BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMB'den bankalara yeni talimat----

MB'den bankalara yeni talimat

MB'den bankalara yeni talimat
29 Mart 2023 - 12:02 www.finansgundem.com

Bankalar, 28 Mart'tan itibaren TL mevduat oranı hesaplamasında yastık altından gelen döviz ve altını dikkate almayacak.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yastık altı fiziki döviz ve altının bankaların mevduatları içinde TL oranı hesaplarında dikkate alınmamasına karar verdi.

Bankalar TCMB tarafından belirlenen TL mevduat oranını yakalayamamaları halinde ek maliyetlerle karşı karşıya kalıyorlar. Yapılan bu düzenleme ile bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle TL mevduat oranının düşmesinin kısmen önüne geçilecek.

Bankacıların verdiği bilgiye göre TCMB tarafından bankalara gönderilen talimatta, "Ayrıca deprem felaketi sonrası bankalara yönelen yastık altındaki yabancı para cinsinden birikimlerin ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılmasını sağlamak amacıyla bankaya dışardan gelen efektif ve fiziki altın girişi sonrası açılan yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarının 28 Mart 2023 tarihinden itibaren Türk lirası payı hesaplamasında dikkate alınmamasına karar verilmiştir" denildi.

TCMB tarafından kurulan düzene göre bankaların verdikleri kredi ve aldıkları mevduat tutarlarına göre Hazine tahvili, diğer bir deyişle menkul kıymet tutmaları gerekiyor.

Menkul kıymet tesis oranı mevduat için yüzde 10 seviyesinde ancak bu oranda TL payının yüksek olduğu bankalar için düşürülürken, TL payının düşük olduğu bankalar için yükseltiliyor.

Talimata göre buna ek olarak krediler için belirlenecek menkul kıymet tesisine esas tutarın belirlenmesinde, tüzel kişilerin yanı sıra gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da dikkate alınacak.(Ekonomim)

Merkez Bankası'ndan depremden etkilenenler için yeni düzenleme

 

Altın değer kaybında

 

Dolar/TL'de temkinli yükseliş

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin OKUMUŞ29 Mart 2023 13:33

    Piyasalar ve halkın gözünde GÜVEN ve itibarı sıfırlanmış bir kurum. Onlarda bunun farkındalar. Dışarıdan Türk piyasalarına gelen yabancı yatırımcı yok.

  • Turan29 Mart 2023 12:23

    Krizin sorumlusu birkerede sus konuşma

  • Adnan Yıldırım29 Mart 2023 12:18

    Bankalara çok fazla düzenleme ve müdahale yapıldı. Kısmi düzenlemelerle piyasayı yönlendirmeye çalışıyorlar. Böyle devam etmesi mümkün değil. Bütün sektörler, vatandaş seçimi bekliyor.