BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaManisa'da emlak fiyatları uçuşa geçti----

Manisa'da emlak fiyatları uçuşa geçti

Manisa'da emlak fiyatları uçuşa geçti
04 Ekim 2019 - 09:40 www.finansgundem.com

Volkswagen’in dev fabrika yatırımı bölge halkında da heyecana yol açtı. İşsize iyi bir iş, çalışana ise daha dolgun bir maaş hayali kurdurmaya başlayan fabrikanın temelleri atılmadan gayrimenkul piyasası da hareketlendi.

Aylardır konuşulan 1,3 milyar euroluk Volkswagen yatırımının yapılacağı ülke kesin olarak belli oldu.

Son olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yer konusunda Manisa'yı işaret etmesinin ardından Volkswagen yetkilileri arazi bakmak için sahaya inerken, dev yatırımda beklenen resmi adım ise geçtiğimiz günlerde atıldı.

BEKLENEN ŞİRKET KURULDU

Alman otomotiv devi, Manisa'da 943,5 milyon lira sermayeli "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ" unvanlı bir şirket kurduğunu duyurdu. Şirketin merkez adresi ise KeçiliköyOSB Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı No: 14/118 Yunusemre/Manisa oldu.

İLK ETAPTA 5 BİN ÇALIŞAN

1,3 milyar euro yatırımla 2022 yılında faaliyete alınması planlanan fabrikada Skoda'nın Karok, Seat'ın ise Ateca modelinin üretilmesi planlanıyor. Yıllık 300 bin araç kapasiteli tesiste ilk etapta 5 bin personel istihdam edilecek.

7 BİN 500 TL'LİK MAAŞ HAYALİ

Türk parası ile yaklaşık 9 milyar TL gibi bir rakama tekabül eden dev yatırım, gündeme geldiği günden bu yana bölge halkı arasında da büyük heyecana yol açmış durumda. Alman otomotiv devinin yurt dışı fabrikalarındaki 1000-1200 avro maaş ortalamalarını göz önünde bulundurarak aynı şartların Türkiye’de de geçerli olacağını düşünen vatandaş, aylık 7 bin 500 bin TL’ye kadar çıkacak maaşın da hayalini kuruyor.

GAYRİMENKULDEKİ HAREKETLİLİK HIZ KAZANDI
Hem binlerce kişiye iş kapısı açacak hem de bölgeye her anlamda ciddi katkı sağlayacak yatırımın resmileşmesi ile özellikle gayrimenkul tarafında yaşanan hareketlilik de hız kazandı.

Öyle ki, daha fabrikanın temeli atılmadan gayrimenkulünün fiyatını arttırmaya başlayan da var, satışa çıkardığı yerini yatırımın hayata geçirileceği güne kadar bekleten de.

DEVLER LİGİ GİBİ: İLK 500'DEN 20 FİRMA

Fabrikanın da yer alacağı, 1 milyon 300 bin metrekare alan üzerine kurulu Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri olan, Manisa Organize Sanayi Bölgesi adeta devler ligi gibi. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 20'si Manisa OSB içerisinde yer alıyor. Bunlar arasında Vestel, Erdemir Çelik ve Bosch gibi alanında öne çıkmış şirketler de bulunuyor.

1 MİLYONA SATILIK, 3 BİN TL’YE KİRALIK DAİRE

Hal böyle olunca OSB bünyesinde çalışan 60 binden fazla kişi bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını İstanbul ile eşdeğer seviyeye çoktan çıkarmış durumda.

Manisa OSB civarında satılık arazi ise yok denecek kadar az. Satışta olanlar için istenen m2 fiyatları ise bin TL’den başlayıp 4 bin TL'ye kadar tırmanıyor. Konut tarafında da fiyatlar bölgenin en güzide bölgesi olarak da bilinen Güzelyurt'ta yerine göre milyon TL'ler ile ifade ediliyor. Kira noktasında ise inanılır gibi değil ama rakam 3 bin TL bandına kadar çıkıyor.

