BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMarmaray için tarihi tören----

Marmaray için tarihi tören

Marmaray için tarihi tören
29 Ekim 2013 - 14:29 www.finansgundem.com

Marmaray tüp geçit projesi açıldı. 150 yıllık rüya Marmaray ile gerçek oldu

Türkiye 153 yıl önce bu hayali kurdu, bugün gerçekleştirdi. Marmaray ile boğazın iki yakası biraraya geldi. Artık karşı yakaya geçmek sadece 4 dakikamızı alacak. Bu büyük projeye dünya büyük ilgi gösterdi.

Sultan Abdülhamid’in 1860’ta ortaya attığı ve inşasına 2004 yılında başlanabilen, 1.5 asırlık hayal, saat 15.00’da Üsküdar’da gerçek oldu. 8 milyar liraya malolan Marmaray’ın günlük yolcu taşıma kapasitesinin 1 milyon olması bekleniyor. Marmaray sayesinde boğazın iki yakası artık 4 dakikada geçilebilecek.
ZİRVE AÇILIŞTAYDI
Marmaray'ın açılış töreninde asrın projesine yakışır bir görüntü vardı. Devletin zirvesi tam kadro olarak açılışta yer alırken 6 ülkeden 9 bakan da Türkiye'nin gururuna tanık olmak için alandaydı.

DÜNYA MARMARAY AÇILIŞINI BÖYLE VERDİ
'Türkler'in bir rüyası gerçek oldu'
marmaray-açilişini-dünya-böyle-verdi.jpg


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Marmaray'da iki ülkenin devlet başkanı da konuk olarak yer aldı. Japonya ve Romanya başbakanları törende yaptıkları konuşmalarla hayli alkış aldı

MÜKEMMEL BİR AÇILIŞ TÖRENİ

Marmaray'ın açılışını canlı olarak bütün haber kanalları yayınladı. CNN Türk canlı yayınında spiker açılış törenini 'mükemmel' olarak niteledi.

Açılış töreni için Üsküdar İskelesi'nin karşısında oluşturulan alanda, protokol üyelerinin oturması için büyük bir çadır ile hemen yanında konuşmaların yapılacağı platform kurulmuştu. Platformda ise bir tren maketi yer alıyordu

ROMANYA BAŞBAKANI VİCTOR PONMA: Muhteşem bir başkana sahipsiniz. ben de kendisine hayranım. Avrupalı başbakanlar böyle bir muhteşem projenin başında olmak isterdi. Sizin sayenizde iki kıta birleşiyor. Ardından Bakan Binali Yıldırım Ponpa'ya hediye takdim etti.

BİNALİ YILDIRIM: Cumhuriyetin 90. yılına asrın projesi Marmaray'ı armağan ediyoruz. Üsküdar nasıl fetih rüyasını yüzyıl beklediyse Marmaray da rüyasını 153 yıl bekledi. Allah'a hamdolsun sizin liderliğinize hayal olmaktan gerçeğe dönüştü. Marmaray projesiyle İstanbul'un bilinen tarihini yeniden yazıyoruz.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU: Sevinçliyiz cennet boğazına takılan eşsiz gerdanlığını özel günde takarak denizin altında birleşiyor. İstanbul kurdretli ismine derin bir imza atıyor.

KADİR TOPBAŞ: Marmaray sadece İstanbul'a değil dünya için de önemli proje. İstanbul'da hamle var, yatırım var, heyecan var, umut var, gelecek var. Marmaray Türkiye'nin tarihine vurduğu bir mühürdür. Bizler de o mührün tanıklarıyız. 

AÇILIŞ TÖRENİ BAŞLADI : Tören Cumhuriyet'in 90. yıldönümü dolayısıyla saygı duruşu ile başladı, ardından İstiklal Marşı okundu. Meydanda şu an Marmaray'ın yapılışını gösteren sinevizyon gösterimi var.
DEVLET ERKANI GELDİ : Asrın projesi açılışının artık başlaması bekleniyor. Açılış programı için CNN Türk haber kanalı : Çok iyi organizasyon yapılmış' yorumunda bulundu. Meydana girişlerde herkes aranıyor. Her çatıda özel tim ve görevliler var.

