BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMadencilik sektörünün ilk 4 aylık ihracatı 2,23 milyar dolar----

Madencilik sektörünün ilk 4 aylık ihracatı 2,23 milyar dolar

Madencilik sektörünün ilk 4 aylık ihracatı 2,23 milyar dolar
06 Mayıs 2022 - 17:15 www.finansgundem.com

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, madencilik sektörünün ilk dört aydaki ihracat verilerini değerlendirdi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), rezerv zenginliğiyle sanayinin gelişiminde önemli bir paya sahip olan madencilik sektörünün, 2022'nin ilk 4 aylık periyodunda 2,23 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Açıklamada görüşlerine yer verilen İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, yıllık bazda yüzde 26 değer artışının yaşandığını söyledi.

Nisan ayında 705,7 milyon dolarlık ihracat

Yıl sonu için hedeflenen 7 milyar dolara ulaşmak ve ihracat kapasitesini artırmak için tanıtım faaliyetlerinin önemine değinen Çekiç, sektörün hak ettiği gerçek değere ulaşması için de yeni stratejiler geliştirdiklerini ifade etti. Çekiç, sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam yaratma kapasitesine sahip olan madencilik sektörünün nisan ayında 705,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktardı.

Metalik cevher ihracatı ilk sırada

Madencilik sektörünün alt kırılımlarındaki ihracat verilerine dair yılın ilk 4 ayında metalik cevherlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,9 artış gösterdiğini ve 849,4 milyon dolarlık ihracat ile ilk sırada yer aldığını dile getiren Çekiç, "İkinci sırada yüzde 26,2’lik artış ve 471,7 milyon dolar ile işlenmiş doğal taşlar, üçüncü sırada yüzde 26,8’lik artış ve 434,4 milyon dolar ile endüstriyel mineraller ve dördüncü sırada 200 milyon dolar ile blok doğal taşlar yer aldı. Bu maden gruplarını ise yüzde 42,6’lık artış ve 154,7 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti. Toplam doğal taş ihracatı yüzde 0,1’lik artış ile 672,5 milyon dolar oldu" dedi.

Sektörün ilk 4 ayında doğal taş ihracatında ilk sırayı yüzde 24,1 değer artışı ve 168,5 milyon dolarla ABD’nin bulunduğunu aktaran Çekiç, ikinci sırada Çin’in olduğunu, ülkeye 133,9 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı yapıldığını belirtti. Çekiç, Çin’den sonra 35,9 milyon dolarla Fransa’nın, 35,1 milyon dolarla İsrail’in ve 32,2 milyon dolarla Irak’ın bulunduğunu söyledi.

Yıl sonu hedefi: 7 milyar dolar

Yıl sonunda 7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için sektörün aktörlerine büyük görev düştüğünü belirten Metin Çekiç şöyle konuştu:

Ülkemizin maden varlığını doğru yönetmek için sonuç alan bir yönetim anlayışıyla hareket etmemiz gerekiyor. Bunun için sektörümüzün önündeki sorunların tespitini yaparak, doğru bir stratejiyle sonuç almayı hedefliyoruz. Burada ana amacımız sonuç alan bir yaklaşımla hareket etmek olacak. Doğru diyalog kanallarını kullanarak sektörümüzü yurt dışındaki prestijli fuarlarda temsil etmemiz gerekiyor. Bunun için milli katılım organizasyonları, ihracatçı firmalarımızın göstereceği çabalar ve hep birlikte hareket etmemiz en büyük gücümüz olacak.

Nisan ayında 32,5 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı

Bakan Nebati: İhracat hedefimize adım adım ilerliyoruz

İhracatta tüm zamanların rekoru kırıldı

Bal ihracatı yüzde 36 arttı

Kayısı çekirdeği ihracatından 5,2 milyon dolarlık gelir

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)