BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor----

Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor

Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor
21 Mayıs 2022 - 09:21 www.finansgundem.com

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da 100'den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının doğrulanmasının ardından acil toplantı kararı aldı. DSÖ, yaz aylarında virüsün Avrupa'da yayılmasının hızlanabileceği konusunda uyarıyor.

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün Avrupa'da yayılması üzerine acil toplanıyor. Almanya, maymun çiçeği virüsünü Avrupa'da şimdiye kadarki en büyük salgın olarak tanımladı. Vakalar, İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Belçika, İsrail ve Avustralya'da doğrulandı.

DSÖ verileri, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, virüsün korona gibi bir salgına dönüşmesini beklemiyor. 

Virüs ilk olarak 1958'de maymunda bulundu

Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi. Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı. Daha sonra 2018'de İngiltere ve İsrail, 2019'da Singapur ve 2021'de ABD'de, Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açtı

Şimdiye kadar en çok Afrika'da etkili olan virüs, 2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3'ü öldü.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara neden olabiliyor.

İlk vakalar İngiltere'de tespit edildi

En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi. İlerleyen günlerde ülkedeki maymun çiçeği vakaları artarken 18 Mayıs itibarıyla toplam vaka sayısı 9'a yükseldi.

Vakalar ağırlıklı olarak eşcinsel ve biseksüellerde 

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni vakaların virüsün endemik olduğu bir ülkeyle herhangi bir seyahat bağlantısı olmadığını, bu yüzden bulaşma yoluyla bireylerin enfekte olmasının mümkün olduğunu ifade etti. UKHSA, yeni vakalardan birinin Londra'da, diğerinin ise ülkenin güney doğusunda tespit edildiğini bildirdi.

Ajans, son maymun çiçeği virüsü vakalarının ağırlıklı olarak eşcinsel ve biseksüeller arasında olduğunu ve yeni vakaların daha önce teyit edilmişlerle bağlantısı olmadığını açıkladı.

İspanya'da cinsel ilişki yoluyla bulaştı

İngiltere'nin ardından virüsün yayıldığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda 7 kesinleşmiş, 24 de şüpheli maymun çiçeği vakası var. Vakaların hepsi Madrid'de görülürken sağlık durumlarının iyiye doğru gittiği aktarıldı. Uzmanlar, vakaların çoğunluğunun eşcinseller arasında cinsel ilişki yoluyla bulaştığını söyledi.

Portekiz'de ise Sağlık Bakanlığı 17 Mayıs'ta, 5 kişide maymun çiçeği virüsü görüldüğünü açıkladı.

İtalya ve İsveç'te de tesit edidi

İtalya’daki ilk vaka İspanya’dan gelen bir kişide saptandı. İtalyan basınındaki haberlere göre Kanarya Adaları’ndan Roma’ya gelen bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandı. İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsünün (ISS) maymun çiçeği virüsüyle alakalı İtalya’daki durumu takip maksatlı uzmanlardan oluşan özel bir görev gücü oluşturduğu söylendi.

Maymun çiçeği virüsünün kıtada en son görüldüğü ülke İsveç oldu. Stokholm'de virüsün bulaştığı bir kişinin hastaneye yatırıldığı ve durumunun iyi olduğu açıklandı. Vakanın hangi nedenle virüs kaptığı ise henüz bilinmiyor.

ABD ve Kanada'ya da sıçradı

Avrupa'nın dışında virüs, Amerika kıtasında ABD ve Kanada'da görüldü. Kanada hükümeti, Montreal bölgesinde 17 şüpheli vaka olduğunu bildirdi. Bu ülkede de araştırmacılar, şüpheli vakalardan bazılarına virüsün eşcinsel ilişki yoluyla bulaştığı ihtimali üzerinde durulduğunu ifade etti.

ABD'nin Massachusetts eyaletine bağlı Halk Sağlığı Birimi de 18 Mayıs'ta, Kanada'ya seyahat eden bir kişinin enfekte olduğunu açıkladı.

Çiçek aşıları yüzde 85 koruyor

Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiğini bildirdi.

İsrail’de ilk maymun çiçeği vakası

Maymun çiçeği virüsü Kanada'da

Maymun çiçeği virüsü ABD'ye de sıçradı

İspanya ve Portekiz'de maymun çiçeği virüsü alarmı

Ülkede 'maymun çiçeği' paniği: 200 kişi takibe alındı!

ABD'de maymun çiçeği virüsüne rastlandı

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)