BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMart ayı beklentilerin altında artış kaydetti----

Mart ayı beklentilerin altında artış kaydetti

Mart ayı beklentilerin altında artış kaydetti
03 Nisan 2020 - 11:49 www.finansgundem.com

A1 Capital Yatırım Araştırma Uzmanı Aylin Cevizci tarafından hazırlanan analizde mart ayı enflasyon verileri inceleniyor.

Mart ayı beklentilerin altında artış kaydetti

Mart ayında bir önceki aya göre enflasyon %0,57, geçen yılın aynı dönemine göre %11,86 oranında artış kaydetti. Yıllık enflasyon beklentilerin bir miktar altında kalırken, aylık değişim beklentiyi hafif aşmış durumda.

Verinin içeriği incelendiğinde, sepet içerisinde aylık bazda en yüksek katkı %1,95 oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubundan geldiği gözleniyor. Puan bazında bu grup 0,44 aylık enflasyona katkı sağlamıştır. Sağlık grubundan %2,8 (0,08 puan), Lokanta ve oteller grubundan ise %2,58 (0,08 puanlık) bir katkının geldiği gözleniyor.

Aylık bazda ulaştırmanın 0,30 puan %-1,91 oranında enflasyonu aşağıya çektiği görülüyor. Yıllık bazda ele aldığımızda sepet içerisinde en yüksek katkı, alkollü içecekler ve tütün grubundan 2,44 puan %40,19, gıda ve alkolsüz içecekler grubundan 2,29 puan %10,05, konut 2,20 puan 
%15,31 oranında pozitif katkının geldiği görülüyor.

Çekirdek enflasyon bu dönemde %10,49 seviyesinde gerçekleşti. Manşet enflasyon ve çekirdek enflasyon arasındaki fark ise 1,37 puan olmuştur.

Mart ayında, global petrol fiyatlarının 2003 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemesi ile yurtiçinde enerji fiyatlarının düzenlenmesine ve indirimlerin gelmesini destekledi. Bu durum enerjinin aylık bazda %3,12 gerilemesini sağlamıştır. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise işlenmemiş gıdanın %1,95 artışı ve alt kırılımlarında da artışların olması gıda kaynaklı yükselişin öne çıktığını gösteriyor.

Enflasyon rakamları açıklandı

Ürün bazında ele alındığında ise, sebze ve meyve ürünlerinin yanı sıra bilgisayar ekipmanlarının, ilaç fiyatlarının en çok artan ürün gamında olduğu görülüyor. Bu durum hem sağlıksal sorunlar ile yaşandığını gösterirken, bilgisayar ekipmanlarının ise daha çok çalışma koşullarının yeniden şekillenmesi ile oluşan acil ihtiyaçtan kaynaklandığını gösteriyor. Fiyatı en çok artan ürünler içerisinde, gıdanın gelecek ayda olması özellikle tedarik koşullarının zorlaşması ile artış yönlü seyrini koruması beklenebilir.

Fiyatı en çok düşen ürün sepetinde ise, banka ile para havale ücretinin %93,20 oranında azaldığı görülüyor. Bu durum, çalışma koşullarının değişmesi, ödemelerin kolaylaştırılması adına bankaların aldığı kararların mart ayında etkisini öne çıkarıyor. Enerji fiyatlarının düşüş kaydettiği listede kış sebze ve meyvelerinin de fiyatlarının gerilediği görülüyor.

Nisan ayında, gıda kaynaklı artışlar olsa dahi global enerji fiyatlarında bu seyir korunduğu müddetçe enerjinin dezenflasyonist etkisi sürecektir. Nisan ayında iş faaliyet koşullarının normale dönmesinin gecikmesi farklı ürün gamlarında fiyat artışlarının olmasına neden olabilir. Fakat bunun görece sınırlı kalmasını ve manşet enflasyonunda %11 - 12,50 aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz. 

Borsa son işlem gününde verileri takipte

Yıl sonu enflasyon beklentinin altında kalır

 

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika03 Nisan 2020 14:52

    Covid-19 beklentileri sıfırlamış olmalı, hastalığın yayılması ve karantina süresi belirsiz olduğundan beklentiler boş çıkar.

  • Berat 03 Nisan 2020 12:42

    Yalan, yalan, yalan seni sevmediğim yalan kafam karışıktı o dönemde söyledim seni sevmediğim yalan. Çok iyi bir yalancısın ama ...