Yenisafak.com'a konuşan bölgedeki gayrimenkul uzmanları yatırımın Manisa'nın haricinde özellikle İzmir'in Bornova ilçesini de etkileyeceğine dikkat çekiyor. Bir ev için günde 35-40 kişinin aradığını, ağırlıklı olarak ise 1+1 konutların büyük ilgi gördüğünü belirten uzmanlar, fabrikanın faaliyete geçmesiyle fiyatların ise iki katına çıkabileceğini vurguluyor...
Gayrimenkul Uzmanı Yener Kanteper:

BİR EV İÇİN 40 KİŞİ ARIYOR

''Arçelik, Vestel gibi çok sayıda büyük markanın üretim tesislerinin burada olması itibariyle bölge zaten ciddi anlamda ilgi çeken bir lokasyon olarka öne çıkıyordu. Volkswagen yatırımı ile bu ilgi mevcudun çok ama çok üzerine çıkacak. Bunun yansımalarını şimdiden kısmen de olsa hissetmeye başladık. Bölgedeki her bir daire için 35-40 kişi arıyor. Kiralar ise 3+1 daireler için 1800 ile 3 bin TL arasında değişiyor.

RAKAMLAR İKİYE KATLANIR

Parası olanlar için tam yatırımlık bir bölge. Buraya yatırım yapanlar asla zarar etmez. İzmir'den buraya gelip ev alıp buradaki kira ile İzmir'de geçimine katkı sağlayanlar var. Kaldı ki, Volkswagen yatırımının hayata geçmesiyle rakamlar iki katına kadar çıkar diye tahmin ediyoruz.''

Gayrimenkul Uzmanı İlker Gündüz:

1+1'E YOĞUN TALEP VAR!

''Volkswagen'in yatırım kararı ile faizlerin 0,99'a inmesinin aynı döneme denk gelmesi yatırımcıların özellikle 1+1 konut tarafında ilgisini arttırdı. Çevre illerden yoğunlukla 1+1 için talep geliyor. Bunun nedeni de bu tip dairelerin eşyalı bir şekilde burada çalışacak kişilere rahatlıkla kiralanabilmesinden kaynaklanıyor.

ARAZİLER TÜKENDİ, SAHİPLERi İSE BEKLEMEDE

1+1 daireler satılık da havuzlu olması halinde 210 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kira tarafında ise 850 ile 1100 TL arasında değişiyor rakamlar. Arazi tarafında ise çoktan yerler kapıldı. O tarafta yatırımcılar beklemede. Arazi m2 fiyatları bölgede bin TL'den başlıyor.”

Gayrimenkul Uzmanı Ümit Atak:

TEMEL ATILMADAN FİYAT ARTTI

''Yatırım haberi gündeme geldiğinden beri vatandaşlar gayrimenkullerinin değerleneceğine yönelik hayaller kurmaya başladı. Daha fabrikanın temeli atılmadan 200 bin TL'lik evine 250 bin TL isteyen bile var şu anda.

 
4 BÖLGEDE FİYATLARI CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYECEK

Volkswagen'in konuşulan yere fabrikasını kurması halinde özellikle 3'ü Manisa, biri İzmir olmak üzere 4 bölgedeki gayrimenkul piyasası bu yatırımdan büyük anlamda etki görecek. Bunlar Güzelyurt, Bozköy, 75. Yıl Mahallesi ve İzmir'in Bornova ilçesi. Buralarda fiyatlar ciddi şekilde artacak.

Vestel'in fabrikasında çalışan çok sayıda beyaz yakalının Bornova ve Karşıyaka'da oturduğunu biliyoruz. Zaten Bornova, İzmir'in Manisa'ya en yakın ilçesi. İzmir-Manisa arası 15 dakika.''

Volkswagen yatırım ile Türkiye'de üretim yapan otomobil markası sayısı da Fiat, Renault, Ford, Hyundai, Honda, Toyota, Mercedes Benz ve Isuzu'dan sonra 9'a çıkmış olacak.
 

Volkswagen Manisa merkezli Türkiye birimi kurdu

 

Volkswagen Manisa'da arsa bakıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)