BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiMahkemelerde yargıçların yerini robotlar mı alacak?----

Mahkemelerde yargıçların yerini robotlar mı alacak?

Mahkemelerde yargıçların yerini robotlar mı alacak?
22 Şubat 2023 - 16:20 www.finansgundem.com

Yakın gelecekte hukuki bir sorunla karşılaşanlar yapay zekâ destekli bir robotun huzurunda kendilerini savunmak zorunda kalabilir. İngiltere Temyiz Mahkemesi Yargıcı Sir Geoffrey bu bilim kurgu senaryosunun mümkün olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekânın gelişimi hukuk alanında da daha önce hayal bile edilemeyen değişimlerin kapısını açabilir. İngiltere’nin en kıdemli ikinci baş yargıcı statüsündeki bir isim yapay zekânın gelecekte yargıçların dahi yerini alabileceğini söyledi.

Financial News’in haberine göre, İngiltere Temyiz Mahkemesi Yargıcı Sir Geoffrey Vos geleceğin hukukunda robotların karar verici mercilere gelebileceğini söyledi. Sir Geoffrey, yapay zekanın “gerçekten önemli ve gerçekten değerli” olduğunu vurguladı.

Baş yargıç bilgisayarların önünde sonunda davalarda yargıçların yerini alacağını ancak bunun yakın zamanda olmayacağını söyledi:

“Dijital robotlar davalarda ne zaman karar verici olacak? Bu sorunun cevabı belki bir gün ama bugün değil.”

Sir Geoffrey, küçük anlaşmazlıklarda, örneğin çevrimiçi alışveriş sitelerindeki anlaşmazlıklar sırasında, insanların dijital yargıçlara halihazırda güvenebileceklerini söyledi. Ancak, yapay zekânın insan yargıçların yerini aldığı günlerin henüz şafak sökmediğini de sözlerine ekledi:

“Mahkemelerdeki anlaşmazlıklara gelindiğinde ise, insanların yakın zamanda bir makine tarafından uygulanabilecek çözümlere güvenmelerinin olası olmadığını düşünüyorum.”

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Microsoft’un desteğiyle ortaya çıkarılan yapay zekâ destekli chat robotu ChatGPT bu alandaki tartışmaları tetikledi. İngiltere’nin en büyük hukuk firmalarını kapsayan Magic Circle’a dahil firmalardan birisi Allen & Overy de yakın zamanda avukatları için Harvey adında bir yapay zekâ chat robotunu kullanıma sundu.

Sir Geoffrey alandaki gelişmeleri, “ChatGPT veya A&O'nun chat robotu gibi şeyler için endişelenmiyorum. Bana kalırsa tüm bu gelişmeler olumlu. Zira ne kadar çok bilgi elde edebilirseniz modern yaşam ve modern dijital yaşamla başa çıkmak için o kadar iyi hazırlanabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Kripto yasalarının geleceği

İngiltere ve Galler yargısındaki en üst düzey ikinci pozisyonda bulunan yargıç iki ülkedeki hukuk sistemini kripto ve blockchain konusundaki anlaşmazlıklara uyarlama çabalarına öncülük ediyor.

Başkanlığını yaptığı bir sektör grubu, Birleşik Krallık Yargı Görev Gücü, kripto varlıkların mülk olarak kabul edilebileceği ve İngiliz yasalarına göre dijital menkul kıymetler ihraç etmenin mümkün olduğu sonucuna varan makaleler yayınladı.

Sir Geoffrey, blockchain teknolojisini kullanarak bazı yardımcı dijital araçlar vasıtasıyla avukatlar gibi aracılara ihtiyaç duyulmayacağı fikrini savunmuyor. Baş yargıç her zaman anlaşmazlıklar olacağını ve yasal sistemin bunları ele almak için uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

“Ne yazık ki, insan katkısının olduğu her alanında, her zaman anlaşmazlıklar olacaktır” diyen baş yargıç, “Tamamen avukatlar ve aracılar olmadan faaliyet gösterebileceğiniz fikri, ne yazık ki, muhtemelen gerçek hayata dair değil. Dijital olarak ne kadar çok şey yapılırsa yapılsın yine de bazı anlaşmazlıklar olacak. Bu yüzden avukatların hâlâ iş dünyasında olacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Sir Geoffrey, kripto para birimleri konusunda açık fikirli olduğunu, ancak Bitcoin ve diğer dijital varlıklar arasında bir ayrım yaptığını söyledi.

Baş yargıç, “Dolandırıcılığı teşvik eden kripto para birimleri hakkında doğal olan hiçbir şey yoktur. Bitcoin çok fazla volatilite gösterdi. Ancak tüm dijital para birimleri Bitcoin gibi olmak zorunda değil. Gerçek varlıklarla desteklenen ve gerçek değeri olan bir merkez bankası dijital para birimine sahip olabilirsiniz. Bu sadece doğru düzenleyici ve yasal düzeni uygulamaya koyma meselesidir” dedi.

Sir Geoffrey, kripto ve blockchain için düzenleyici ve yasal bir çerçeve oluşturma çabalarının başarılı olacağına inandığını söyledi:

"Kripto varlıkların ve blockchain kullanımı için iyi, orantılı bir düzenleyici sistem oluşturmak zor bir görev. Ancak bunu başaracağımızdan şüphem yok."

Baş yargıç ayrıca, işletmelerin ve tüketicilerin blockchain teknolojisini kullanmalarını sağlamlarının hükümet ve yasal sistem genelinde daha acil bir konu olduğu çağrısında bulundu:

“Dijital teknoloji, muazzam bir kapsama ve muazzam bir fırsata sahip muazzam bir hizmettir. Bu yüzden herkesin bunu biraz daha ciddiye alması ve benimsenmesini sağlamanın yollarını bulması gerektiğini düşünüyorum.”

 

Yapay zekâ iş hayatında neleri değiştirecek?

 

Yapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor

 

ChatGPT insanları işinden mi edecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)