BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMahsa Amini protestoları: 416 gösterici yaşamını yitirdi----

Mahsa Amini protestoları: 416 gösterici yaşamını yitirdi

Mahsa Amini protestoları: 416 gösterici yaşamını yitirdi
23 Kasım 2022 - 00:47 www.finansgundem.com

IHR, İran'da Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümü sonrası başlayan gösteriler sırasında yaşamını yitirenlerin sayısının 416'ya yükseldiğini açıkladı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) İran'da yaşanan protestolar hakkında internet sitesinde bir rapor yayımladı. Raporda son bir haftadaki olaylarda 72 kişinin daha hayatını kaybettiği ifade edildi.

Ülkedeki 31 eyaletten 25'ine dair verilerin yer aldığı raporda, en fazla can kaybının Sünnilerin yoğunlukta olduğu Sistan-Beluçistan eyaletinde yaşandığı ve hayatını kaybeden göstericilerden 51'inin 18 yaş altı olduğu ifade edildi.

IHR yayımladığı raporda, Sistan-Beluçistan eyaletinde 126, Kürdistan eyaletinde 48, Batı Azerbaycan'da 45, Tahran'da 40, Mazenderan'da 35, Gilan 24, Kirmanşah'ta 23, Elborz'da 15, İsfahan'da 11, Huzistan'da 10, Rezevi Horasan'da 5, Zencan ve Doğu Azerbaycan'da 4'er, Merkezi, Kazvin, Hemedan ve Loristan'da 3'er, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Erdebil, İylam, Buşehr, Fars ve Hürmüzgan'da 2'şer, Simnan ve Kirman'da da birer göstericinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açtı.

IHR, 19 Kasım'da yayımladığı raporda, Amini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 378 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.

İranlı yetkililer ise öldürülen kişilerin güvenlik güçleri tarafından değil, "provokatörler" tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 50'den fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Mahsa Emini protestocularına ikinci idam kararı

 

Mahsa Amini protestoları İran üniversitelerinde devam ediyor

 

Mahsa Amini protestolarına işçilerden destek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)