BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMaaş şeffaflığı hareketi hızla yayılıyor----

Maaş şeffaflığı hareketi hızla yayılıyor

Maaş şeffaflığı hareketi hızla yayılıyor
30 Eylül 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Maaş şeffaflığı hareketi hızla yayılıyor. ABD’de Kaliforniya, bu harekete katılan son eyalet oldu. Çalışanlar artık iş ilanlarında teklif edilen ücreti görebilecek.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Herhalde pandeminin nadir artılarından biri de iş hayatına getirdiği şeffaflık. Birçok sektör ücretler ve fiyatlandırmalarla ilgili daha şeffaf politikalar izlemeye zorlanıyor ve bu akım ABD’de birçok eyalette etkisini hissettiriyor.

Kaliforniya da ulusal maaş şeffaflığı hareketine katılan en son eyalet oldu. Artık her zamankinden daha fazla şirket, pozisyonalar için ne kadar ödediğini paylaşmak durumunda kalıyor.

Hızla yayılıyor

Bloomberg’den Jeff Green’in haberine göre, sadece bir yıl önce, yalnızca Colorado, işverenlerin iş ilanlarında maaş aralıklarını listelemelerini talep ediyordu. Kasım ayında, New York'ta da benzer bir kuralın yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı ve ardından gelecek yılın başlarında Washington eyaletinde maaş şeffaflığıyla ilgili yeni bir kuralın yürürlüğe girmesi duyuruldu. Kaliforniya eyaletinin de katılmasıyla Alphabet, Meta, Walt Disney ve Wells Fargo gibi şirketler 2023 yılı Ocak ayına kadar bu kurala uymak zorunda kalacak.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı bölgelerdeki işverenler, böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen iş ilanlarında ücret bilgilerini listelemeye başladı bile. Willis Towers Watson Plc'den yöneticiler arasında yakın zamanda yapılan bir anket, şirketlerin yüzde 17'sinin halihazırda gönüllü olarak ödeme aralıklarını listelediğini ve işletmelerin yüzde 62'sinin de aynı şeyi yapmayı hazırlandığını veya bunu düşündüğünü ortaya koyuyor. Çalışma ve İş Kurumu Colorado Departmanı İstatistik Direktörü Scott Moss, “Ücretsiz bir iş ilanının bir süpermarkette dolaşmak ve çorbanızın fiyatını görmemek gibi olacağı bir noktaya yaklaşıyoruz” dedi.

Cinsiyet ve ırka dayalı ücret farkları ortadan kalkacak

Düzenleyiciler, özellikle cinsiyet ve ırka dayalı ücret farklarını ortadan kaldırmanın bir yolu olarak maaş şeffaflığına kilitleniyor. Tarihsel olarak işverenler, çalışanlarının maaşlarını gizlilik içinde sakladı. Bu, kadınları ve yeterince temsil edilmeyen diğer çalışanları orantısız biçimde incitecek tutarsızlıklara yol açtı.

Yeni yasalar, herkesin masa arkadaşlarının ne kadar kazandığını tam olarak bileceği anlamına gelmiyor. Ancak, çalışanlar, düşük ücret alıp almadıkları yönündeki kararsızlıklarına yardımcı olacak kadar bilgi talep edebiliyor. Herkesin yapması gereken, mevcut rolleri için açık pozisyonlara bakmak ve bu aralığın içinde olup olmadıklarını veya hangi dilimde yer aldıklarını görmek.

Şirketlerin ücret eşitsizliklerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan yazılımlar geliştiren Syndio Direktörü Nancy Romanyshyn, “Şirketler son derece endişeli ve çalışanlarının ücret artışları için ellerini kaldırmasını bekliyorlar” diyor.

Daha fazla adalet

Yöneticilerin artık en azından çalışanların hangi dilime dahil olduklarını anlamalarına yardımcı olmak için bazı işlerin neden diğerlerinden daha fazla veya daha az kazandırdığını açıklamaya hazır olmaları gerekiyor. Yeni yasayla birlikte yöneticilerin bazı durumlarda, ödemeyi sıfırlamaları veya yeniden değerlendirmeleri bile gerekebilecek. Romanyshyn, sürecin yıkıcı ve rahatsız edici olabileceğini, ancak sonuçta daha fazla adalet yaratacağını söylüyor.

Çalışanların yüzde 80’i maaş şeffaflığından yana

Çalışanlar da giderek bu düşünceye katılıyor. İnsan kaynakları analiz platformu Visier tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 80'i bir tür maaş şeffaflığı istediklerini ve yüzde 68'si maaş konusunda daha fazla görünürlük olan bir yerde çalışmak için işlerini değiştirebileceklerini söylüyor. Daha genç nesillerin, yaşlılara göre ne kadar kazandıklarını paylaşma konusunda kendilerini rahat hissetmelerinin de çok daha olası olduğu görülüyor. İş arama portalı Indeed’in bu yılın başlarında, sitesinde yayınlanan yeni ilanların yüzde 75'inin maaş beklentilerini içerdiğini belirtmesi de maaş şeffaflığının hızla yayıldığını kanıtlıyor.

Yine de emekleme döneminde sayılan maaş şeffaflığı hareketinde henüz her şey yerine oturmuş değil. Bazı kuruluşlar eğilime direnmeye devam edebiliyor. Ücret şeffaflığı yasalarını ihlal eden devlet cezaları, olay başına 100 dolardan başlıyor ve görece düşük bir ceza olarak kabul ediliyor. New York gibi bazı eyaletlerde ilk kez suç işleyenler hariç tutuluyor. Ve elbette, birçok eyalette bu tür yasalar bulunmuyor. Yine de genel kanaat, çalışanlar için olduğu kadar şirketler için de bu hareketin olumlu sonuçları olacağı yönünde.

Çalışma arkadaşınızın maaşını bilmek ister misiniz? O kadar emin olmayın!

 

Ofise dönüş, enflasyonu düşürür mü?

 

Ofise dönüş mücadelesinde işçiler patronlara karşı

 

Ofise ‘hayır’ diyenler, kovulacaklarından emin

 

‘Sessiz istifa’ kararınızda ısrarcıysanız, sessizce kovulmaya hazır olun

 

Z kuşağının ‘sessiz istifa’ trendi geri tepiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)