BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMahkemeden özel üniversiteleri şok eden karar!----

Mahkemeden özel üniversiteleri şok eden karar!

Mahkemeden özel üniversiteleri şok eden karar!
05 Ağustos 2013 - 14:17 www.finansgundem.com

Özel üniversitelerde alınan bu ücretler için açılan davada mahkeme öğrenciyi haklı gördü. Peki bundan sonra ne olacak...

Galip Aytekin öğrencisi olduğu özel üniversitenin ödemelerini düzenli olarak yaptı. Aytekin yıl içinde veremediği dersleri için yaz okuluna gitti. Ancak yaz okulunda, aldığı her ders başına ayrı bir ücret ödedi. Aytekin, yaz okulunda verdiği paranın iadesi için dava açtı.Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre mahkeme talebi yerinde gördü, alınan paranın faizi ile ödenmesine hükmetti. Yargıtay’ın onadığı karar 200 bini aşkın özel üniversite öğrencisini ilgilendiriyor.Haliç Üniversitesi’ne 2005’te kaydını yaptıran Galip Aytekin bu okuldan 2010’da mezun oldu. Aytekin okula olan ödemesini düzenli bir şekilde yaptı. Ancak bazı derslerde başarılı olmayan Aytekin altta kalan derslerini yaz okulunda vermek istedi. Ancak yaz okulu için de her ders başına ayrı bir ücret alındı. Aytekin bu dersler için de ekstra ücret verdi derslerden geçti.
YAZ OKULU İÇİN FAZLADAN ÖDEME
Ancak, yaz okulu için verdiği paranın geri iadesi için arayışa girdi. Avukat Yasemin Bal aracılığı ile mahkemenin yolunu tuttu. Dosya İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi’ne gitti. Aytekin mahkemeye sunduğu evraklarla, okula toplamda 50.252 lira ödediğini belgeledi. Aytekin, kendisinden yaz okulu için alınan 13.530 liranın fazladan alındığını savundu.
BİLİRKİŞİ HAKLI BULDU
Mahkeme dosyayı bilirkişiye gönderdi. Prof. Dr. Hanefi Ayboğa’nın hazırladığı bilirkişi raporu 28 Kasım 2011’de mahkemeye sunuldu.  Raporda, okula yaz okulu dersleri için fazladan verilen paranın 7.472 lira olduğu belirlendi. Okulun bu parayı geri ödemesi gerektiği kaydedildi.
Üniversitenin avukatları ise, mahkemenin dava hakkında görevsizlik kararı vermesi gerektiğini, dava konusunun idari yargı alanına girdiğini savundu.
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMEYE GİRER
Mahkeme yaptığı yargılama sonrası kararını geçtiğimiz yıl 4 Ekim’de verdi. Buna göre, üniversitenin yaz okulu dersleri için aldığı 7.472 liranın sebepsiz zenginleşmeye neden olduğu, söz konusu paranın  yasal faizi ile ödenmesini hükmetti. Ayrıca, dosya masraflarını da üniversitenin üzerine bırakıldı.
YARGITAY KARARI ONADI
Davayı kaybeden üniversitenin avukatları kararı temyize götürdü. Davaya bakan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Karar düzeltme başvurusu da olmayınca karar kesinleşti. Yargıtay’ın emsal nitelikteki kararı, sayıları 200 bini aşkın olarak hesaplanan özel üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiriyor.
YÖK KARARI VAR
Davada mahkemeye delil olarak sunulan belgelerden biri de Yükseköğretim Kurulu'nun  (YÖK) genel kurul kararı. 15 Eylül 2008 tarihli karara göre, YÖK, özel üniversitelerde, yaz okullarında alınan dersler için ekstradan ücret alınamayacağına karar verdi
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)