BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMakarna üretiminde Ukrayna'daki savaşın etkisi beklenmiyor----

Makarna üretiminde Ukrayna'daki savaşın etkisi beklenmiyor

Makarna üretiminde Ukrayna'daki savaşın etkisi beklenmiyor
07 Mart 2022 - 11:20 www.finansgundem.com

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) Başkanı Nihat Uysallı, Türkiye'nin makarnalık ve ekmeklik buğday stokunun yeterli olduğunu belirtti.


MÜSAD Başkanı Uysallı, Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden makarna üretiminde hiçbir sorunun yaşanmayacağını söyledi.

Uysallı, Ukrayna'daki olayların tarım sektörünün ülkeler için önemini bir kez daha gösterdiğine işaret ederek, "Bir musibet bin nasihatten daha iyidir. Salgından sonra yaşanan bu savaş gösterdi ki tarım politikaları ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Son dönemde tarım politikalarıyla ilgili atılan olumlu adımların hızlanarak devam etmesi ülkemiz açısından elzemdir" değerlenirmesini yaptı.

Türkiye'nin dünyanın en büyük hububat ve yağlı tohum üreticileriyle komşu olduğunu belirten Uysallı, şunları söyledi:

Devam eden savaş büyük acılara neden olduğu gibi, büyük fırsatlara da pencere açmış olabilir. Yeni durum ve coğrafi avantajlarımız iyi analiz edilerek yapılacak çalışmalarla Türkiye'nin birçok pazarda yeni avantajlar elde etmesi sağlanabilir. Gerek makarnalık gerekse ekmeklik buğdayda stokumuz son derece yeterli. Rusya ve Ukrayna savaş sürecinde makarna üretiminde hiçbir sorun yaşanmayacaktır. Salgın sürecinde olduğu gibi tüm Türkiye'ye fazlasıyla yetecek makarna üretim yeteneğimiz var, hiçbir endişeye mahal yok.

'Buğday ticaretinin yüzde 24'ü Rusya ve Ukrayna'ya ait'

Uysallı, Rusya ve Ukrayna'nın dünya buğday ticaretinin yaklaşık yüzde 24'ünü gerçekleştirdiğinden bu iki ülke arasında yaşanan sorunun tedarik sürecine negatif etki edebileceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

Bu etkinin boyutları, savaşın ne kadar süreceğiyle doğru orantılıdır ancak ülkemizin şöyle bir avantajı var, Türkiye'de hasat sezonuna yaklaşık 60 gün kaldı. Bu yıl uygun hava koşulları sebebiyle özellikle buğdayda çok iyi rekolte beklentimiz var. Sezonu rahatlıkla çıkaracak kadar buğday stokumuz mevcut.

Toprak Mahsulleri Ofisinin uzun süredir düzenli olarak buğday ihaleleri açtığını hatırlatan Uysallı, kısa ve orta vadede bir sıkıntı olacağını düşünmediklerini belirtti.

Uysallı, salgının, tarım ürünleri ve politikaları konusunda çok önemli kararlar verilmesini sağladığını belirterek, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bir kez daha stratejik kararların koşullara bağlı olmadan uygulanmasının önemini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Buğdayın TMO'ya ton başına maliyeti 100 dolar arttı

 

Küresel buğday piyasalarını olası savaş derinden sarsabilir

 

Ukrayna-Rusya krizi buğdayın kayıplarını sınırladı

 

Tükiye makarna ihracatında dünya ikincisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)