BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatMahkemeden hayat sigortası için önemli karar! ----

Mahkemeden hayat sigortası için önemli karar!

Mahkemeden hayat sigortası için önemli karar!
20 Haziran 2022 - 09:20 www.finansgundem.com

Kredi çektikten 4 yıl sonra vefat eden bir vatandaşın vârisleri, hayat sigortasından yararlanmak için bankaya başvurdu. Banka, ilk yıldan sonra ödeme yapılmadığı için talebi reddetti ancak her yıl sigorta için bildiriminde bulunmadığı için haksız bulundu.

Çekilen kredi esnasında yapılan hayat sigortasının yenilenme süresiyle ilgili bildirimde bulunmayan banka haksız bulundu. Dava dosyasına göre, Celalettin P., 27 Kasım 2015’te bir kamu bankasından 130 bin TL bireysel kredi çekti. Vatandaşın 21 Eylül 2019’da vefat etmesi üzerine mirasçıları, bankaya başvurarak hayat sigortasından faydalanmak istedi. Banka, sigortanın birer yıllık yapıldığını belirterek, sözleşmenin yenilenmemesi nedeniyle bundan yararlanılamayacağını bildirdi.

MAKUL BİR SÜREDE TÜKETİCİYE BİLDİRİLMELİ

Aile, 12 aylık kredi taksiti olan 23 bin 810 TL’yi ödeyip, avukatları Fırat Bilici aracılığıyla İstanbul Anadolu 2. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, dosya kapsamında bilirkişiden rapor istedi. Raporda, “Davalı bankanın sözleşmenin devam eden yıllarında hayat sigortasını re'sen yenileme yükümlülüğü olmadığı ancak hayat sigortası süresi dolmadan önce makul bir sürede tüketiciye bildirimde bulunma yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle tam kusurlu sayılması gerektiği” kaydedildi.

Yeni Şafak'tan Abdullah Sarıc'nın haberine göre, mahkeme, davalı bankanın hayat sigortasının yapılması yükümlülüğünü yerine getirmediği sonucuna vararak aileyi haklı buldu. Ailenin bankaya ödediği 23 bin 810 bin TL’nin faiziyle geri verilmesine hükmeden mahkeme, Celalettin P. tarafından kullanılan kredinin kalan taksitleri yönünden de davacıların borçlu olmadığına karar verdi.

BANKA KALAN BORÇTAN SORUMLUDUR

Ailenin avukatı Fırat Bilici, mahkemenin kararıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Kredi bağlantılı sigortalarda, kredi vadesi boyunca yenileme sorumluluğu kredi kullanana, sigorta sözleşmesinin yenilenmesine ilişkin bildirim yapma sorumluluğu ise kredi kuruluşuna aittir. Yine kredi kuruluşları verdikleri kredilerle ilgili olarak kredi kullandırılması esnasında zorunlu sigortaların yaptırılması hususunu kontrol etmek zorundadır. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen bankalar kredi çekenin vefat etmesi halinde kalan borçtan bütünüyle sorumlu olmaktadır.”

İşsizlik Sigortası Fonu toplam varlığı 3,5 milyar TL arttı

 

Ticari alacak sigortasında şartlar değişti

 

Hisarcıklıoğlu: Ülkelerin gelişmişliğini belirleyen sigortacılık sektörüdür

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)