BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMB: Cari işlemlerde daralma sürüyor----

MB: Cari işlemlerde daralma sürüyor

MB: Cari işlemlerde daralma sürüyor
02 Nisan 2013 - 13:16 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, cari işlemler dengesinin 2012 yılı son çeyreğinde, daralma eğilimini devam ettirdiğini belirtti

Merkez Bankası, Cari işlemler dengesinin 2012 yılı son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre bir miktar ivme kaybetse de, daralma eğilimini devam ettirdiğini bildirdi. Merkez Bankası, 2012 yılı 4.çeyrek döneme ilişkin 'Ödemeler Dengesi Raporu'nu yayınladı.
Raporda, "Merkez Bankası’nın 2010 yılı sonunda başlattığı para politikası uygulamasının bir sonucu olarak talepte ortaya çıkan dengelenme hareketi iç talep unsurlarının yavaşlaması ve net dış talepte artış, 2012 yılının bütününde cari açıkta ortaya çıkan gerilemenin temel nedeni olmuştur. Alınan önlemler ile kredi büyümesinin sürdürülebilir bir patikaya çekilmesi özellikle yatırım talebindeki düşüş yoluyla ithalatı geriletirken, özel tüketimin daralması ihracat yapabilen sektörlerin dış piyasaya ağırlık vermesine yol açarak cari açıktaki daralmayı desteklemiştir. Rekabetçi düzeyini koruyan Türk lirası mal ve hizmet ihracat artışına katkı yaparak cari açıktaki azalmayı etkileyen diğer önemli faktör olmuştur. Hizmetler dengesinin cari açık daralmasına yaptığı katkı, son çeyrekte artış göstermiştir." denildi.
Raporda şöyle devam edildi:
"İhracatta kriz sonrası dönemde başlayan ılımlı ve istikrarlı artış süreci, son çeyrekte bir miktar hız kaybetse de, 2012 yılı boyunca devam etmiştir. 2011 yılı sonlarında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde derinleşen finansal kriz Türkiye’nin AB’ye ihracatının hız kesmesine neden olmuştur. İhracatımızın dinamik yapısı vasıtasıyla bu süreçte ihracatın bölgesel ve sektörel bazda çeşitliliği arttırılarak, AB kaynaklı olumsuzluklar bertaraf edilebilmiştir. 2012 yılında ihracat açısından öne çıkan diğer önemli gelişme de özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren artış gösteren altın ihracatı olmuştur.
İthalatta 2011 yılının son çeyreğinde başlayan gerileme eğilimi 2012 yılı son çeyreğinde yerini, nominal olarak sınırlı bir artışa bırakmıştır. Yılın bütününe bakıldığında ise yurt içi talepteki yavaşlama toplam ithalat talebini sınırlamış, gerek toplam ithalat gerek enerji hariç ithalat yıllık bazda gerilemiştir.
Turizm ve Taşımacılık kalemleri 2012 yılında da hizmetler dengesinin temel belirleyici unsurları olmaya devam etmişlerdir. Turizm gelirlerinde yılın son çeyreğinde bir ivmelenme gözlenmektedir. Bunun temel nedeni, Asya ülkeleri başta olmak üzere Euro bölgesi dışı ülkelerden gelen turist sayılarındaki artıştır."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)