BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLübnan'da kriz öğrencileri de vurdu----

Lübnan'da kriz öğrencileri de vurdu

Lübnan'da kriz öğrencileri de vurdu
13 Ocak 2022 - 16:15 www.finansgundem.com

"Tüm gençler gitmek istiyor çünkü burada net bir gelecek yok"

Lübnan'daki ekonomik krizde üniversite öğrencileri eğitimlerine devam etmeye çalışıyor. Fakat artan akaryakıt fiyatları nedeniyle öğrenciler okula gidemediği gibi elektrik kesintileri sebebiyle uzaktan eğitimde de güçlükler yaşanıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Diş Hekimliği öğrencisi Agnes, haftada 4 gün okula gitmesi gerektiğini, günün 5 saatini yolda geçirdiğini ve ulaşım için aylık 1,3 milyon Lübnan lirası (yaklaşık 11 bin 770 TL) harcadığını söyledi.

Soyadını paylaşmak istemeyen 22 yaşındaki öğrenci, "Bu babamın maaşının yarısına denk geliyor" dedi.

Pandeminin de etkisiyle halihazırdaki ekonomik ve siyasi kriz derinleşirken, Lübnan'da çoğu öğrenci için bu harcamaları karşılamak mümkün değil.

Lübnan lirası karaborsada yüzde 95 değer kaybederken, araçların depolarını tam olarak doldurması için 675 bin Lübnan lirası asgari maaş bile yetmiyor.

Lübnan İslam Üniversitesi'nden soyadını paylaşmak istemeyen 25 yaşındaki Tarık ise ulaşım fiyatlarındaki artıştan şikayet ederek "Benim dönemlik üniversite harcımdan bile daha pahalı hale geldi" dedi.

Öğretmenler de benzer sorunlar yaşıyor. Kamu Sektörü Çalışanları Birliği, 10 Ocak'ta eğitimcilerin greve gideceğini duyurmuştu. Sendikanın açıklamasında talep edilen sağlık hizmeti, ulaşım masraflarının karşılanması ve maaş zamları yapılmadığı sürece öğretmenlerin işe dönmeyecekleri belirtilmişti.

Bu sebeplerden ötürü ülkedeki çoğu üniversite uzaktan eğitim yapıyor. Fakat bazen 20 saatten uzun süren elektrik kesintileri nedeniyle çevrimiçi eğitim seçeneği de düzgün şekilde işlemiyor.

Lübnan Üniversitesi'nden Amina, "yaklaşık 75 kişilik sınıftan yalnızca 5'inin" çevrimiçi derslere katılabildiğini söyledi.

Soyadını paylaşmak istemeyen 22 yaşındaki öğrenci, kitaplardan dersleri takip ettiğini ve geri kalmamak için günde 9 saat civarı çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

"Burada bir çöküşten bahsediyoruz"

Dizüstü bilgisayar ve internet bağlantılarının aktif kalabilmesi için kimi aileler özel jeneratörler satın alırken, yüksek fiyatlar nedeniyle çoğu aile için bu seçenek de mümkün değil.

Fransızca eğitim veren kuruluşların bağlı olduğu Frankofon Üniversite Ajansı'nın Ortadoğu Direktörü Jean-Noel Baleo, bazı üniversitelerin kapatılmak zorunda kalacağını belirterek "Burada bir çöküşten bahsediyoruz. İleride daha kötü havadisler de gelecek" dedi.

"Kaynağımız yok"

Lübnan Eğitim Bakanı Addas Halabi ise üniversite eğitiminde yaşanan sıkıntıları giderecek güçleri olmadığını itiraf etti.

"Lübnan Üniversitesi için yabancı bağışçılardan fon bulmaya çalıştım fakat şu aşamada herhangi bir olumlu yanıt alamadım" diyen Halabi, "Lübnan yönetiminin bunu sağlayacak kaynağı yok" ifadelerini kullandı.

Sagesse Üniversitesi'nden 22 yaşındaki Ghassan, artık sadece ülkeyi terk edebilmek için mezun olmak istediğini söyleyerek "Tüm gençler gitmek istiyor çünkü burada net bir gelecek yok" dedi.(Independent Türkçe)

Lübnan’da akaryakıt zammı halkı sokağa döktü

 

Lübnan'da Hizbullah'ın kontrolündeki bölgelerde patlama

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)