BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMalatya'da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi hedefleniyor----

Malatya'da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi hedefleniyor

Malatya'da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi hedefleniyor
16 Haziran 2022 - 16:40 www.finansgundem.com

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Buna göre Malatya'da bu yıl yaş kayısı üretiminin yaklaşık 336 bin 782 ton, kuru kayısının ise 75 bin 776 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.


Komisyon adına konuşan Tahir Macit, müdürlüğüne bağlı teknik elemanların ve komisyon üyelerinin, 23 Mayıs'tan 6 Haziran'a kadar sahayı gezdiğini, kentteki 9 milyon kayısı ağacında hassas bir çalışma yaptığını bildirdi.

Bu yıl yaş kayısıda 336 bin 782 ton rekolte beklediklerini ifade eden Macit, "Bunun 33 bin 680 tonunu yaş tüketime, hem yaş ihracatı, hem meyve suyu, hem iç piyasadaki tüketimine ayırdık. Bu da rekoltenin yüzde 10'una tekabül ediyor. Kuruya ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton. Kuru kayısı beklentimiz ise 75 bin 776 ton. Elazığ, Kahramanmaraş ve Sivas gibi komşu illerin kuru kayısı üretimi tahmini ise 9 bin 834 ton" dedi.

Her yıl 90 bin ton kuru kayısı ihraç ediliyor

Malatya kayısısının dünyada bir prestij ürünü olduğunu, her yıl kentten yaklaşık 90 bin ton kuru kayısı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Macit, rekoltede geçen yıla göre yüzde 10 azalma beklendiğini ifade etti.

Bu yılki beklenti: 500 milyon dolarlık ihracat

Kayısıyı "altın" değerinde gördüklerini belirten Macit, şöyle konuştu:

İlerideki hedefimiz, komisyon üyelerimizin de ortak görüşü olarak söylüyorum, 1 milyar dolar ihracat. Tabii bu yıl biz 500 milyon dolar gibi bir beklenti içindeyiz. Diğer bazı ülkeler de kayısı üretiyor. Biz de onlardan rekolte tahminlerini almaya çalışıyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hem bilimsel çalışıp hem de iç piyasa dengelerini gözetmemiz lazım. Onlardan da verileri alıyoruz. Ona göre piyasa dengeye oturacaktır. Biz ümit ediyoruz ki üreticimiz ihracatçımız ve ülkemiz en yüksek miktarda kazansın, herkesin bütün temennisi bu.

Van'da buğdaydan 85 bin ton rekolte hedefleniyor

Antep fıstığında 200 bin ton rekolte bekleniyor

Silifke çileğinde 80 bin ton rekolte beklentisi

Fındığı 'don' vurdu, beklenti yüzde 40 rekolte kaybı

Mardin'de 1,5 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)