BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMacron'un 30 milyar euroluk nükleer hedefi----

Macron'un 30 milyar euroluk nükleer hedefi

Macron'un 30 milyar euroluk nükleer hedefi
12 Ekim 2021 - 14:30 www.finansgundem.com

Fransa Cumhurbaşkanı Macron seçimlere altı ay kala 30 milyar euro’luk yatırım planını açıkladı. Macron nükleer enerji ile kıtanın içerisinde bulunduğu enerji krizini aşmayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa, 30 milyar euroluk (35 milyar dolar) yatırım planının bir parçası olarak yeni, daha küçük nükleer reaktörler inşa etmeyi ve 2030'a kadar yeşil hidrojende lider olmayı hedefliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günkü açıklamasında söz konusu yatırım planının endüstri devlerini ve inovasyonu teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.

Reuters’ın haberine göre Fransa seçimlerinden altı ay öncesinde konuşan Macron “Fransa 2030” adını verdiği yol haritasıyla ülkedeki sanayiyi büyük ölçüde karbonsuzlaştırmayı sağlayacaklarını, otomobil, biyotıp ve enerji gibi birçok alanda yenilikler getireceklerini ve üretimi ülkeye yaklaştıracaklarını açıkladı.

Plan çerçevesinde hedeflerini de ortaya koyan Macron, Fransa'nın 2030 yılına kadar düşük karbonlu uçak, küçük bir modüler reaktör ve yeşil hidrojen üretimi için iki büyük fabrika inşa edeceklerini açıkladı. Fabrikalar ayrıca bol miktarda elektrikli araç da üretecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fransa Avrupa’daki nükleer santrallerin %70’ünden fazlasına sahip. Ancak 2011 yılında Japonya, Fukushima’da gerçekleşen nükleer felaketin ardından ve yeni nükleer tesislerin büyük maliyet aşımları nedeniyle Fransa’nın nükleer enerji çevresinde oluşturduğu milli gurur dağılmıştı. Ancak Avrupa’nın içerisinde bulunduğu enerji krizi ve yenilenebilir enerjiyle birlikte ek kaynaklara ihtiyaç duyulması nedeniyle nükleer enerji konusu bir kez daha manşetlere taşındı.

Macron bir grup girişimciye yaptığı konuşmasında, “İnovasyon ve sanayileşme mücadelesini aynı anda yapmalıyız. Daha fazla üreten bir ülkeye ihtiyacımız var” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, yatırım planın Fransa'nın sanayi geleceğini inşa eden küçük ve etkin start-up'lara köklü sanayi devleriyle birlikte kilit bir rol vereceğini söyledi.

Kovid-19 salgınının ilk patlak verdiği dönemde yaşanan maskesi sıkıntısına işaret eden Macron, krizin gerçek bir güvenlik açığını gözler önüne serdiğini söyledi. Macron diğer yandan inovasyonun ve endüstriyel üretimin ülkeye yakın olmasının ne kadar önemli olduğunu da gördüklerini belirtti.

“Fransa ve Avrupa için üretken bir bağımsızlık çerçevesini yeniden inşa etmeliyiz” diyen Macron, küresel rekabette liderlik ve hammaddeye erişim için inovasyon konusunun kilit öneme sahip olacağını da söyledi. Macron, “Kazanan her şeyi alır” diye de ekledi.

Macron’un 2030 hedefleri arasında yarı iletkenler sektörüne yatırım yapmak ve Fransa’da biyotıp da dahil olmak üzere sağlık sektöründeki inovasyonları artırmak konuları da yer alıyor.

30 milyar euroluk teşvik, Fransa'nın korona virüs pandemisini atlatmasına yardımcı olmak için geçen yıl açıklanan ve büyük bir kısmı daha yeşil enerji politikalarını desteklemeye giden 100 milyar avroluk bir kurtarma planına ek olarak geldi.

Geniş kapsamlı yatırım planı muhalefet tarafından yoğun bir şekilde eleştirilirken, rakip partiler bunun bir seçim kampanyası olduğunu belirtiyor.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Görev süresinin bitimine birkaç ay kala, gidecek olan cumhurbaşkanı Fransızların parasını taahhüt ederek sadece halefini bağlayacak sözlerle kendi seçim imajını toparlamaya çalışıyor" dedi.

Le Pen Macron hakkında, “Bu, ‘Bedeli ne olursa olsun, yeniden seçilmek istiyorum!’ demektir” ifadelerine yer verdi.

OECD Bölgesi Öncü göstergeler endeksi yükseldi

 

Merkel: Türkiye NATO üyesi, görmezden gelemezsiniz

 

AB'nin yeşil tahvil ihracına yüksek talep sürüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)