BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakLüks konuta ek vergi----

Lüks konuta ek vergi

Lüks konuta ek vergi
19 Ekim 2019 - 09:38 www.finansgundem.com

Vergi reformu paketi çalışmaları sürüyor. Edinilen bilgiye göre pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulması planlanıyor

Uzun süredir çalışmaları devam eden vergi reform paketi, emlak sektörü için de önemli düzenlemeler içeriyor. Pakette bir değişiklik yapılmazsa “değerli konut vergisi” de yer alacak. Buna göre vergi sisteminde adaleti sağlamak için, 5 milyon TL’den değerli konutlar için, emlak vergisinin dışında yüzde 1 ek vergi daha konulması planlanıyor. Bu rakamın altındaki konutlar içinse herhangi bir ilave vergi söz konusu olmayacak. AK Parti’nin Kızılcahamam kampında da anlatılan paketin çalışmaları devam ediyor.

ÖNCE DEĞER BELİRLENECEK

Edinilen bilgilere göre, 5 milyon liranın altındaki mesken nitelikli taşınmazların, değerli konut vergisinden istisna olması hedefleniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, uygulama yasalaşırsa değerli konut vergisi kapsamına giren konutları ilan edecek. Ayrıca mükelleflere de konutlarıyla ilgili durum aktarılacak. Taşınmazın değerinin belirlenmesinin ardından, mükelleflere itiraz hakkı da tanınacak. İtiraz olmazsa da, taşınmazın değeri kesinleşecek. Vergi ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek. Bu vergi bütçeye gelecek.

YÜKSEK GELİRDEN YÜKSEK VERGİ

Paketle, gelir vergisi tarifesi değişeceği daha önce basına yansımıştı. Şu anda yüzde 15, 20, 27 ve 35 olan oranlara, paketle birlikte 39, 43 ve 45 de eklenmesi planlanıyor. 500 bin liradan 750 bin liraya kadar yüzde 39, 1 milyon liraya kadar yüzde 43 ve 1 milyon lira üstü de yüzde 45 üzerinden gelir vergisi ödenecek.

ÇOK KAZANAN SPORCUYA VERGİ

Hazırlanan pakette üst ligdeki sporcular için ödenen stopaj da 5 puan artırılıyor. Sporcular 2023 yılına kadar stopaj yoluyla vergilendirmeye devam edecek. Ancak üst ligdekiler için stopaj yüzde 15’den yüzde 20’ye çıkarılacak.

KURUMLAR VERGİSİ % 18’E İNİYOR

Yetkililerden edinilen bilgilere göre Kurumlar Vergisi de yüzde 18’e indirilecek. Şu anda kurumlar vergisi oranı yüzde 20. Ancak geçici olarak üç yıllığına yüzde 22’ye çıkarıldı. Bir değişiklik yapılmaması halinde, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden yüzde 22 oranında vergi alınmaya devam edilecek. 2020 yılı kazançları içinse, oran yüzde 20 olarak uygulanacak.

RANT VERGİSİ TARTIŞILIYOR

DEĞERLİ konuta vergi, rant vergisi olarak yıllardır Türkiye’de tartışılıyor. Tüketicilerin birikimlerini daha üretici alanlara yönlendirmelerini ve rant değişimlerinden kamunun da pay almasını amaçlayan rant vergisi için, daha önce de bazı düzenlemeler gündeme gelmişti. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yoğunluk artışı, bina yüksekliği, ya da kat adedindeki artışa ek olarak, kullanım amaçlarındaki değişikliklere yönelik uygulamalarda, imar plan değişikliği neticesinde değerinde artış olan konut ve arsalarda rant vergisi uygulanması için bir taslak da hazırlanmıştı. Düzenleme bu haliyle kabul görür ve meclisten geçerse, rant vergisi konusunda bugüne kadar atılmış olan en önemli adım olacak.

ZAMANLAMASINA KARAR VERİLECEK

Paketin TBMM’de ne zaman gündeme geleceğine ise, Meclis’teki bütçe takvimi dikkate alınarak karar verilecek. Normal koşullarda 30 Ekim tarihi itibariyle, 2020 yılı bütçesi yapılacak sunumla başlayacak ve akabinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlıkların bütçe sunumu süreci olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunuşların bitmesinin ardından da genel kurul süreci başlayacak. Bütçenin genel kurul süreci de aralık ayı içinde tamamlanacak. Ancak eğer vergi paketinin bütçeden önce gündeme alınması söz konusu olursa, Meclis’teki bütçe maratonu da bir hafta gecikmeyle başlayacak. Ancak bu konuda kesin kararın verilmediği ve önümüzdeki günlerde alınacak karara göre, meclisteki görüşme trafiğinin de netleşeceği vurgulanıyor. (Hürriyet)

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatma18 Aralık 2019 16:22

    emekli ınsanlar olarak emeklı maasımız uzerınde olusacak bu vergı tutarını nasıl odememız beklenıyor bu durumda ...cogu ınsan bu tıp evlerı zaten zengın -ne demekse- oldugu ıcın almıs durumda degil ...bu ınsanlar ne olacak ....devlet duzenleme yaparken emeklı oluslarını dıkkate alıp vergıyı ona gore ayarlamak durumunda yoksa evını sat baska bır mahalleye gıt cunku sen burada oturmaya layık degılsın dıyerek ayrımcılık yapıyor olacak kendı vatandasına ...devletın vatandasının her halını dıkkate alıyor olması beklenır cunku devlet zaten bızlerden olusuyor ...veya emeklı maaslarını buna gore mı ayarlayacak ...bu da mumkun ama bır cebınden verdıgını obur cebınden almaktan baska bır sey olmaz bu durumda .alım satım da asıl alması gereken vergıyı alsa daha uygun olur gorunuyor bana .her alım satımda bır kerelık yuksek vergı gercek deger uzerınden yıllık vergılerı makul tutarak ...

  • Bika19 Ekim 2019 12:23

    Maliyenin son açıkladığına göre 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu olan 47 bin 32 kişi ve kuruluş bulunuyor. Kümesteki kazlardan vergi alınıyor, yaban kazları vergi ödemiyor.

  • mso19 Ekim 2019 11:22

    7 kademeli gelir vergisi mi olur. Basitleştireceklerine karmaşıklaştıracaklar.

  • Ryu ken 19 Ekim 2019 11:20

    Her zamanki gibi bakın zenginden daha çok vergi alacaz o yuzden düzenleme yapıyoruz kandırmacasıyla aslında orta halli vatandaşa daha yüksek oranda vergi yükleyecekler..taktiklere alıştık. Tavana yayma gibi gösterip tabana kitleme...çok zeki değiliz ama sandığınız kadar özürlü de değiliz. Düzenleme lafı varsa zaten bunun benim gibi orta düzey vatandaşın hayrına bişey olmayacağı belli.