BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMarmaray’ın maliyeti kadar döviz girdi----

Marmaray’ın maliyeti kadar döviz girdi

Marmaray’ın maliyeti kadar döviz girdi
02 Ocak 2014 - 10:04 www.finansgundem.com

2013'te yabancı Visa kartları ile ülkemizde yapılan harcamalar Marmaray’ın maliyeti kadar döviz girdisi sağladı

2013 yılında yabancıların Visa kartları ile Türkiye’de yaptığı harcamalar bir önceki yıla oranla yüzde 17 oranında artarak 2,6 milyar euroya ulaştı. Bu rakam Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi olan Marmaray’ın yatırım maliyetine denk geliyor.  Türkiye’de 2013 yılı boyunca yabancı Visa kartları ile yapılan harcamaların toplamı 2,6 milyar Euro’ya ulaştı. Türk Lirası bazında hesaplandığında yaklaşık 7,7 milyar TL olarak hesaplanan bu rakam, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük projelerinden birisi olan Marmaray’ın maliyetine denk geliyor.

Visa Europe Türkiye verilerine göre 2013 yılında Türkiye’ye gelen yabancıların kartlı harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artarak 2 milyar 620 milyon Euro’ya ulaştı. Harcamaların yaklaşık yüzde 90’ının tüketici harcamalarından oluştuğu belirtilirken, yüzde 10’luk kısmının ise ticari kartlar ile gerçekleştiğine dikkat çekildi. Visa Europe Türkiye verilerine göre 2012 yılında yabancı kartlı harcamalarda birinci sırada yer alan İngilizler 2013 yılında liderliği Amerikalılara devretti. 2012 yılında üçüncü sırada yer alan Ruslar ise 2013 yılında Türkiye’de en çok kartlı harcama yapan ikinci ülke oldu.

Türkiye’de yabancı Visa kartlarıyla harcamalarda ilk beşi oluşturan ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya ve Fransa vatandaşlarının harcamaları, Türkiye’de yabancı kartlarla yapılan harcamaların yüzde 45’ini oluşturuyor.  

Sektörlere göre dağılıma bakıldığında ise harcamaların ağırlıklı olarak otel, havayolu, seyahat ve eğlence sektörlerinde gerçekleştiği dikkat çekiyor. Perakendede ise kuyumculuk, gümrüksüz (duty free) mağazalar, deri ve halı ile küçük hediyelik mağazalar ön sıralarda yer alırken sağlık sektörünün de yabancı Visa kartlarıyla yapılan harcamalarda önemli bir yer tuttuğu gözleniyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)