BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMB yeni Başkanı yüksek faize karşı----

MB yeni Başkanı yüksek faize karşı

MB yeni Başkanı yüksek faize karşı
20 Mart 2021 - 16:35 www.finansgundem.com

Ekonomi yazıları kaleme alan TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, yazılarından birinde ‘yüksek faiz’in yanlış olduğunu kaleme almış, bir diğer yazısında rezervle ilgili eleştirilere yanıt vermediği için Merkez Bankasını eleştirmişti

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı görevine atanan Şahap Kavcıoğlu, yüksek faize karşı çıkan bir isim. Yeni Şafak'ta ekonomi yazıları kaleme alan Kavcıoğlu, 9 Şubat'taki yazısında, Türkiye'nin, dünyada likiditenin bol olduğu dönemlerde yıllarca yüksek faiz, düşük kur politikası uyguladığına vurgu yaparak, şu satırlara yer vermişti: "Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu..."

Merkez’e ‘rezerv’ eleştirisi
Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu, 2 Mart tarihinde Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan makalesinde de Merkez Bankası’na rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere bankanın cevap vermemesini eleştirmişti.

Kavcıoğlu, kaleme aldığı yazıda şunları paylaşmıştı; “Geçen haftanın önemli konularından biri de muhalefet tarafından tekrar gündeme getirilen Merkez Bankası rezervlerinin neden eksiye düştüğü ve bu rezervlerin ne olduğu konusuydu. Aslında bu konunun TCMB tarafından açıklanması yararlı olurdu. Ancak TCMB’den bir açıklama gelmeyince, sanki bu konuşulan 130 milyar dolar bir yerlere uçtu gitti gibi algılanıyor. Tabii muhalefet de siyasi olarak bir şey bulmuş gibi bunu gündemde tutmaya çalışıyor...."

Kavcıoğlu, yazısının devamında döviz rezervlerine ilişkin bilgiler verirken, "İhtiyaç olduğunda rezervler kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Kovid-19 başlayınca Mart 2020’de bütün dünya ekonomileri durdu, çalışamaz hale geldi, üretimler aksadı, işsizlik arttı, fiyatlama davranışı anormalleşti, talep düştüğü halde kurlar spekülatif ataklarla yükseltilmeye çalışıldı. Eğer rezervler böyle zamanlarda kullanılmasaydı, USD/TL kuru ne olurdu? Enflasyon ya da faizler kaça yükselirdi?" görüşünü paylaşmıştı.

Profesör Şahap Kavcıoğlu, atama öncesi Marmara Üniversitesi'nde Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi ve Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarı olarak görev yapıyordu. Kavcıoğlunun sorunlu krediler enerji yatırımları faizsiz finansman sistemine ilişkin 4 kitabı ve bir çok makalesi de bulunuyor.

Naci'yi alıp Şahap’ı getirmek fayda etmez

Merkez Bankası’ndaki değişim yabancıları ‘şok’ etti

Yeni MB Başkanı Kavcıoğlu ile ilgili bilinmeyenler

Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halis avcı22 Mart 2021 21:46

    Ekonomi yönetimi ve TCMB, Rezervini kaybetti, İtibarını kaybetti, faiz silahını kaybetti. Piyasalara ve halka olan GÜVENİ kaybetti. Elinde hiç bir şey kalmadı.Bu kadar kötü bir yönetim olamaz. 

  • M.Ali KESKİN21 Mart 2021 19:47

    Faizi kimse istemez tamam da bir de ülke gerçekleri var. % 15.69 ENFLASYON. Buna 2 puan da reel getiri ekle oldu mu % 17.69, yuvarlak hesap % 18. Enflasyonu düşürmeden NASIL İNDİRECEKSİN faizi aşağıya? Tabi elinde sihirli bir değnek varsa, mesele yok.

  • H.t21 Mart 2021 14:17

    Çok yerinde bir karar faizler en kısa zamanda %10 seviyelerine çekilmeli...

  • Selime ÇAPAR21 Mart 2021 13:50

    Ekonomi yönetimi ve saray aldığı yanlış kararlarla bu kötü günlere taşıdı. İşsizlik, enflasyon ve hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Bu gidişin sonu hayra alamet değil.

  • Hasan Talip IŞIK21 Mart 2021 13:27

    Saray merkez bankasının başına bir KUKLA istiyor. Sen orada otur, paranın maliyetini DÜŞÜK TUT deniyor. Ekonomide geldiğimiz durum ortada. Hadi bakalım indirsin faizi görelim neler olacak. 

  • Kerim21 Mart 2021 08:38

    Merkez bankasinin uyguladigi borc verme faizidir merkez borc almaz.kendi parasini kendi basar.borc verir millet istiyor ki merkez ucuz paralari bunlara versin onlarda kosup dolar alsin.yatirim yapmak uretim yapmak yok.kac senedir kredi garanti fonlari ucuz destek kredileri veriliyor hazine garanti ediyor ne oluyor millet bircunuda hazineye yikip ev araba ithal arabalar vs gidiyor tarim bile çökmüş de urumda zamlari sanki merkez bankasi yapiyor dolar artti diye herseye %50~80 zam yapıldı dolar dusunce geri mi alindi...yapacak teksey var tuketimden gelen gucumuzu kullanmak..ha birde prens sebahattincilere uymayin.onlar borcla buyumeyi marifet sayar

  • abdulbaki20 Mart 2021 23:20

    uzaktan gazel okumak kolay

  • Uyan20 Mart 2021 21:54

    Adam faize değil yüksek faize karşı....peki şahap kavcioglu enkaz yığının altından nasıl kalkacak ... Yeni yeni fabrikalar mi kuracak yok!! Altın elmas madenimi var yok!! Kasada para varmı oda yokk!! Eee Anlasildi şapkadan tavşan çıkartacak...helal olsunnn ..

  • bb20 Mart 2021 21:15

    Yüksek faiz bugünki şartlarda nerdeyse hiçbir ülkede yok bizde niye var! Yabancı sermaye yüksek faize gelmez hala anlayamdı bazıları...ithalatı azaltıp.yerli üretimi arttıran tüm ihtiyacının 3/4 'ünü kendi karşılayan üreten ülke hiçbur şekilde kurlardan etkulenmez zira parası da değerli olur malları da...çözüm; kaliteli ve yeterli miktarda üretim...turizmle, sermayeyle falan bu işler asla olmaz....anlayana...

  • Vatandaş20 Mart 2021 17:40

    Bağımsızlığını kaybetmiş, siyasilerin egemenliğindeki bir Merkez Bankası bu ülkeye büyük zarar verir. Hele hele bir gazetede atılan bir manşet ile göreve gelinirse gidişi nasıl olur acaba???

  • Sjsjsjsjsjjs21 Mart 2021 15:45

    Naci agbal varken siyasi degilmiydi. Yoksa sen faizcimisin