BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Mali disiplin'e baş köşe----

'Mali disiplin'e baş köşe

'Mali disiplin'e baş köşe
19 Eylül 2015 - 06:01 www.finansgundem.com

Bakanlıkları sırasında 'mali disiplin' söylemini hiç terk etmeyen Ali Babacan ve Mehmet Şimşek, kendi bölgelerinde ilk sırada aday gösterildi

AK Parti hükümetlerinin ve son seçim hükümetinin ekonomi yönetimini üstlenen bakanlar listede ilk sıralarda yer alırken, bakanlıkları boyunca 'Mali disiplin' söyleminden vazgeçmeyen Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in de seçim bölgelerinde liste başı olması, piyasalarca olumlu karşılandı. Neşe Karanfil'in konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

13 yıldır ekonominin değişmeyen tek patronu Ali Babacan son dakika sürpriziyle yeniden aday gösterildi. Kulislerde, son dakikaya kadar aday listelerinde adı geçmeyen ve milletvekili adaylığı için de başvuruda bulunmayan Babacan’ın, Davutoğlu’nun yoğun çabasıyla son dakikada aday listesine eklendiği belirtiliyor. AK Parti’nin Ankara 1. bölge 1. sıra adayı olan Babacan’ın yeni dönemde ekonominin patronluğunu sürdürmesi olasılık dahilinde. 2002 yılından beri sadece iki yıllık Dışişleri Bakanlığı döneminde ekonominin patronluğundan uzak kalan Babacan dönem dönem içinde bulunduğu hükümetlerle de ters düştü. Görüş ayrılığı özellikle Merkez Bankası’nın faiz politikası ile doruğa çıktı. Piyasanın en gözde bakanlarından olan Babacan’ın ekonominin dümeninde olması piyasalarda ekonominin istikrarının sürmesi olarak algılanıyordu.

35 YAŞINDA BAKAN OLDU

1967 yılında doğan Babacan, TED Koleji’ni birincilikle bitirdikten sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden de birincilikle mezun oldu. 3 Kasım 2002’de milletvekili seçildiğinde 35 yaşındaydı. Hazine’den sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilince genç yaşı nedeniyle, soyadından da esinlenerek, “Bebecan” esprisi bile yapıldı. 2002-2007 yılları arasında ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüttü. 2007-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yaptı. 2009 yılından sonra ekonominin başına tekrar döndü bu sefer Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

MALİ KURAL İSTEMİŞTİ

Babacan döneminde TL’den altı sıfır atıldı, 2013 yılında 421 milyon dolarlık borcun ödenmesiyle IMF’ye borç ödemesi tamamlandı. Ancak Babacan 2008-2010 yılları arasında IMF’yle yeni bir anlaşma imzalanması ve mali kurala geçilmesi konusunda dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la görüş ayrılığına düştü. Meclise sevk edilen mali kuralın askıya alınmasından sonra Babacan tepkisini “Bir daha mali kuralla ilgili konuşmayacağım” diyerek göstermişti.

MERKEZ BANKASI GERGİNLİĞİ

Babacan, şimdiye kadar en sıkıntılı günlerini Merkez Bankası’yla ilgili yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çok sert eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ali Babacan’ın hem çocukluk arkadaşı hem de en yakın çalışma arkadaşı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önceki Merkez Bankası başkanları da eleştirdi ancak Başçı’ya yönelik ifadeleri çok daha ağır oldu. Erdoğan ile Başçı son olarak 11 Mart 2015 tarihinde Babacan’ın da katıldığı bir sunumla tatlıya bağlandı.

İNŞAAT MI SANAYİ Mİ?

Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la “inşaat mı, sanayi mi” tartışmasında da ters düştü. Erdoğan, inşaat sektörünün geliştirilmesinin “olmazsa olmaz” olduğunu dile getirince, Babacan, “Sanayide kazanmadan borçlanarak lüks yaşam olmaz” karşılığını vermişti. Babacan son olarak geçtiğimiz hafta büyüme politikalarını eleştirerek “Küresel büyümenin krizden sonra yavaş yavaş başladığını görmüştük, ama büyümenin kalitesine dair sorunlar vardı. Büyüme kapsayıcı değildi. Büyüme, yapısal reformlardan değil, parasal genişlemeden geliyordu. Özellikle parasal tarafta yeteri kadar yatırıma dikkat gösterilmiyordu. Bu yüzden kapsayıcılık, inovasyon ve uygulamayı söyledik” diye konuştu. 
Babacan 7 Haziran seçimlerinde üç dönemlik olduğu için aday olamadı. 1 Kasım seçimleri için adaylık başvurusu 3 Eylül’de bitti ancak Babacan adaylık başvurusu yapmadı. AK Parti kongresinden sonra Ali Babacan parti yönetimine alınmayınca Babacan’ın aday olmayacağı konuşulmaya başlandı.

DAVUTOĞLU İSTEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında adaylık başvurusu yapmayan Babacan’ı partide görmek istediğini söylemişti. Davutoğlu, “Sayın Babacan son 13 yıllık iktidar döneminde ülkeye büyük katkı yaptı. Sayın Cumhurbaşkanınızım en yakınında çalışan sonra da benim yanımda çalışan bir arkadaşımız olarak sadece Türkiye’de değil uluslar arası alanda da çok ciddi bir itibar kazandı. Aday olmadı, listeler henüz daha bitmedi ama başka çalışmalarda var. Ama her alanda Türkiye’ye büyük katkılar yapabilecek bir devlet adamıdır” diye konuşmuştu.

ZEYBEKCİ, ALBAYRAK YERİNİ KORUDU

Partİlerİn ekonomi vitrinlerinde yer alan isimler çoğunlukla yerlerini korudu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep 1. sıradan, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kayseri 2. sıradan aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6. sıradan aday gösterildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli 1. sırada listede yer aldı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Bingöl 1. sıra adayı oldu. AK Parti Kongresi’nden sonra MYKY’ya giren Naci Ağbal Bayburt 1. sıra, İbrahim Turhan İzmir 2. bölge 2. sıradan aday oldu.  CHP ve MHP’nin ekonomi vitrini oluşturan isimlerde bir sürpriz olmadı. CHP’nin ekonomi kadrosundan Faik Öztrak Tekirdağ 1. sıradan, Selin Sayek Böke İzmir 1. bölge 1. sıra, Zekeriya Temizel İzmir 2. bölge 3. sıradan, Akif Hamzaçebi İstanbul 1. bölge 5. sıradan aday gösterildi. MHP’den ise Erhan Usta Samsun’da 1. sıradan, Durmuş YIlmaz da Uşak 1. sıradan aday gösterildi. HDP’nin ekonomi vitrini Sezai Temelli de İstanbul 2. bölge 3. sıradan aday.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)