BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemManav'dan savunma: Komisyonculuk kalkarsa üretici sıkışır----

Manav'dan savunma: Komisyonculuk kalkarsa üretici sıkışır

Manav'dan savunma: Komisyonculuk kalkarsa üretici sıkışır
26 Mart 2019 - 16:21 www.finansgundem.com

“Komisyonculuk kaldırılacak” söylentilerini değerlendiren TÜGİDER Başkanı Manav, “Kalkarsa üretici de tüketici de mağdur olur” dedi.

DENİZ ALTUNTAŞ – FINANSGUNDEM.COM

Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER) Başkanı Mustafa Manav, Hal Yasası’nda komisyonculuğun ortadan kaldırılacağı söylentilerini değerlendirdi. Kabzımal imajının olumsuz olduğunu ifade eden Manav “Gıda enflasyonunun yüksek çıkmasından sonra günah keçisi olarak kullanıldık. Akabinde marketler de bize dahil edildi. Eğer komisyonculuk kalkarsa üretici malını illa markete ve tüccara vermek zorunda kalacak. Hale konsinye bazda mal gösterme hakkı elinden alınacak. Bu da bir çaresizlik getirecek. Komisyonculuk kalkınca üretici sıkışacak. Malı ucuza verecek. Bu mağduriyet en azından 2 milyon aileyi etkileyecek” dedi.

“KOMİSYONCUNUN KALKMASI ÜRETİCİNİN ALEYHİNE”

Komisyonculuğun üreticinin güvencesi olduğunu savunan Manav “Üreticiden malı alan haldeki komisyoncu piyasaya satıyor. Kaça satarsa içinden yüzde 8 komisyon alıp parayı 15 gün içinde üreticiye gönderme zorunluluğu var. Eğer göndermezse haldeki dükkanı elinden alınıyor. Üretici malı tüccara ve markete gönderdiğinde onların böyle bir zorunluluğu yok. Bu üreticinin aleyhine olacaktır” diye konuştu.

“MARKETLER MALI NAKDE ÇEVİRİYOR, MEVDUAT YAPIP PARA KAZANIYOR”

Zincir marketlerin meyve-sebze arzında elinin güçlü olduğunu belirten Mustafa Manav “Büyük marketler aldıkları malı 3-4 ayda ödüyor. Malı nakde çevirip bankada mevduat yapıp para kazanıyor. Üreticinin tüccarın parasını geç gönderiyorlar. Onlarda haliyle faize saplanıyor” şeklinde konuştu.

“1 LİRADA ALINAN ÜRÜNÜN 5-6 LİRADAN SATILMASI DURUMU YOK”

Marketlerin ürünü çok ucuza alıp fahiş fiyata satmasının söz konusu olmadığını belirten Manav “Çok ucuza alıp pahalıya sattıkları diye bir durum yok. O bir hayal ürünü. 1 lirada alınan ürünün 5-6 liradan satılması diye bir durum yok. Bir kilo kirazın toplanıp paketlenmesinin maliyeti 5 lira” değerlendirmesini yaptı.

“SABİT DÖVİZ KURUYLA İTHALATÇI DA İHRACATÇI DA MALİYETİNİ BİLSİN”

Mustafa Manav döviz kurundaki beklentisini de şöyle ifade etti: Dolar 7 lira da olmasın 4 lira da olmasın. 5,30 ile 5.50 arasında bir seviyede seyretsin doğru. İthalatçı da ihracatçı da maliyetini bilsin. 6.80 lirayken İsveç’e nar gönderdim. Para geldiğinde 5.30’dan böldüm. İhracattan da zarar verdim. Doların stabil olması ihracat içinde ithalat için de iyi. İthalatçı zaten bu kur pazarında getireceği malı yavaş yavaş azaltacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)