralar kazandığımız yok.
 
"SALDIRI ÜZERİNE FRANSIZ ORTAĞI ARAYIP DESTEK MESAJI VERDİK"
 
-Paris’te yaşanan saldırılar sonrası Fransız ortağınız Carrefour’un yöneticileriyle temasa geçtiniz mi?
 
Evet, hemen temasa geçtik. Gerçekten çok üzücü bir olay. Bu insanlık dışı saldırıları biz de kınıyoruz. Kendilerine de bunu ilettik. Kısa bir süre önce biz de benzer saldırılara maruz kaldık. Bu nedenle içlerinde bulundukları durumu anladığımızı, her şekilde desteğe hazır olduğumuzu aktardık. Tüm Fransa’nın başı sağolsun. Çok üzücü bir olay. n Bu saldırılar herhangi bir şekilde mağazalara, işe yansır mı? Yok, herhangi bir şekilde işleri etkileyecek bir durum söz konusu değil.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haddini aşma16 Kasım 2015 14:32

    Bunlar hala sömürmeye devam etmek istiyorlar.Artık gözünüzü açın çevrenize bakın yoksa dünya hepimizin başına yıkılacak . Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar....

  • Vatansever16 Kasım 2015 13:20

    hukumetin yerine olsam bu yuku tamamen is verenin sirtii yuklerim...madem oyle gel boyle misali,

  • Vatansever16 Kasım 2015 13:19

    bunlar hazir soyulmus hiyar ariyor yemeye........