BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaliye, belediye şirketlerini takibe aldı----

Maliye, belediye şirketlerini takibe aldı

Maliye, belediye şirketlerini takibe aldı
21 Kasım 2013 - 03:20 www.finansgundem.com

Belediyelere bağlı şirketler ve sosyal tesisler, Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti. Defterdarlıklara yazı gönderen Bakanlık liste istedi

MALİYE Bakanlığı belediyelerin elindeki sosyal tesisler ile şirketlerinin peşine düştü. Maliye Bakanlığı’nın bir süre önce belediyelerden şirketleri ile ilgili bilgi istediği öğrenildi. Belediyelerin gönderdiği listeyle 350’ye yakın şirketlerinin olduğu anlaşıldı. Şimdi ise belediyelerin işlettiği sosyal tesislerin sayısı belirlenmeye çalışılıyor. Bunun için Maliye illerdeki defterdarlıklara bir yazı göndererek belediyelerin il özel idarelerinin elindeki sosyal tesislerin listesini istedi.

GELİRLERİ GÖRMEK İSTEDİ

Maliye Bakanlığı belediyelerin gelirlerini tam olarak görebilmek için bir çalışma başlattı. Bu çerçevede öncelikle belediyelere ait şirketlerin listesi istendi. Bu şirketlerin toplam büyüklüğünü ‘milyarlar’ düzeyinde diye tanımlayan yetkililer, “Belediyelerin şirketlerinin büyüklüğü neredeyse belediye bütçeleri kadar var. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinde İGDAŞ ve İspark var. Bunların gelirleri hayli yüksek. Belediyeler sonuçta bu şirketlerden elde ettikleri gelirleri de belediye faaliyetlerinde kullanıyorlar” dediler. Belediyelerden istenen bilgilerin amacının ‘belediyelerin toplam gelirlerinin büyüklüğünü anlamak’ için yapıldığını dile getiren yetkililer, “Şu anda sadece bütçe büyüklüklerini anlamaya çalışıyoruz, bir plan yok. Belediyelere bütçeden kaynak ayrılırken nüfus gibi kriterler kullanılarak pay veriliyor. Ama belki ilerde tüm gelirleri dikkate alınacak bir sistem de düşünülebilir. Ama şu anki çalışmanın amacı tamamen toplam büyüklüğü görmek” dediler.

DÜZENLİ BİLGİ İSTİYORLAR

Maliye, ‘belediye, il özel idaresi, Kalkınma Ajansı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’ gibi bir ana kategori yaptı. Daha sonra da sosyal tesisleri olan belediyelerin listelenmesini istedi. Sosyal tesislerin bir işletme gibi faaliyet gösterdiğini dile getiren yetkililer, zaten bu tesislerin vergisel yükümlüğü olduğunu ancak ne kadar gelir getirdiğinin Maliye tarafından bilinmediğini söylediler. Bu listelerin çıkarılmasının ardından Maliye bir çalışma yapacak ve hem belediye şirketlerinin hem de sosyal tesislerin gelir giderlerinin düzenli olarak bildirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturacak.

İBB’NİN 15 TESİSİ VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinde 15 sosyal tesis var. Arnavutköy, Avcılar, Beykoz Koru, Beykoz Sahil, Çamlıca, Dragos, Fethipaşa, Florya, Gözdağı, Haliç, İstinye, Kasımpaşa, Küçükçekmece, Topkapı ve Zeytinburnu. Tesisler halka açık ve yemek yenilebiliyor. Belediyenin internet sitesinde hangi tesiste ne yenilebileceği liste fiyatı ile yer alıyor. Beykoz Koru’da Koru Steak 22, Beykoz Sosyal Tesisi’nde Beykoz Kebabı 22, Küçükçekmece’de Dana Madalyon 24 lira. (Neşe Karanfil - Hürriyet)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Demet21 Kasım 2013 09:43

    Sosyal tesislerin denetimi ve gelirleri belirli aralıklarla araştırılıp denetlenmeli bunu yaparken de gerçekleri saklamamalı başarılı bir denetleme olmasını umut ediyorum.