BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"MB faizi artırmaya mecbur kaldı"----

"MB faizi artırmaya mecbur kaldı"

MB faizi artırmaya mecbur kaldı
24 Temmuz 2013 - 11:18 www.finansgundem.com

İngiliz Financial Times gazetesi, MB'nin faiz artışını sayfalarına böyle taşıdı...

Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarına 75 baz puanlık bir artış yapması, yurt dışında da tartışılıyor. Ekonomi gazetesi Financial Times, bu haftaya kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyümeyi güçlendirme yönünde tercih yaptığı gibi gözüktüğünü, Gezi protestolarından bile "faiz lobisi"ni sorumlu tuttuğunu, ancak lirayı korumak için 6.65 milyar doların harcanmasından sonra Merkez Bankası'nın büyümeye oluşturduğu tehdide rağmen faizi artırmak zorunda kaldığını yazdı.
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki faiz artırımının yükselen piyasalarla karşı karşıya bulunduğu "ikilem"e vurgu yaptığını savunarak "Türkiye'nin iki yıla yakın bir süre ilk defa verdiği gecelik borç verme faizini artırma kararı, ABD'nin parasal gevşemesi sonuna gelinirken yükselen ekonomilerin karşı karşıya bulunduğu, 'enflasyona mı, büyümeye mi odaklanalım' ikileminin altını çiziyor" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"Bu haftaya kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki iki yılda yapılması gereken seçimler öncesi büyümeyi güçlendirme yönünde tercih yaptığı gibi görünüyordu ve bu ayın başlarında rekor düşük bir düzeye gerileyen liranın yarattığı enflasyonist baskıları sınırlamak için döviz sepetine müdahale etmeye çalışıyordu.
Erdoğan, ülkede son dönemde artan otoriterleşmeye karşı meydana gelen protestolardan uluslararası bir 'faiz lobisi'ni sorumlu tuttu bile. Ve analistlere göre bu, varsayılam bağımsızlığına rağmen Türkiye Merkez Bankası'nın daha erken bir tarihte faizleri artırmasını önleyen kilit bir neden olmuş olabilir."
Döviz satışları "güven eksikliği" sorununu çözemedi
Financial Times, lirayı korumak için bu yılda harcanan 6.6.3 milyar doların, özellikle iki aylık protestolardan sonra ülkede görülen güven eksikliği sorununu uygun biçimde cözmediğinin bir işareti olarak Merkez Bankası'nın salı günü faizleri 75 baz puan arttığına da dikkat çekerek Faiz artırımından sonra liranın değer kazandığını anlattı.
"Türkiye'nin büyük cari açığı, para biriminin gücünü kritik bir mesele haline getiriyor" değerlendirmesini yapan gazete, FED'nin politika değişikliği nedeniyle yükselen ülkelerin sıkılaştırma yönünde adımları atmaları gerekebileceğini belirtikten sonra "Yani Türkiye, büyümeye oluşturduğu tehdide rağmen faizleri artırmak zorunda kaldı" dedi.
Yüzde 4 büyüme "iç talebi güçlendirmede pek olası değil"
İngiliz gazetesi, hükümetin bu yıl için yüzde 4 büyüme öngördüğünü anımsatarak "Daha yüksek faizlerden olumsuz etkilenecek iç talebi güçlendirmeden bunun gerçekleşmesi pek olası değil" görüşünü dile getirdi.
Bu arada, Merkez Bankası'nın faiz artırımının yanı sıra "sıkılaştırıcı" önlemleri de açıkladığına dikkat çeken gazete, bir analistin bu tedbirlerin nedeniyle "de fakto" faiz artışının 75 baz puanı değil 125 baz puanı olduğu görüşünü yansıttı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kk24 Temmuz 2013 11:54

    Satrancta mb sılahını cektı ve benım bekledıgımden daha sahın bır durusa gectı.Artık bundan sonra cıkıslar ılk olarak borsada daha sonra dovızde olacak.Kacınılmaz sona dogru gıdıyoruz.Yıllarca sadece hane halkının borcluluk oranının dusuklugunu kullanan, dunyadakı faız dususu trendıne bınıp vadelerı uzatan ,ve ınsanların kendını daha zengın gıbı hıssetmesını saglayan bu yapı artık bıtıyor.Uretmeden, marka yaratmadan ve yenı teknolojı kesfetmeden kısaca katma deger yaratmadan kurulan ekonomık hayaller sadece hayal olarak kalmaya mahkumdur.