BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMacron'un ikinci tur için kâbusu enflasyon----

Macron'un ikinci tur için kâbusu enflasyon

Macron'un ikinci tur için kâbusu enflasyon
11 Nisan 2022 - 07:50 www.finansgundem.com

Fransa'da cumhurbaşkanını 24 Nisan'daki seçimin ikinci turu belirleyecek. Propaganda sürecinde esnaf ve halkla hayat pahalılığını konuşan Le Pen, geçim sorunlarına odaklanmamakla itham edilen Macron karşısında şansını artırıyor


Fransa seçimlerinde ilk turun Emmanuel Macron ve Marine Le Pen’in en fazla oyu almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Fransa’da mart ayında %5,1 ile tarihi rekora yükselen enflasyon ve vatandaşların geçim maliyetlerinin hızla artıyor olması, Macron ve Le Pen’in ikinci turda alacağı oylardaki farkı eritmeye başladı. Hilal Sarı'nın Dünya'daki haberine göre pazar günü gerçekleşen seçim öncesi iki isim arasındaki sert atışmalar Ukrayna savaşı değil ekonomi yönetimine ilişkindi. Aşırı sağ bazı politikalarını terk eden - örneğin artık AB’den çıkmaktan bahsetmeyen - Le Pen, son dönemde Fransa’yı karış karış gezerek vatandaşlarla ve esnafla geçim dertlerini konuşurken, Macron’un Rus lider Vladimir Putin’le arabulucu olmaya çalışmak için görüşmesi ve Ukrayna savaşına odaklanması, anketlerde iki adayın arasındaki farkı Le Pen lehine kapatmaya başlamıştı.

Le Pen’in vaatleri vatandaşa yarıyor

Le Pen, cumhurbaşkanı olursa gıda ve hanehalklarının tükettiği bazı temel ürünlerde KDV’yi tamamen kaldırmayı ve çalışanların ücretlerini yüzde 10 yükseltmeleri için şirketlere teşvikler vereceğini vaadetti. Ayrıca 30 yaşın altındaki herkes için gelir vergisini iptal etmeyi, enerjide KDV’yi düşürmeyi ve küreselleşme yerine ‘yerelleşmeyi’ destekleyen bir Fransa Varlık Fonu oluşturmayı planlıyor. Le Pen KOBİ’lere ayrıca önem vereceği, enerji, sanayi, bilim, tıp, tarım ve gıdada ekonomik millyetçilik ve bağımsızlığı temel alan bir ekonomik model uygulamayı hedefliyor.

Le Pen ayrıca seçime iki gün kala kamusal alanlarda başörtü takılmasını yasaklayacağını, polisin başörtüsüne emniyet kemeri cezaları gibi ceza yazacağını vaadetti.

Macron emeklilik yaşını 65'e yükseltecek

Eski bir yatırım bankacısı olan Macron ise emeklilik yaşını 62’den 65’e çıkarmayı, vergileri yılda 15 milyar Euro kadar düşürmeyi, insanların tekrar istihdama katılmasını sağlamak için işsizlik sigortasında bazı reformlar yapmayı ve istihdam piyasası kurallarını gevşetmeyi planlıyor. Macron seçimden önceki gün Le Pen’in ekonomi vaatlerini şu sözlerle eleştirdi:

“Le Pen’in dediklerine inanmayın. Yalan söylüyor. Le Pen’in programı çok ciddi bir işsizliğe neden olacak çünkü yabancı yatırımcıları kaçıracak ve bütçesel açıdan mantıklı değil.”

Le Pen arayı kapatıyor: 51-48

2017’de Macron-Le Pen yarışı yüzde 66-34 dağılımıyla Macron lehine sonlanmıştı. Ancak bu sefer son anketlere göre Macron’un yüzde 51,8, Le Pen’in yüzde 48,5 oy alması öngörülüyor. Fransız basınında Le Pen’in diğer adaylardan alacağı oylarla ve kararsız seçmen oylarıyla Macron’u 2. turda yenmesine de büyük bir olasılık gözüyle bakılıyor. İlk turda sandık öncesi anketlerde kararsızların oranı yüzde 30’daydı. Yabancı ve Müslüman karşıtlığı konusunda Ulusal Cephe’nin Le Pen’inden daha katı adaylar da var. Eric Zemmour 8 Nisan tarihli son anketlere göre yüzde 9,5’lik oyuyla bu isimlerin başında geliyor. Son haftalarda oyunu artıran Le Pen’in, 24 Nisan’da gerçekleşecek 2. turda Zemmour’un oylarını da alması bekleniyor. Ancak öngörülemeyen bir diğer durum ise, Fransa basınına göre tarihinde hep sol partilere oy vermiş bazı seçmenlerin, 2. turda ilk kez Le Pen’e oy vermeyi düşünüyor olması. Radikal sol aday Jean-Luc Melenchon son anketlerde ilk turda yüzde 17,1 oya sahipti. Bu oylardan bir kısmının 2. turda aşırı sağ aday Le Pen’e gidebileceği öngörülüyor. Bazı yatırım bankaları Le Pen’in kazanması durumunda Euro/ dolar paritesinin 1,05 hatta 1,03 düzeylerine inebileceğini öngörüyor.

Macron ilk tur sonrası konuştu: Henüz her şey bitmedi

 

Fransa'da seçimi kaybedenlerin desteği Macron'a

 

Fransızların tercihi ikinci tura kaldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)