BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaliye'den çok ağır ceza!----

Maliye'den çok ağır ceza!

Maliye'den çok ağır ceza!
13 Ocak 2014 - 13:17 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için yaptığı çalışmalar sonucunda 2013 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attı

Maliye Bakanlığı, söz konusu çalışmalar kapsamında 2013 yılının tamamında 73 bin 286 mükellef, vergi incelemesine tabi tuttu. Bu incelemeler sonucunda 19 milyar liralık ceza kesildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, incelemelerini etkin ve verimli bir şekilde sürdüren Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) 2013 yılındaki çalışmalarını  değerlendirdi.

Kurulun, kayıt dışına neden olan tüm sektörlerde yoğun denetimler yaptığını ve vergi kaybına müsaade edilmediğini vurgulayan Şimşek, geçen yılın tamamında 73 bin 286 mükellefin vergi incelemesine tabi tutulduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, bu incelemeler sonucunda 8 milyar 557 milyon 536 bin 287 liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve buna neden olanlara 19 milyar 874 bin 731 liralık ceza kesildiğini ifade etti.

Bir önceki yılla kıyaslandığında 2013'ün tamamında önlenen vergi kaybının yüzde 89, kesilen ceza tutarının ise yüzde 117 artış gösterdiğini belirten Şimşek, bu rakamların, Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu açıkladı.

Yapılan bu çalışmalarla bir taraftan beyan dışı kalan gelirler vergilendirilerek devlet bütçesine önemli bir kaynak sağlandığını anlatan Şimşek, diğer taraftan da vergi incelemesinin caydırıcı etkisi kullanılarak mükelleflerin doğru beyanda bulunmaya yönlendirildiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012'nin rakamlarına da değinerek, 2012'nin tamamında 4,5 milyar liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve 8,8 milyar liralık vergi ziyaı cezası kesildiğini hatırlattı. Bu rakamların da vergi incelemesinde etkinliğin arttığını gösterdiğini belirten Şimşek, "VDK, her geçen yıl etkinliğini ve verimliliğini artırıyor. Vergi kaçıranlara, 76 milyonun hakkını gasp etmeye çalışanlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

İnceleme yapılan alan ve sektörler

Vergi Denetim Kurulu Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıklarında "kayıt dışılıkla mücadele" çerçevesinde 15 ana başlık altında araştırma ve inceleme yapıldı. İnceleme yapılan ve devam eden alanlar/sektörler şöyle:

-KDV'de yaşanan kayıt dışı,

-İthalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller,

-İnşaat sektöründe görülen kayıt dışı,

-Kaçak akaryakıt sektörü,

-Franchising sözleşmeleri,

-Haksız KDV iadesi alarak kamuyu zarara uğratanlar,

-Turizm acenteleri,

-İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmelerinin vergi kanunları karşısındaki durumları,

-Tefeciler,

-Gözlük sektörü,

-Elektrik dağıtımı sektörü,

-Factoring şirketleri,

-Kaçak çay,

-Antrepo rejimi kapsamında yapılan ticaret,

-Gümrük Müşavirliği ile yetkilendirilmiş müşavirliklerin faaliyet gösterdiği alanlarda neden olunabilecek muhtemel vergi kayıp ve kaçağının tespiti.

Kurulun bugüne kadar yoğun denetim yaptığı sektörler/alanlar ise şöyle:

-10 numara yağ,

-Lüks araç,

-ÖTV'siz jet yakıtının teslimi,

-Deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt teslimi,

-Dökme gazın otogaz olarak kullanımı,

-Sigara kaçakçılığı ile mücadele,

-Sıfır ÖTV'li aerosol üretiminde kullanılan LPG.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)