BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLübnan'da merkez bankasına protesto ----

Lübnan'da merkez bankasına protesto

Lübnan'da merkez bankasına protesto
25 Ocak 2023 - 16:08 www.finansgundem.com

Lübnan'da hesaplarındaki paraları çekemeyen mudiler Merkez Bankasını protesto etti.

Lübnan'da çok sayıda mudi, izlediği para politikasını protesto etmek için başkent Beyrut'taki Merkez Bankası önünde gösteri düzenledi.

Bankalarda mevduatı bulunan yüzlerce Lübnanlı, Merkez Bankasının hesaplardan çekim işlemlerinin kısıtlanmasını öngören genelgesine tepki göstererek paralarını istedi.

"Mudilerin Haykırışı Derneği" tarafından düzenlenen eyleme katılanlar, Merkez Bankasının uygulamasını "paralarının çalınması" olarak nitelendirdi.

Göstericiler, tüm bankaların yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin izlediği para politikasını eleştiren pankartlar taşıdı.

Binaya taş atan ve tepki için dolar yırtan göstericiler, yaktıkları araç lastikleriyle trafik akışını bir süre engelledi.

Eylemde ayrıca Lübnan lirasının dolar karşısındaki ciddi değer kaybı, devletin kötü yönetimi ve kontrolsüz fiyatların neden olduğu kaos da protesto edildi.

Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de vatandaşların bankalardaki dövizlerini bazı kısıtlamalar ve hükümetin belirlediği kur üzerinden çekebileceğini açıklamıştı.

1 ABD doları 20 bin liradan 56 bin liraya çıktı

Lübnan'da Ekim 2019'da başlayan hükümet karşıtı gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak liradaki değer kaybı da artmaya başladı.

Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken şu an karaborsa ve döviz ofislerinde 56 bin lira seviyesinden işlem görüyor.

Lübnan, İran, Mısır ve Irak'ta devalüasyonun önüne geçilemiyor

 

Lübnan'da mali kayıp 72 milyar dolar

 

Lübnan'dan IMF açıklaması: Krizden çıkmanın tek yolu

 

Lübnan yeni bir kriz riskiyle karşı karşıya

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)