BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLütfi Elvan'dan Fed kararı yorumu----

Lütfi Elvan'dan Fed kararı yorumu

Lütfi Elvan'dan Fed kararı yorumu
17 Aralık 2015 - 06:37 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Fed'in, 0.25 puanlık faiz artışı kararını piyasanın önceden satın aldığını söyledi

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırma kararını değerlendirdi. Elvan, "Piyasalar bu gelişmeyi zaten satın almıştı" dedi. 

Elvan, TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirme yaptı ve yöneltilen soruları yanıtladı.

Fed'in faiz oranlarını 0,25 puan artırmasını da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Elvan, piyasanın bu gelişmeyi zaten satın aldığını dile getirdi. 

Ekonomi ile ilgili Faiz artışına yönelik daha önce genel bir değerlendirme yaptıklarını kaydeden Elvan, "Özellikle Merkez Bankası başkanımızı dinledik. Diğer taraftan ekonomiye yönelik genel bir değerlendirme yapıldı. Mali disiplinin devam etmesi konusunda kararlılığımız bu toplantıda vurgulandı" ifadelerini kullandı.

Lütfi Elvan, son iki günde dolar/TL paritesine ilişkin endişelerin ortaya çıktığının belirtilmesi üzerine, "Bu konuda endişelenecek, kaygıya kapılacak herhangi bir durum söz konusu değil. Merkez Bankamız her türlü senaryoya karşı gereken her türlü tedbiri alacak. Dolayısıyla bu yol haritasını Merkez Bankamız harfiyen uygulayacak" dedi. 

"Türkiye istihdam yaratmaya ve büyümeye devam ediyor"

Bir başka soru üzerine Elvan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ciddi sıkıntılar bulunmasının yanında Avrupa'nın da küresel krizin etkilerinden kurtulamadığını ve istihdam yaratma konusunda oldukça zayıf bir durumda bulunduğunu kaydetti. 

Buna karşın Türkiye'nin istihdam yaratma konusunda oldukça başarılı olduğuna işaret eden Lütfi Elvan, son 6 yılda yıllık ortalama 1 milyon ilave istihdam yaratıldığını vurguladı. 

Elvan, "Hem büyüme hem de yaratmış olduğumuz istihdam itibarıyla Türkiye, sıkıntılı bir coğrafyada, oldukça başarılı bir sonuçla istihdam yaratmaya ve büyümeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

DAEŞ'İN BAŞİKA SALDIRISI

Terör örgütü DAEŞ'in Musul'un Başika bölgesindeki eğitim üssüne düzenlediği saldırıya dair bir soru üzerine Lütfi Elvan, bölgedeki Türk askerlerinin DAEŞ'e karşı mücadele eden Peşmergeleri eğitmek üzere Irak hükümetinin isteği üzerine görevlendirildiğini hatırlattı.

Yaşanan olayın, askerlerin güvenliğinin son derece önemli olduğunu gösterdiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Elvan, "Dolayısıyla bizim göndermiş olduğumuz takviyenin de o bölgede bulunan askerlerimizin güvenliği açısından daha da önem arz ettiğini ortaya koydu" diye konuştu. 

Bir başka soru üzerine, Irak'ta aralarında ABD ve İran'ın da bulunduğu DAEŞ ile mücadele etmek üzere değişik ülkelerin askerlerinin yer aldığının altını çizen Lütfi Elvan, Rusya'nın bölgedeki mücadelesinin ise sadece DAEŞ'e yönelik olmadığının görüldüğünü, bunu da kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi ve Türkiye'nin de DAEŞ'e karşı mücadelesini sürdüreceğini belirtti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'e ziyareti öncesinde söylediği "Sınırlarımızın güvenliği sınır ötesinden başlıyor" sözlerini değerlendiren Elvan, özellikle Türkiye'nin güney sınırlarında ciddi bir sıkıntı yaşandığına dikkati çekti. 

Ülkenin güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Elvan, "Bununla ilgili her türlü tedbiri bugüne kadar aldık, bundan sonra da almaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği noktaya ilişkin bir soru üzerine Lütfi Elvan, Türkiye'nin hiçbir zaman Rus vatandaşlarını karşısına alma gibi bir yaklaşım içinde bulunmadığını vurguladı. 

Bundan sonraki süreçte olayı tırmandırmak istemediklerini dile getiren Elvan, "Evet, Rusya bir hata yapmıştır. 'Bundan sonra böyle bir hareketle karşı karşıya kalmak istemiyoruz' demişizdir. Diğer taraftan Rusya'nın özellikle oradaki iş adamlarımıza yönelik birtakım yaptırımlar uygulayacağına yönelik bazı açıklamaları olmuştur. Biz hep şunu ifade ettik; Türkiye'de yaşayan Ruslar var. Biz onlara hep kucak açtık, açmaya da devam edeceğiz. Benzer yaklaşımları da Rusya'dan da bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin hiçbir zaman gerilimden yana olmadığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Elvan, Rusya'nın Türkiye'ye karşı tedbir alma gibi birtakım uygulamalara gitmesi halinde de kendilerinin de bu durumu değerlendireceklerine işaret etti.

