BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMahkemeden kayıp-kaçak bedelinde iade kararı----

Mahkemeden kayıp-kaçak bedelinde iade kararı

Mahkemeden kayıp-kaçak bedelinde iade kararı
15 Nisan 2016 - 12:54 www.finansgundem.com

Ekiz Hukuk Bürosu Kurucu Avukatı Av. Hakan Ekiz şirketleri uyardı: Faturalarda büyük meblağ tutan bedelin iadesi için başvurabilirsiniz.

“Tüketiciden kesilen kayıp-kaçak bedelleri geri alınabilir mi?” tartışmasında, Avukat Hakan Ekiz’den vatandaşlara, şirketlere müjdeli haber.  Ekiz Hukuk Bürosu Kurucu Avukatı Hakan Ekiz, son dönemde yasalara, Yargıtay kararlarına ve Danıştay kararlarına aykırı olarak tüketiciden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin geri iadesinin mümkün olduğunu, şu an bu konuyla ilgili çok sayıda davayı yürüttüklerini belirtti,  olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ifade etti.

FATURALARI NE KADAR ETKİLİYOR?

Avukat Hakan Ekiz, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesi’nin kararlarına gore, kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin yasalara, adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtıldığını belirterek, "10 yıldan beri biz tüketicilerden alınan 5 kalem bedel ve bunların KDV'sinin faiziyle birlikte ödenmesini istedik" dedi.

Özellikle Organize Sanayi Bölgelerindeki sanayicilerin ve diğer işletmelerin çok yüksek miktarda elektrik faturası ödedikleri göz önüne alındığında, işletmecilerin daha fazla mağdur olduğuna dikkat çeken Ekiz, “Örneğin aylık 100 bin TL’lik elektrik faturası kesilen bir işletme ortalama olarak %10-13 arası (10.000 – 13.000 TL ) fazladan ödeme yapmaktadır” diye konuştu.

ŞIRKETLER KAYIP KAÇAK BEDELININ İADESINI TALEP EDEBILIR

“Bu ay içinde sonuçlanan davada mahkeme 600 bin TL’nin iadesine karar verdi. Elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerinden tahsil ettiği kayıp kaçak bedelinin iadesi için açılacak olan davada tüketici statüsünün kurulması bakımından özel hukuk kişileri olan şirketler ile gerçek kişiler arasında kural olarak bir fark olmadığını belirtti” diyen Avukat Hakan Ekiz sözlerine şöyle devam etti:

“Kanunlarda ve Yargıtay kararlarında yer aldığı üzere şirketler de elektrik dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilen  kayıp kaçak bedelinin dava yoluyla iade edilmesi yoluna başvurabilecektir. Özellikle elektriği yoğun kullanan şirketler kesinlikle bu yola başvurmak için konunun uzmanı bir avukata danışmalıdır. Çünkü 10 yıllık süre zarfında çok yüksek miktarlarda kayıp kaçak bedeli birikmesi olmaktadır. Bu davayı açan şirketler dava sonunda yüksek miktarlarda geri ödeme almakta, bu da firmaların  aslında hiç ihtimal vermedikleri bir bedeli tekrar öz sermayelerine seneler sonra geri kazandırmal anlamı taşımaktadır.”

 ELEKTRİK FATURALARINDA HANGİ BEDELLER GERİ ALINABİLECEK?

1. Kayıp kaçak bedeli

2. Dağıtım bedeli

3. Perakende satış hizmeti bedeli, 

4.Personel sayaç okuma bedeli

5. İletişim sistemleri bedeli

KAÇ YILLIK KAYIP KAÇAK BEDELLERİ ÖDENECEK, DAVA NE KADAR SÜRECEK?

Avukat Hakan Ekiz, Kayıp Kaçak bedeli ve diğer faturaya yansıtılan bedellerin 10 yıl geriye dönük olarak  alınabileceğini belirterek, “Doğru ve donanımlı bir ekip ile yönetilirse dava minimum 1,  maksimum 2 yıl surer” dedi.

TÜKETİCİ NE YAPMALI?

Mevzuat gereğince, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 19. maddesine göre dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde iki defadan fazla olmamak üzere, tüketicinin geçmiş yirmi dört aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini tek zamanlı veya çok zamanlı olarak gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Ekiz sözlerini şöyle tamamladı:

 “Elektrik abonesi firma, dağıtım şirketinden alacağı bu belge  ile  abonelik bilgileri ,  kayıp kaçak bedeli iade taleplerinin de yer aldığı bir dilekçe düzenleyecektir.  Kayıp kaçak bedelinin tutarına göre Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine  bu dilekçe ile başvurarak ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelinin geçmişe yönelik iadesini isteyebileceklerdir. Şirketler ise Ticaret Mahkemelerine başvurularını yaparak süreci başlatabilirler.”

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv15 Nisan 2016 16:13

    butür insanları ugraştırıp mahkemeleri meşgul edeceginize kayıp kaçagı faturadan düşün bunuda düşünemiyorlarmı