BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinMaskeyi daha yıllarca takacak mıyız?----

Maskeyi daha yıllarca takacak mıyız?

Maskeyi daha yıllarca takacak mıyız?
10 Ekim 2020 - 13:50 www.finansgundem.com

Avrupa son haftalarda salgında adeta kabusu yaşıyor. Salgını hafifletmek için ülkeler virüs tedbirlerini uygulamaya devam ederken İspanya'nın önde gelen viroloji uzmanından korkutan bir maske açıklaması geldi.

Kovid-19 salgını durdurulamıyor ve tüm dünyaya kabusu yaşatmaya devam ediyor. Dünyanın tüm ülkeleri artan vaka ve can kayıplarını açıklarken özellikle Avrupa ülkelerinde son haftalarda artan vaka sayıları korku yaratmaya devam ediyor. Dünya genelinde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 36 milyon 754 bini aştı. Küresel çaptaki can kayıpları ise kritik 1 milyon eşiğini geçti, sayı giderek yükselmeye devam ediyor.

İspanya Ulusal Araştırma Konseyi Başkanı olan Dr. Margarita del Val, korona virüs salgınını bir maratona benzeterek 'Bu bir 100 metre koşusu değil, çabuk sonuçlanmayacak' ifadesini kullandı. Margarita del Val, Kovid-19'un aşı, ilaç ve önleyi tedbirler yoluyla kontrol altına alınmasının en azından birkaç yıl daha süreceğini söylerken bu süre içinde maske takmaya devam etmemiz gerekeceğini sözlerine ekledi.

Bu süreç boyunca yaşanan gelişmeler ne olursa olsun sosyal mesafe kuralına uyulması ve maske takmaktan asla vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyen virolog bu sürecin iki yıl süreceğini iddia etti. İspanya korona virüs salgınının başlarında en ağır bilançoları veren ve en çok etkilenen ülkelerden biri olmuştu.

Ülke Avrupa'daki diğer komşuları gibi sıkı karantina tedbirleri uygulamış, kapalı alanlarda maske zorunluluğu getirmiş ve salgının yayılmasını büyük ölçüde önlemişti.

Ancak yaz aylarının gelmesi, karantina tedbirlerinin getirdiği ekonomik zorluklar gibi faktörler devreye girince İspanya da tıpkı diğer ülkeler gibi bu tedbirleri gevşetti. Bu günlerde tüm Avrupa ülkeleri gibi İspanya da korkutucu şekilde artan vaka sayılarıyla mücadele ediyor.

Kovid-19 önlemlerinin siyasi tartışmaya dönüştüğü İspanya'da Sağlık Bakanlığının çıkardığı genelgeyle Madrid'de 2 Ekim'den beri uygulanan, bölgeye giriş ve çıkışların kontrol edildiği serbest dolaşım kısıtlaması, yerel yönetimin itirazı sonrasında mahkeme kararıyla dün iptal edilmişti. Bugün ise İspanya'da sol koalisyon hükümeti, yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarındaki yüksek artıştan dolayı yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı Madrid özerk yönetiminde bölgesel olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Son üç haftadır İspanya genelinde açıklanan Kovid-19 vakalarının 3'te 1'inin tespit edildiği Madrid, Avrupa'da da salgının en yoğun görüldüğü kent olarak öne çıkıyor. Madrid'de pandemiye karşı alınan ek önlemler kapsamında son iki haftadır 6 kişiden fazla toplanmama, yüzde 50 doluluk oranıyla çalışma şartı konulan restoranların en geç saat 22.00'ye kadar müşteri kabul edip 23.00'te kapatılması gibi tedbirler uygulanıyor. Ülkesindeki korona virüs salgını sürecini ABD'deki süreçle birbirine benzeten Dr. Margarita del Val, iki ülkede de korona virüs vakalarının Ocak 2020'de görülmeye başladığını, maske takmanın kural haline gelmesinden sonra vaka artışlarının durduğunu söylüyor.

Ancak hem İspanya hem de ABD'de salgınla geçen aylardan sonra toplumda görülen rahatlamayla birlikte iç ve dış mekanlarda bir araya gelmeye başlayan çok sayıdaki insanın maske ve sosyal mesafe kurallarını hiçe saymaya başladığını da sözlerine ekliyor. 'İnsanlar artık açık havada bir araya gelmenin önemini anlamaya başladılar. Bu iyi bir şey ve aynı zamanda da salgına karşı alınan bir önlem.' 'Ancak bunu yaptıklarında çoğu zaman en önemli iki kuraldan birini mutlaka ihlal ediyorlar. Bu iki kuralın ne olduğunu hepimiz biliyoruz: Maske takmak ve sosyal mesafeyi bozmamak.'

Dünya çapında aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde korona virüs aşısının yaygın kullanımının 2021 yılı ortalarını bulacağını açıklamıştı.

Dr. del Val, aşı ya da aşıların yaygın kullanımı başlayana kadar insanlar arasında mesafe olmamasının ve maske takma kuralına uyulmamasının küresel bir problem olacağı konusunda tüm dünyayı uyarıyor.

Tıpkı İspanyol meslektaşı Dr. del Val gibi maske kullanımı konusunda sürekli olarak uyarılar yapan ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün direktörü Dr. Anthony Fauci de başkan Trump'la anlaşmazlık yaşamıştı. Bu anlaşmazlık Trump'ın maske takmaması ve sosyal mesafeyi hiçe saymasıyla birlikte korona virüse yakalanmasıyla sonuçlandı...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)