BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMcDonald’s Türkiye’yi satın alan gizemli isim Suudi Prensi çıktı----

McDonald’s Türkiye’yi satın alan gizemli isim Suudi Prensi çıktı

McDonald’s Türkiye’yi satın alan gizemli isim Suudi Prensi çıktı
04 Şubat 2020 - 20:25 www.finansgundem.com

Finans Gündem çok konuşulan alıcının ismini yazıyor... Anadolu Grubu’nun ‘gizlilik’ uyguladığı 280 milyonluk satışta, İrlanda’daki şirketle Türkiye piyasasına giren Prens Mishaal Bin Abdullah Al Saud, Arap Yarımadası’ndaki McDonald’s’ların da sahibi.

FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Türk iş dünyasını geçen hafta sonundan beri meşgul eden Anadolu Grubu’nun McDonald’s Türkiye’nin işletme haklarını sattığı, 2 hafta önce İrlanda’da kurulan Birleşik Holding Limited’in sahibiyle ilgili gizem ortadan kalktı. Finansgundem.com’un yaptığı araştırma, Suudi Arabistan’a uzandı. Araştırma sonucu Anadolu Grubu Holding’le 280 milyon liraya el sıkışan şirketin, Suudi Prens Mishaal bin Abdullah Al Saud’a ait olduğu bilgisine ulaşıldı.

ARAP YARIMADASI'NIN "MCDONALD’S İMPARATORU!"

Arap yarımadasındaki tüm McDonald’s’ların da, Anadolu Holding’le varılan anlaşmayla Türkiye piyasasına giren Mishaal bin Abdullah Al Saud’a ait olduğu öğrenilirken, adının ‘sır’ olarak tutulmasının perde arkası da kulislere yansıdı. İş dünyasında konuşulan iddialara göre son dönemde Suudi Arabistan’la gelişen gergin ilişkilere dikkat çekilirken, alıcının Suudi olması nedeniyle olası bir kamuoyu tepkisine yol açmaması, hem de satışla ilgili onay sürecinde bir sıkıntının yaşanmaması için bu şekilde davranıldığı ileri sürüldü.

FINANS GÜNDEM YAZDI, ANADOLU GRUBU AÇIKLAMA YAPTI

Anadolu Holding’in açıklamadığı, ilk kez Finansgundem.com’un yazdığı “McDonald’s Türkiye’nin yeni sahibi Suudi Prens” bilgisi, gizemli alıcının kimliğini göz önüne serdiği kadar, yine Finansgundem.com’un finans dünyası kulislerinden gündeme taşıdığı çarpıcı bir iddiayı aydınlatması adına da önem kazandı.

Bilindiği gibi McDonald’s’ın satışına yönelik şirket tarafından geçtiğimiz hafta KAP’a gönderilen duyuruda özetle, “Görüşmeler tamamlanmış olup, Anadolu Restoran sermayesinin % 100'ünü temsil eden hisselerini Birleşik Holding Limited şirketine satışının yapılması için hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır” deniliyordu. Ancak açıklamayla beraber, finans dünyası kulislerinde, Anadolu Grubu çatısı altında Birleşik Holding isimli bir şirketin varlığına işaret eden konuşmalar başladı. İki firma adının da “Birleşik Holding” olması dikkat çekiciydi. Ve benzerlik üzerine, “Anadolu Grubu kendinden kendine satışı gündeme getirdi” iddiası da kulislere yayıldı. İşte Finansgundem.com’un, kulislerde gündem olan “Anadolu McDonald’s’ı Anadolu’ya mı sattı?” iddiasını Anadolu Holding’in resmi internet sitesindeki bilgiler esasında haberleştirmesi sonrası, AG Anadolu Grubu Holding bugün bir KAP açıklaması yaptı.

Sabah saatlerinde KAP’a düşen ve,

“... Konu ile ilgili 06.05.2019 tarihli ilk özel durum açıklamamızın devamı olarak, 30.01.2020 tarihli özel durum açıklamamız ile Anadolu Restoran sermayesinin %100'ünü temsil eden hisselerinin Alıcı'ya satışının yapılması için hisse devir sözleşmesi imzalandığı ve 31.01.2020 tarihli ek özel durum açıklamamız ile de hisse devir sözleşmesinde Alıcı taraf olarak belirtilen Birlesik Holding Limited'in, McDonald's Corporation'ın uzun yıllardır başarılı bir şekilde faaliyet gösteren mevcut bir franchise işletmecisi tarafından İrlanda'da (Türkiye'de McDonald's franchise işletmecisi olmak maksadıyla) yeni kurulan bir şirket olduğu ve bu Alıcı ile yapılan devir işleminin McDonald's Corporation tarafından onaylandığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirilmiştir.
Mevzuat gereği Anadolu Grubu tarafından Alıcı'nın kimliği, satış bedeli ve satış nedeni hakkında bilgiler Sermaye Piyasası Kurumu'na; Alıcı tarafından ise, Rekabet Kurumu'na yine Alıcı'nın kimliği, taraflar arasındaki hisse devir sözleşmesi ve gerekli diğer bilgiler sunulmuştur. Bununla birlikte resmi kurum ve kuruluşların işlemle ilgili incelemeleri devam ettiğinden ve tarafı olduğumuz hisse devir sözleşmesinin hükümleri çerçevesinde, satıcı taraf sıfatıyla Anadolu Grubu olarak bu aşamada daha detaylı bilgiler verilememektedir.

Alıcı, Anadolu Grubu ile bağlantısız, tamamen yabancı yatırımcı statüsünde, Anadolu Grubu dışı bir şirket olup nihai hissedarları da Anadolu Grubu çalışanları, hissedarları veya üst düzey yöneticileri değildir.”

denilen, şirketin Türk değil yabancı olduğu vurgusunun yer aldığı bu açıklamanın ardından, araştırmalarını hızlandıran ve derinleştiren Finansgundem.com, gizemli alıcının bir yabancı ancak McDonald’s’ların yabancısı olmayan Suudi Prens Mishaal bin Abdullah Al Saud olduğunu ortaya çıkardı.

Eski Kral Abdullah’ın oğlu olan Prens'in, 2017 yılında, Veliaht Prens Salman’ın dünyanın tüm gözlerini Riyad’a çeviren operasyonunda gözaltına alınıp ‘mali uzlaşmanın’ ardından serbest bırakılan isimlerden biri olduğu öne sürüldü.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)