BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriMastercard’a 10 milyar sterlinlik tarihi tazminat davası----

Mastercard’a 10 milyar sterlinlik tarihi tazminat davası

Mastercard’a 10 milyar sterlinlik tarihi tazminat davası
19 Ağustos 2021 - 16:23 www.finansgundem.com

Ödeme sistemleri devi Mastercard İngiltere hukuk tarihinin ilk örneği olan dev bir toplu tazminat davasıyla karşı karşıya. 46 milyon tüketici adına Mastercard’a açılan davada en az 10 milyar sterlinin üzerinde tazminat talep ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'deki bir mahkeme, eski bir mali ombudsman olan Walter Merricks'in 46 milyon tüketici adına Mastercard'a karşı 10 milyar sterlinden fazla tazminat istemiyle dava açabileceğine karar verdi. Söz konusu topla dava İngiltere hukuk tarihinin en büyüğü olacak.

Financial Times’ın haberine göre, daha önce davayı reddeden İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi (CAT), Çarşamba günü resmi onay vererek davanın 2015 Tüketici Hakları Yasası kapsamında başlatılacak ilk kitlesel yargılanma olmasına izin verdi. Yasanın amacı, tüketicilere ve küçük işletmelere rekabet karşıtı davranışlar için tazminat ödenmesi amaçlanıyor.

Merricks, Mastercard'ın kart kullanımı için perakendecilerden alınan ve daha sonra genellikle tüketicilere daha yüksek fiyatlar şeklinde aktarılan "değişim" ücretlerinin AB rekabet yasasını çiğnediğini iddia ediyor. Mastercard aleyhindeki dava, 2007 yılında Avrupa Komisyonu'nun Mastercard banka ve kredi kartlarının kullanımındaki değişim ücretlerinin rekabet yasasını ihlal ettiğine dair kararına dayanıyor.

Merricks'in davası, davadan vazgeçmedikleri sürece 1992 ve 2008 yılları arasında Mastercard'ı kabul eden herhangi bir İngiltere işletmesinden mal ve hizmet satın alan 16 yaşın üzerindeki tüm bireyler adına açılıyor. Duruşma için henüz bir tarih belirlenmedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu CAT kararı, mahkemenin Merricks'in davasını 2017'de rafa kaldırılmasını yanlış bulan ve yeniden değerlendirilmesini isteyen Aralık ayındaki İngiltere Yüksek Mahkemesi kararının ardından bir süredir beklenmekteydi.

Mahkeme kararı Merricks'in açtığı davadaki bileşik faiz talebini ve 1992 ile 2008 yılları arasında ölen tüketicilerin mülklerinden gelen talepleri içeremeyeceğine karar verdi.

Avukatlar, davanın İngiltere mahkemeleri için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Merricks adına çalışan hukuk firması Quinn Emanuel’in Ortağı Boris Bronfentrinker, davanın türünün ilk örneği olması nedeniyle kararın önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bronfentrinker davayla ilgili açıklamasında, “Bu yeni hukuk rejiminin en büyük davası ve başka davalar için de kapıyı aralayacak” ifadelerine yer verdi.

Merricks, bu noktaya gelmek için bir oldukça inişli çıkışlı bir süreçten geçtiklerinin ve davanın devam edebilmesi nedeniyle mutlu olduğunu söyledi. Eski ombudsman, kararın "büyük işletmelerin gerçekten önemli alanlarda hesap vermesine yardımcı olacak tüketici odaklı sınıf eylemleri döneminin başlangıcını müjdelediğini" söyledi.

Çarşamba günü Mastercard’tan yapılan açıklamada, en son CAT kararının etkisiyle, daha önce faiz ödemelerinin de dahil edildiği yaklaşık 14 milyar sterlin olduğu tahmin edilen genel tazminat talebinin değerini 10 milyar sterlinin biraz yukarısına düşeceği belirtildi. Merricks'in hukuk ekibi ise tazminat talebinin çok daha yüksek olduğunu iddia ediliyor.

Mastercard’tan yapılan açıklamada, "Bugünkü kararla söz konusu tazminat talebinin miktarı yüzde 35'ten fazla düşürüldü. Mastercard, önümüzdeki aylarda önemli gerçeklerin gözden geçirilmesiyle tazminatın boyutunu ve uygulanabilirliğinin daha da azaltacağından emin" ifadelerine yer verildi.

 

Banka, yatırımını eve yapacak!

 

63 milyon sterlinlik ‘şirket sırrı’ skandalı

 

Fintekler dolandırıcılığın kapısını mı araladı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)