BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakMaliye'den ev sahiplerine kötü haber----

Maliye'den ev sahiplerine kötü haber

Maliye'den ev sahiplerine kötü haber
08 Şubat 2014 - 09:08 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığı ev sahiplerinin vergilendirilmesinde yöntem değişikliğine gidiyor

Ye­ni de­ği­şik­lik, Ge­lir Ver­gi­si teb­liğ tas­la­ğı ile ka­mu­oyu­na du­yu­rul­du. Tas­la­ğa gö­re ev sa­hip­le­ri­nin el­de et­ti­ği ki­ra ge­lir­le­ri­ne is­tis­na uy­gu­la­nıp uy­gu­lan­ma­ya­ca­ğını, mü­kel­lef­le­rin bir yıl içe­ri­sin­de el­de et­ti­ği tüm ge­lir­ler be­lir­le­ye­cek. Bir yıl için­de el­de edi­len ge­lir­ler 2013 dö­ne­mi için 94 bin li­ra­yı ge­çi­yor­sa, ki­ra ge­li­ri el­de eden­ler 3 bin 200 li­ra­lık is­tis­na­dan ya­rar­la­na­ma­ya­cak. Do­la­yı­sıy­la di­ğer ev sa­hip­le­ri­ne gö­re bu yıl 480 li­ra faz­la ver­gi öde­ye­cek­ler.

 

Net ye­ri­ne brüt ge­lir

An­cak be­lir­le­nen bu 94 bin li­ra­lık ge­lir sı­nı­rı­nın tas­la­ğa ‘ne­t’ ye­ri­ne ‘b­rü­t’ ola­rak ya­zıl­ma­sı, tar­tış­ma­la­ra yol aç­tı. Mü­kel­le­fin brüt ge­li­ri üze­rin­den he­sap­la­ma ya­pı­la­ca­ğı için, el­de edil­me­yen ge­lir­ler de he­sap­la­ma­ya da­hil edil­miş ola­cak. Bu da mü­kel­le­fin ce­bi­ne gir­me­yen, hat­ta Ma­li­ye­’ye ver­gi ola­rak öde­nen pa­ra­la­rın da 94 bin li­ra­lık sı­nır içi­ne alın­ma­sı­na yol aça­cak. Do­la­yı­sıy­la ver­gi ola­rak dev­le­te öde­nen pa­ra­lar mü­kel­le­fin el­de et­ti­ği ge­lir gi­bi he­sa­ba da­hil edi­le­ce­ği için bin­ler­ce in­san da­ha faz­la ver­gi öde­ye­cek. Üs­te­lik öde­nen ver­gi­nin de ver­gi­si alın­mış ola­cak.

Evden 40 bin lira kar ettin

Brüt tu­tar uy­gu­la­ma­sı her tür­lü ka­zanç­la­rı kap­sı­yor. Ör­ne­ğin pa­ra­sı­nı mev­du­at­ta de­ğer­len­di­ren ki­ra mü­kel­lef­le­ri, al­dığı brüt fai­zi ge­lir gös­te­re­cek. Yine ör­ne­ğin bir yıl ön­ce 100 bin li­ra­ya bir ev alıp içi­ne de 40 bin li­ra har­ca­yıp 140 bin li­ra­ya sa­tan bir va­tan­daş, har­ca­dı­ğı 40 bin li­ra dik­ka­te alın­mak­sı­zın 40 bin li­ra net ge­lir el­de et­miş gi­bi iş­le­me ta­bi tu­tu­la­cak.

24 bin li­ra ce­be de­ğil dev­le­te git­ti

Ör­ne­ğin ay­lık 5 bin li­ra net ma­aş alan bir mü­kel­le­fin eli­ne yıl­da 60 bin li­ra ge­çi­yor. 5 bin li­ra maa­şın brü­tü ise yak­la­şık 7 bin li­ra. Brüt yıl­lık ge­lir ise 84 bin li­ra. Ma­li­ye bu mü­kel­le­fin is­tis­na­dan ya­rar­la­nıp ya­rar­lan­ma­ya­ca­ğı­na ka­rar ve­rir­ken eli­ne ge­çen 60 bin li­ra­yı de­ğil, brüt ge­lir olan 84 bin li­ra­yı dik­ka­te ala­cak. Do­la­yı­sıy­la va­tan­da­şın ce­bi­ne gir­me­yen, Ma­li­ye­’ye ver­gi, SGK’­ya si­gor­ta pri­mi ola­rak öde­nen 24 bin li­ra da san­ki va­tan­da­şın ger­çek ge­li­riy­miş gi­bi he­sa­ba da­hil edi­liş ola­cak. Bu mü­kel­le­fin yi­ne di­ğer brüt fa­iz ve brüt ki­ra ge­lir­le­ri de top­lam brüt ge­li­re da­hil edil­di­ğin­de 94 bin li­ra­yı aş­tı­ğın­dan is­tis­na yo­lu ta­ma­men ka­pan­mış ola­cak.

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • a can16 Şubat 2014 00:00

    ev almakla satmakla burutle netle işimiz yok onu en ii senin patronların bilir efendı minareyi çalan kılıfı uydurur sen istedigin kadar kanun çıkar

  • b.kemancı08 Şubat 2014 20:24

    emekliden emlak vergisi alırlar sonra almıyoz diye inkar ederler inanmayan tokiden ev alanlara sorun.

  • vahamet08 Şubat 2014 20:17

    evin var derdin var. olsa dert olmasa dert. araban var derdin var. olsa dert olmasa dert. hayat iyice çekilmez ve zor bir hal aldı. herşeye zam herşeye vergi ve zam. sonumuz hiç iyi değil. krizin dibine ilerliyoruz. bir taraf zevki sefa içinde, bir taraf sefalet içinde. 891tl asgari ücrete karşılık %20 zam herşeye. vahamet değilde nedir bu? lanet kredi kartı batağından kurtulmamızı dilerim tez zamanda

  • hacı08 Şubat 2014 13:38

    Erdoğan masal anlatıyor arkadaşlar, yabancıya bağlı yalan ekonomimiz çöküyor, meğer dertleri ülkeyi soymakmış, islami imaja verdikleri zarar da cabası. hacı hocadan kaçmak lazım, gerçi adım da hacı ama :)))

  • kemerleri bağlayın08 Şubat 2014 13:35

    ABD den gelen bol paralarla idare kolaydı.şimdi dolarların geri dönüşü neticesi bunları vatandaştan tamamlamaya çalışacaklar.bu daha başlangıç,Allah yardımcımız olsun.vergiler yükseltilecek,cezalar artırılacak.

  • tatlı08 Şubat 2014 13:33

    elinizi vatandaşın üzerinden çekin artık yeter yeter

  • borsacı08 Şubat 2014 13:26

    3+1 çadır kuralım parklara. ev sorunuda bitmiş olur vergiside olmaz. Dünyada birçok ülkede 1 araba ve 1 ev için vergi alınmıyor. çünkü bunlar ihtiyaç

  • 6008 Şubat 2014 11:04

    oh oh giydirmeye devam hedef %60 oy

  • uğur08 Şubat 2014 10:54

    17 aralığın faturası bize çıkacak desenize.