BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkLondra’nın finans merkezi unvanı tehlikede----

Londra’nın finans merkezi unvanı tehlikede

Londra’nın finans merkezi unvanı tehlikede
18 Ocak 2022 - 18:06 www.finansgundem.com

Brexit’ten kısa bir süre sonra ortaya çıkan korona virüs pandemisi finans firmalarının strateji hamlelerini erteletti. Ancak finans yazarı Mark Gilbert’e göre Londra için gelecek pek parlak görünmüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brexit sonrası Londra finansının geleceğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor. Bloomberg International yazarı Mark Gilbert Londra finans çalışanlarının şimdilik işlerinin güvende olduğunu belirtiyor. Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Gilbert, istihdamın tek bir şehir yerine birçok bölgeye yayılmasıyla Londra’nın finans merkezi işlevinin tehlikeye gireceğini belirtiyor. İşte Gilbert’in o yazısı:

“İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı, Londra’nın Finans merkezi olma statüsünü tehlikeye attı. Şimdiye kadarki istihdam kayıpları toplu göç dalgasından çok bir sızıntı gibi hissedildi. Ancak şu anki durum daha uzun vadeli bir tehdidi maskeliyor. Zira yeni pozisyonlarının bölgelerini seçen firmalar başka yerlerde genişliyor.

İngiliz bankacılığı şu an için genişliyor. İngiliz Sanayi Konfederasyonu'nun Perşembe günü yayınladığı 100'den fazla firmayla yaptığı ankete göre, İngiltere'deki finansal hizmetler firmaları üç aylık iş hacimlerinin geçen yılın son çeyreğinde Haziran 2017'den bu yana en hızlı şekilde büyüdüğünü gördü. Kârlılık oranı beş yılın en iyi ivmesiyle hızlandı.

Firmaların gelecek yıl için öncelik sıralamaları ise İngiliz bankacılar için daha da yüreklendirici. Ankete göre, yetenekli bankacıları elde tutmak, katılımcıların %56'sı tarafından işletmelerin en önemli gerekliliği olarak gösteriliyor ve mevcut pozisyonlar için işe alımları gerekli gören %27'lik kısmı geride bırakıyor. Çalışan harcamalarını sınırlamak isteyenlerse sadece %2'de kalıyor. Maaşlar ve ikramiyeler İngiltere’deki finans çalışanları için güvende gözüküyor.

AB'den ayrılmak İngiltere finans sektörüne beklenenden daha az zarar verdi. EY'nin en son Brexit Göstergesi, Londra'dan taşınan istihdam sayısına ilişkin tahminini bir yıl önceki 7.600'den 7.400'e revize etti.

Ancak bu durum çok uzun sürmeyebilir. EY, pandeminin firmaları personel taşımada geçici olarak daha az agresif hale getirdiğini düşünüyor. EY'nin Mali Hizmetler Başkanı Omar Ali, "Ertelenen hamleler önümüzdeki yıl yeniden toparlanacaktır. Ancak bu durum AB piyasa düzenleyicilerinin süregelen baskısı nedeniyle olmayacak" dedi.

Dahası, Londra’nın Brexit sonrası finansal ortamda karşı karşıya olduğu en büyük tehdit, mevcut işlerin diğer başkentlere kayması riski değil. Aksine, Avrupa'nın başka yerlerinde yaratılan yeni istihdamlar, Canary Wharf'ta ek ofis alanı talebi yaratsaydı Londra'nın üstünlüğünün tehlikeye atılmasına yol açabilirdi.

Bu açıdan bakıldığında son haberler Londra için endişe vericidir. Bloomberg News'in bu ayın başlarında bildirdiği bir habere göre, 57,5 milyar doları yöneten hedge fonu Millenium Management, Paris’teki personelini yaklaşık beş kat artırarak 100'e çıkarma potansiyeline sahip bir bina kiraladı. New York merkezli firmanın şu anda yaklaşık 500 Londra çalışanı bulunuyor. 13,6 milyar dolarlık bir hedge fonu olan ExodusPoint Capital Management, düzenleyici kurumlara yaptığı genişleme başvurusunun onayını aldıktan sonra, buradaki 20 personeline yenilerini eklemek için önümüzdeki aylarda Paris'teki bankacıları işe almaya başlayacak.

Yatırım bankacılığında Morgan Stanley, Paris merkezli personelini gelecek yılın sonuna kadar iki katına çıkarak 300'e ulaştırmayı planlıyor. JPMorgan Chase bu yılın sonuna kadar 800 çalışanın olmasını bekliyor ve bu da Brexit'ten önceki sayısının üç katından fazla.

Pandemi, teknolojinin fiziksel konumu bilgisiyle çalışan personelin işlerini nasıl yaptıklarıyla daha az alakalı hale getirdiğini vurguladı. Bu da Londra’nın; bankacılık, muhasebe, hukuk hizmetleri ve finansın diğer tüm alanlarında bir yerde kümelemesinin Avrupalı rakiplerine karşı aşılmaz bir avantaj sağladığı tezini baltalıyor.

EY göstergesi, AB’den ayrılma referandumunun yapılmasından bu yana Kıta'daki firmaların Brexit ile bağlantılı yaklaşık 2.800 istihdam eklediklerini ve İngiltere'de oluşturulan 2.200 pozisyonun üzerine çıktığını tahmin ediyor. Bu fark, mütevazı da olsa, Londra söz konusu olduğunda halihazırda yanlış yönde ilerleniyor. Londra’nın Brexit sonrası kaderini coğrafi konuma dayalı yeniden atamalar değil ek personelin sağlanabildiği yerler belirleyecek.”

Goldman Sachs bilançosunu açıkladı

 

Credit Suisse’in yeni liderinin en büyük sorunu

 

İngiltere'de bazı Omikron önlemlerinin kaldırılması bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)