NELER OLACAK ? : Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından açılış yapılacak. Daha sonra ilk Marmaray seferiyle Yenikapı'ya kadar gidilecek. Tören o noktada sona erecek.

KİMLER VAR? : Tüp geçit projesini yapan Japon heyeti de törenlere katılıyor. Heyet meydana geldi. Japonya ve Romanya Başbakanları da tören alanında. 8 ülkeden ise 9 bakan tarihi açılışı izliyor.

ÜSKÜDAR BÖYLESİNİ GÖRMEDİ : Üsküdar bugün tarihi bir güne ev sahipliği yapıyor. İlk kez bu kadar kırmızı plakalı araç aynı yerde toplanmış durumda. Açılış için artık devlet erkanının gelişi bekleniyor.

***
Türkiye'nin dört bir tarafından ve İstanbul'un 39 ilçesinden, "Asrın Projesi" Marmaray'ın açılışına tanıklık etmek isteyen vatandaşlar, törenin gerçekleştirileceği Üsküdar Meydanı'nı büyük oranda doldurdu.

Törene katılan 79 yaşındaki Ali Aydemir,  "1,5 asırlık hayal gerçek oldu, neler hissediyosunuz?" sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Dünyayı bana verseler, bu kadar memnun olmazdım, çok güzel bir şey. 44 sene kıtaları gezdim, bu bizim milli gururumuz oldu. Allah yapanlardan, yaptıranlardan razı olsun. Daha güzel günlerimiz olsun, Türkiye çok güzel bir memleket" diye konuştu.

Isparta'dan töreni izlemek için gelen Cemal Karaoğlu, "Biz çok şanslı insanlarız. Bugün çok büyük bir mutluluk yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Törene katılanlardan Emine Akyüz, çok mutlu olduğunu belirterek, "Allah sebep olandan razı olsun. Allah bugünleri de gösterdi çok teşekkür ederiz" derken, arkadaşı Ayşe Gedikli ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçenlere teşekkür ederek mutluluğunu dile getirdi.
Bu projeyi Osmanlı padişahlarından Abdülmecid'in 153 yıl önce çizdirdiğini ve o dönemde gülünüp geçildiğini anlatan İkram Kaya adlı vatandaş ise, "Bu bir rüya, kelimelerle anlatamayız. Dünyada tek bir proje bu" dedi.

Denizin altında yapılacak yolculuğun heyecanı

Törene dedesiyle katılan 8 yaşındaki Cenker Özerol, Marmaray açılacağı için çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı göreceğim. Marmaray suyun altından gidecek. Çok merak ediyorum. Çok heyecanlıyım ve bir an önce binmek istiyorum. Büyüyünce de başbakan olmak istiyorum" diye konuştu.
Sinan Avşar da Marmaray'ın açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İşe gidip gelmemiz için çok iyi oldu. Umarım Ümraniye metrosu da en yakın zamanda açılır. Başbakanımızı her zaman saygıyla anıyoruz" dedi.

Öğrenci Merve Mert, 4 dakikada karşıya geçebilecek olmanın harika bir duygu olduğunu belirterek, "Bu, müthiş bir zaman kazandıracak. Trafiği rahatlatacak, özellikle metrobüs seferlerinde büyük bir azalma olacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Vatandaşlara günün anısına ve güneşten korunmaları için üzerinde "Marmaray" logosu bulunan şapka dağıtıldı.
Törene katılanlar, Asya'dan Avrupa'ya 4 dakikada denizin altından geçecek olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler.
Bu arada, törenin yapılacağı meydana bakan apartmanlara Türk bayrakları ve Ak Parti flamaları asıldığı görüldü.
Üsküdar'da çok yoğun güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekerken, vatandaşlar birkaç farklı noktada detaylı bir aramadan geçerek alana alınıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)