CHP'Lİ ERDEM'İN 'SARİN GAZI' İDDİASI

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Rus televizyonu RT'ye verdiği röportajdaki "sarin gazı" iddialarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Lütfi Elvan, şunları kaydetti:

"Gerçekten bir milletvekilinin, hele hele ana muhalefet partisinden bir milletvekilinin böyle bir açıklamada bulunması ibret verici bir hadise. Herhalde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir hadiseyle çok karşı karşıya kalmamışızdır. Bu Rus televizyon kanalını zaman zaman izliyorum. Sabahtan akşama kadar Türkiye aleyhinde propaganda yapan ve özellikle Rus halkını provoke etmeye çalışan, Türkiye'ye ve Türk vatandaşlarına karşı kin doldurmaya çalışan bir kanal. Kredibilitesi son derece düşük olan böyle bir kanala çıkıp ve bu kanalda da aslı astarı olmayan, son derece çirkin ifadelerde bulunmuştur. Kendisini ispat etmeye davet ediyoruz. İspat etmiyorsa o insan şerefli bir insan değildir, haysiyetli bir insan değildir, namuslu bir insan değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletine böyle bir ifade kullanamaz."

Erdem'in sözlerine sessiz kaldığı için CHP yönetimini de eleştiren Elvan, bunu da çok manidar bulduğunun altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Bugün Sayın Kılıçdaroğlu cenaze törenindeydi. Kocatepe Camii'nde, bir şehidimizin cenaze törenindeydi. Ben de oradaydım. Evet, o cenaze törenine katıldınız ama sizin bir milletvekiliniz Türkiye Cumhuriyeti devletine resmen ihanet eden ve saldıran bir tutum içerisinde oldu. Bunun gereğini yapmalısınız. Bu şahsiyetin milletvekili yapılması da son derece manidar. Biliyorsunuz, bunun daha öncede bir tweeti vardı. O tweetinde 'İran ile Türkiye arasında herhangi bir şey söz konusu olursa, ben İran'dan yana tavır takınırım' diyen bir insan. Ne konuşabilirsiniz bununla ilgili? Gerçekten yazıklar olsun" dedi.  

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun hendek açan teröristlere yönelik, 'O arkadaşlara söyleyelim hendekleri kazmasınlar' diye bir sözü oldu" şeklindeki değerlendirme üzerine Lütfi Elvan, "Demek ki orada ordumuza karşı silah kullananları, hendek açanları, o sokaklara bomba koyanları arkadaş olarak görüyor. Ben buradan bunu anlıyorum" diye konuştu. 

"Biz çok güçlü bir devletiz"

1 Kasım seçimlerinin ardından partilerin tutumlarındaki değişikliğe ilişkin soru üzerine Elvan, MHP'nin seçimler sonrasında daha pozitif bir yaklaşım içinde olduğunu, CHP ve HDP'de ise bu eğilimi göremediklerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Elvan, HDP'nin bugüne kadar PKK'nın "kuyruğundan ayrılamadığını" dile getirerek, "HDP'nin, okullar yakılırken bunları (PKK) kınadığını duydunuz mu? Duymadınız. O okullarda Kürt kökenli öğrenciler okuyor. Oradaki çocuklara 'siz okula gitmeyeceksiniz', oradaki esnafa 'siz para kazanmayacaksınız' diyorlar" ifadelerini kullandı. 

Hendeklerin belediyelerin imkanları ile kazıldığını belirten Lütfi Elvan, asker ve polise hendekler kapatılırken ateş açıldığını ve bunun apaçık bir hainlik olduğunu vurguladı. 

Elvan, bölge vatandaşlarının PKK'dan bıktığını, halkın terör örgütünü dışladığını kaydetti.

Bölgede kamu düzenini mutlaka sağlayacaklarını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Elvan, "Gerekiyorsa ev ev bakılacak, terör örgütü mensupları kimlerse bunlar alınacak. Biz çok güçlü bir devletiz" şeklinde konuştu.

Lütfi Elvan, şehirlerin de PKK terör örgütünden temizleneceğini ifade ederek, bölge halkına rahat bir nefes aldıracaklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Doğu, Güneydoğu'da kentler, Beyrut, Lübnan gibi oldu" sözlerinin hatırlatılması üzerine Elvan, Kılıçdaroğlu'ndan terör örgütüne karşı açık ifadeler kullanmasını istedi. 

Türkiye'nin Beyrut olmayacağının altını çizen Lütfi Elvan, PKK'nın bütün baskılarına rağmen vatandaşların her zaman devletin arkasında olduğunu belirtti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)