BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMakarnada ihracat hedefi: 1,5 milyon ton----

Makarnada ihracat hedefi: 1,5 milyon ton

Makarnada ihracat hedefi: 1,5 milyon ton
25 Ekim 2022 - 12:23 www.finansgundem.com

2022'nin 8 ayında gerçekleştirilen 876 bin tonluk makarna ihracatında, sene sonu hedefi 1,5 milyon ton.


25 Ekim Dünya Makarna Günü'nün Türkiye'nin önerisiyle değerlendirmeye alındığını söyleyen Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, Türk makarna sektörünün ileri derecede teknolojik alt yapı ve donanıma sahip olan üreticilerle dolu olduğunu ifade etti.

Göymen, Türkiye'de üretilen makarnanın 160 ülkeye ihraç edildiğini ifade açıkladı.

Makarna üretiminde ve ihracatında dünya ikincisiyiz

"Anadolu ve Mezopotamya toprakları makarnalık durum buğdayının ana vatanı diyebiliriz. Dolayısıyla ülkemiz ve özellikle de Güneydoğu'da yetişen makarnalık durum buğdayını lezzeti hakikaten farklı. Dolayısıyla Türkiye'de insanlar hem şanslı, kaliteli makarna yiyorlar hem de bunun dışında ihracatını yaptığımız ülkeler de bundan çok memnun" diyen Göymen, Türkiye'nin makarnada hem ihracatta hem de üretimde dünya ikincisi olduğunu söyledi

8 ayda 876 bin ton ihracat

Göymen, Türkiye'nin makarna tüketiminde dünyada ilk 10 arasında olduğunu dile getirerek, ülkede kişi başı tüketimin yıllık 8,5 kilogram civarında olduğunu belirtti.

"Ülkemiz yılın 8 ayında 876 bin ton ihracat yaptı ve yaklaşık 627 milyon dolar civarında ihracata sahip bir sektöre sahip şu anda" diye konuşan Göymen, Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sade makarnanın oluşturduğunu, en fazla makarna satışının Togo, Benin, Venezuela, Gana ve Japonya'ya yapıldığını söyledi.

40 bin kişiye istihdam sağlanıyor

AB'nin koyduğu makarna kota sınırlandırmalarının kaldırılmasıyla ihracatta büyük bir artışın yaşanacağını, bunun yapılması için çalışma yürüttüklerini vurgulayan Göymen, şöyle konuştu:

Türkiye makarna sektörü 40 bin kişiye istihdam sağlayan sektör. Bunun içerisinde sadece işletmelerimizde çalışan insanları sayıyorum. Ciddi anlamda bir tonaj olduğu için bunu mesela çiftçi, nakliye, lojistik anlamda değerlendirirsek milyonlarca insan ekmeğini bu sektörden elde ediyor. Türk makarnası gerçekten kaliteli bir makarna. Bu yıl ihracat hedefimiz 1,5 milyon ton. Geçen yıl toplamda 2 milyon 200 bin ton civarında üretim yaptık. Bunun yaklaşık 1 milyon 400 bin tonu ihraç edildi, kalan bölümü iç pazarda tüketildi.

Doğalgaza fiyat sınırı elektrik ihracatını artırabilir

 

Kalaya ihracat yasağı geliyor

 

İhracatçı KDV iadesi tutarı 500 milyar TL'ye yükseldi

 

Kuru meyve ihracatı en çok Avrupa ülkelerine yapılıyor

 

ADMİB'ten 71,3 milyon dolarlık ihracat

 

Hazır giyimde rekor ihracat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)