BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMacron-Trump görüşmesinde ana gündem Türkiye ve S-400'ler oldu----

Macron-Trump görüşmesinde ana gündem Türkiye ve S-400'ler oldu

Macron-Trump görüşmesinde ana gündem Türkiye ve S-400'ler oldu
03 Aralık 2019 - 18:06 www.finansgundem.com

Macron ve Trump'ın ikili görüşmesinde masada yer alan en kritik konu Türkiye'ydi... Macron Türkiye'ye yönelik eleştirilerini sürdürürken, Trump S-400 yaptırımları hakkında konunun farklı boyutları olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi

Londra'da düzenlenen NATO liderler zirvesi öncesi bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Macron, tepki çeken "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamasının arkasında olduğunu söylerken, "ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. Bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATO'dan yanayım" dedi.

Macron, Türkiye'nin Rusya'da S-400 hava savunma sistemi almasını eleştirirken "Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil" dedi. Türkiye'nin NATO Zirvesi'nden çıkacak deklarasyonları engellemek istediğini iddia eden Fransa Cumhurbaşkanı "Türkiye'den netlik bekliyorum. Türkiye'nin hem YPG hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturması gerekiyor" dedi.

İki liderin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Daha güçlü bir NATO'dan yanayım"

"Macron: Açıklamalarım tepki çekmiş olabilir ama bunların arkasındayım. ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. Bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATO'dan yanayım. 

"Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için 'düşmanımız kimdir?' bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor. Müttefik ülkelerin terörizm tanımları farklılık gösteriyor.

Macron: Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır

"ABD'nin daha fazla ödeme yaptığını görüyoruz ve bunu yavaş yavaş değiştiriyoruz. Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır.

"Bizim Türkiye'yle olan ilişkilerimiz nasıl, bunları da konuşuyoruz. Türkiye'yle ilgili bütün toplantılarımızda bunlar konuşuluyor.

"Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor?"

"Türkiye ile pek çok konuda işbirliğimiz var. Tüm liderlere saygım var ama benim hakkımda kötü şeyler söyleyenlere bir şey diyemem. Ancak Türkiye'den netlik istiyorum. Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil. Avrupa'nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti.

"İkinci bir konu Türkiye'nin NATO Zirvesi'nden çıkacak deklarasyonları engellemek istemesi. YPG terör örgütü olarak nitelensin istiyor. Türkiye'nin hem bu konu hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturması gerekiyor."

Trump: ABD şirketleri sadece bize vergi vermeli

Trump: Afrika'da varlığınız çok önemliydi. ABD'nin çok fazla, diğerlerinin çok az ödeme yaptığını söylemeniz önemliydi. Biz çok önemli bir oyuncuyuz ve biz olmadan NATO kesinlikle aynı şey olmayacaktır. ABD'nin sırtından geçiniyorlar.

"(Fransa ile ticaret anlaşmaları) Bu konuda görüştük ve çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Vergiler konusuna çözüm getirebiliriz. Önemli olan ABD şirketleri sadece bize vergi vermeli, başka ülkelere değil. Ortak bir çıkar için bir vergi uygulamasıyla çözeceğimizi düşünüyorum."

"Petrolleri kendi güvencemiz altına aldık"

IŞİD'in yüzde 100'ünü yakaladık diyebiliriz. Başkan Obama'yla olanın benimle de olmasını istemiyorum. Biz petrolleri kendi güvencemiz altına aldık, petrolü kullanamayacaklar, biz bunu engelledik.

"Türkiye ve Erdoğan'la iyi ilişkilerimiz var. Suriye'nin bir kısmından askerlerimiz çektik. Siz sınırınızda kimle istiyorsanız onlarla devriye gezebilirsiniz dedik. Askerlerin bazılarını petrol sahalarına konuşlandırdık, bazıları eve dönüyor."

Trump: Rusya NATO'nun rakibi ya da düşmanı değil

"Rusya NATO'nun rakibi ya da düşmanı değil, iyi geçindiğimizi düşünüyorum. Rusya'yla iyi geçinmemiz gerek.

"(Türkiye'ye S-400 yaptırımı olacak mı?) Bu konuda görüşüyoruz. Türkiye Patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. Türkiye çok uzun zamandır Patriot füzesi almak istiyordu. Ama bunu Türkiye'ye satmıyorlardı. İşin başka boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz."

Erdoğan kritik zirvede liderlere bu kitabı verdi

Londra'daki dörtlü zirvenin ardından ortak açıklama

Liderler, Londra'daki dörtlü zirveyi değerlendirdi

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)