BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringMakine satışlarına leasing dopingi----

Makine satışlarına leasing dopingi

Makine satışlarına leasing dopingi
13 Aralık 2013 - 07:08 www.finansgundem.com

İmalat sektörünün yakından ilgilendiği leasingde KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e çekilmesi makinecileri coşturdu.

Finansal kiralamada KDV oranının yüzde 1’e düşmesi makinecileri sevindirdi. 2014’te yatırımların hızlanacağını düşünen sektör temsilcileri makine satışlarından memnun.
KOBİ’ler için büyük önem taşıyan leasing ya da diğer adıyla finansal kiralamada uzun süredir beklenen KDV indirimi yüzde 1’e düşürülerek yeniden düzenlendi. 01 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu’nun 2007/13033 sayılı kararıyla gıda maddelerinden yatırım malzemelerine kadar birçok malzemenin KDV oranı yeniden şekillendi. Kararın birinci maddesinde bulunan finansal kiralamaya konu eşyaların listesi yeniden düzenlenirken, dokuma makinaları, tekstil sanayinde kullanılan birçok makine ve ambalaj makineleri, inşaat sanayi için beton pompaları, forkliftler dahil birçok makine finansal kiralama durumunda KDV oranı yüzde 1 uygulanacak eşyalar kapsamına alındı. Leasingdeki KDV’nin düşmesinin etkisi ilk etapta yatırım malı olan makine alım satımında kendini gösterdi. Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı ve Bursa Sac İşleme Teknolojileri fuarlarının nabzını tutan Dünya gazetesi konuya geniş bir yer ayırdı.  Geçen hafta Bursa’da düzenlenen Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı ve Bursa Sac İşleme Teknolojileri fuarlarında önümüzdeki yıl için siparişler alınırken, makineciler sıcak satış yöntemiyle 500’e yakın makine sattı. Sektör temsilcileri yatırımların ve üretimin artması konusunda 2014 için umutlu konuşurken, girdi maliyetleri KDV’sinin yüzde 18 olduğuna dikkat çekerek, KDV geri ödemeleri zamanında yapılmazsa leasingle çok satış yapan firmaların sıkıntı yaşayabileceğini vurguluyor.
ASIL ETKESİ 2014 YILINDA ORTAYA ÇIKACAK
Leasingli alımlarda maliyetlerin düşeceğini, bunun da makine satışlarına doğrudan olumlu etki yapacağını belirten Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, leasingdeki KDV oranının düşmesinin asıl etkisinin önümüzdeki yıl görüleceğini, indirimle 2014’te makine sektörünün uçacağını söyledi. Girdi maliyetlerinin KDV’sinin yüzde 18 olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, “Ama bir işletmede leasingli satışlar çok olursa, firma KDV iadesini de geç alırsa, o şirket için problem olur, çünkü girdi maliyetleri hala yüzde 18” dedi. Türkiye’de son yıllarda yatırımlarda düşüş olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, büyümenin sanayi üzerine kurulmadığını belirtti.Yatırımların artması halinde iç pazarda makine sektöründe bir genişleme yaşanabileceğini savunan Dalgakıran, “Yatırımlardaki düşüş makine sektörünü ihracata yöneltti. Bizim için Avrupa pazarının büyümesi çok önemli. O pazarda bir büyüme beklentisi var. Önümüzdeki yıl ihracatımızın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Makine sektörü olarak her yıl ihracatta yüzde 20’ye yakın büyüme gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ama bu şartlarda zor görünüyor. Bu yıl yüzde 7 büyümemiz var” diye konuştu.
TÜM YATIRIM MALLARI İÇİN BU İNDİRİM YAPILMALI
Leasing uygulamalarında bugüne kadar çok dengesiz ve adaletsiz bir durum olduğunu belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası  Makine Konseyi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, “Tam olarak giderildiğini de söyleyemeyiz çünkü bazı mamullerde hala leasing KDV oranları yüzde 18. Bu adalet ve dengenin tam anlamıyla kurulduğunu söylemek zor. Ama bundan önce ithalatçıların lobi faaliyetleriyle elde edilmiş bir hakkın en azından biraz daha geniş bir tabana yayılması umut verici” şeklinde konuştu. Yatırımların teşvik edilmesi için bu tip uygulamaların daha geniş bir tabana yayılması gerektiğini savunan Şener, şu açıklamayı yaptı; “Faizlerin düşük seyrettiği bir ortamda bu kadar özel bir istisnaya sahip olmanın insanları cezbedici bir tarafı olacağını düşünüyorum. Türkiye iç pazarı açısından 2014 hareketli geçecek. Ancak tüm yatırım malları için bir düzenleme yapılsaydı daha adaletli bir durum olurdu. Düzenleme bize umut verdi ama tatmin etmedi.” 
ÜLKE BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLIYOR
Hafta sonu Bursa’da düzenlenen Endüstri Zirvesi öncesi leasingde KDV oranının düşürülmesi kararını sürpriz olarak değerlendiren Ermaksan Makine Genel Müdürü Ahmet Özkayan, satış hacminin önümüzdeki yıl artacağı görüşünü savundu. Özkayan şunları söyledi: “Fuarda bunun faydasını gördük, çok fazla sıcak satış yaptık. Satış hacmi 2014’te ciddi oranda artacak. Leasing finansta çok önemli bir enstrüman.  Müşterilerimiz finans olarak rahatladı. Yatırım uzun vadeli yapılır. Hem işletme sermayesi korunurken, uzun vadede ödeme kolaylığı olur. Dolayısıyla bu durum ülke büyümesine de katkı sağlar. Amerika dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. Orada asla leasing olmadan makine alınmaz.”
Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da yatırım malı olan makine satışının istihdama doğrudan katkı sağladığına vurgu yaptı. KDV’nin yüzde 1’e gerilemesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Durmaz, “Büyük bir takım tezgahı üç vardiya çalıştığı zaman üç kişiye istihdam demektir. Dolayısıyla leasingdeki KDV’nin yüzde 1’e düşmesi yatırımcının önünü açmaktadır. Bu da makine üreten firmaların üretim artışına etki edecektir. Daha çok yeni bir konu ama satışlara muhakkak olumlu etkisi olacaktır. Son olarak yer aldığımız Bursa Endüstri Zirvesi’nde de leasingli satışlar yapıldı. Makine sektörü 2014’e daha olumlu bakıyor” şeklinde konuştu.    
Geçen hafta Bursa’da düzenlenen Bursa Endüstri Zirvesi’nin değerlendiren Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise fuar sırasında 500’e yakın tezgah satıldığını dile getirdi. Leasing uygulamalarının ve firmaların düzenlediği kampanyaların satışlarda etkili olduğunu ifade eden Ersözlü şunları söyledi; “Fuar katılımcıları 2014’ün ilk yarısı için otomotiv başta olmak üzere savunma sanayi, metal sanayi gibi bazı sektörlerde siparişler alındığını, bu siparişlerin hayata geçmesi için de makine yatırıma girildiğini ifade ettiler.
Önümüzdeki yıl nisan ayında Konya, mayıs ayında ise Kayseri’de makine sektörünü ilgilendiren fuarlar yapacağız. Buralarda da sıcak satışların artarak devam edeceğini düşünüyoruz.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)