BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiMars'ta helikopter uçtu! Tarihi görüntüler...----

Mars'ta helikopter uçtu! Tarihi görüntüler...

Mars'ta helikopter uçtu! Tarihi görüntüler...
19 Nisan 2021 - 14:36 www.finansgundem.com

Perseverance görevi kapsamında geçtiğimiz hafta Mars’ta minyatür bir helikopter uçurmayı planlayan NASA, teknik sorunlar sebebiyle denemeyi ertelemişti. Küçük helikopter Ingenuity'nin bugün başarılı bir uçuş gerçekleştirdiği bildirildi.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars'ta uçurulan helikopterin uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. 1,8 kilogram ağırlığındaki Ingenuity adlı helikopterin 3 metre yüksekliğe yükseltilerek 30 saniye boyunca uçurulacağı bildirilmişti.

'ARTIK İNSANLARA BAŞKA BİR GEZEGENDE HELİKOPTER UÇTUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ'

Uçuş sonrası proje yöneticisi MiMi Aung ekibine, "Artık insanlara başka bir gezegende bir helikopterin uçtuğunu söyleyebiliriz" dedi.

Uçuş Türkiye saatine göre 10.30’da gerçekleşirken uçuşun başarılı geçip geçmediğine dair verilerin denemenin gerçekleşmesinin üzerinden yaklaşık 3 saat sonra NASA’ya ulaşmasının beklendiği açıklanmıştı.

Test uçuşunun, dünyadan 173 milyon mil uzakta, Jezero Krateri adlı geniş bir Mars havzasının zemininde gerçekleştiği bildirilirken Ingenuity proje yöneticisiMiMi Aung, "Ekibimizin beklediği an neredeyse geldi" demişti.

Testin başarılı olması durumunda Ingenuity helikopterinin, önümüzdeki haftalarda birkaç kez daha ve daha uzun süreler uçuş gerçekleştireceği bildirilirken helikopteri çalıştıran pilleri şarj etmek için her uçuş arasında dört ila beş gün pillerin dinlendirilmesinin gerektiği belirtilmişti.

‘KESİNLİKLE ÇILGINLIK GİBİ GELİYOR’

Nasa’nın Jet Tahrik Laboratuvarı'nda (JPL) sistem mühendisi olan Farah Alibay, "Kesinlikle çılgınlık gibi geliyor" derken “100 yıldan fazladır Dünya üzerinde uçuyoruz ve şimdi buradayız. Evet, başka bir gezegene gidip uçacağız. Bu delilik. Ama keşfetmenin güzelliği bu. Mühendisliğin güzelliği bu” ifadelerini kullanmıştı.

18 Şubat’ta Marsa yüzeyine ulaşan minyatür Ingenuity helikopterinin çift pervaneli ve güneş enerjisi ile çalıştığı belirtilirken eksi 90 derece sıcaklıktaki Mars’ta herhangi bir zarar görmediği belirtilmişti.

NASA EKİBİNDE BÜYÜK MUTLULUK 

Türkiye saati ile 10.30'da gerçekleşen uçuşun bilgilerinin ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ulaşmasıyla, büyük mutluluk yaşandı.

Rusya'da yeni Ay ve Mars görevlerine onay çıktı

 

NASA, AY için SpaceX ile anlaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)