BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLityum ittifakı fiyatları stabilize edebilir----

Lityum ittifakı fiyatları stabilize edebilir

Lityum ittifakı fiyatları stabilize edebilir
24 Ekim 2022 - 17:27 www.finansgundem.com

Çin ‘yeni enerji’ endüstrisinde önemli rol üstlenmeye devam ediyor. Güney Amerika ülkeleriyle lityum alanında ittifaka hazırlanan Çin’in, küresel düzeyde fiyatların dengelenmesine katkı sunması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Karbon emisyonlarını azaltmak için küresel boyutta yeni enerji kaynakları arayışı sürecinde enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayan lityum piller, akıllı telefonlardan elektrikli araçlara kadar çeşitli sektörlerde fazlasıyla kullanılıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyadaki lityum rezervlerinin yaklaşık yüzde 65’inin yer aldığı Arjantin, Bolivya ve Şili ile Çin arasında yapılması planlanan ittifakın, lityum fiyatlarını belirleme amacı taşıdığı iddia ediliyor. Çin, dünyadaki lityum iyon pillerin yüzde 75'ini üretiyor. Çin aynı zamanda büyük bir lityum tüketicisi olsa da, lityum hammaddesinin yüzde 65'ini ithal ediyor.

OPEC benzeri ittifak

Global Times’ın haberine göre, Güney Amerika'nın lityum üreten ülkeleri Arjantin, Bolivya ve Şili'nin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) benzeri bir ittifak yoluyla lityum madeninin satış fiyatını belirlemek için ortak politikalar düşündükleri bildiriliyor. Haberde, Agencia EFE tarafından yayınlanan bir rapora atıfta bulunuluyor.

Raporda, ittifakın amacının, OPEC'in ham petrol fiyatları üzerinde etki yaratmak için üretim seviyelerini belirlemesine benzer şekilde lityum fiyatlarını etkilemek olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, üç ülkenin bakanlarının fiyatlar üzerinde anlaşmaya varmak, üretim süreçlerini uyumlu hale getirmek ve endüstriyel, bilimsel ve teknolojik gelişmelere yönelik sürdürülebilir uygulamalar geliştirmek için yönergeler belirlemek istediği ifade ediliyor.

Daha istikrarlı fiyatlar

Kuzey Çin Teknoloji Üniversitesi Otomobil Endüstrisi İnovasyon Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Zhang Xiang, Global Times'a verdiği demeçte, lityum ittifakının amacının lityum tedarikçileri üzerinde büyük etkisi olan fiyat oynaklığından kaçınmak olduğunun altını çiziyor.

Uluslararası strateji konusunda bağımsız bir araştırma görevlisi olan Chen Jia da OPEC benzeri bir lityum ittifakının lityum kaynak fiyatların dengelenmesinde rol oynayabileceğini söylüyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, ‘yeni enerji’ tedarik zinciri kabaca beş bölüme ayrılıyor: Madencilik, malzeme işleme, hücre bileşenleri, pil hücreleri ve elektrikli araçların üretimi.

Çin, yeni enerji endüstrisi tedarik zincirinin hakimi

Analistler, ittifakın yeni enerji endüstrilerinin gelişmesi ve madencilik üzerinde doğrudan bir etkisi olacağını söylüyor. 2020 yılı verilerine göre, Arjantin, Bolivya ve Şili, dünyanın kanıtlanmış lityum rezervlerinin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyor ve üretimleri, dünyadaki toplam üretimin yüzde 29,5'ine karşılık geliyor.

Ancak IEA'ya göre Çin, yeni enerji tedarik zincirinin akışına hakim durumda bulunuyor. Günümüz pil ve madenlerinin tedarik zincirleri Çin'in etrafında dönüyor. Çin, dünyadaki tüm lityum iyon pillerin yüzde 75'ini üretiyor. Çin büyük bir lityum cevheri tüketicisi olsa da, lityum hammaddesinin yüzde 65'ini ithal ediyor. Çin'in lityum ithalatının yaklaşık yüzde 6'sı Şili'den, yüzde 37'si ise Arjantin'den geliyor.

Bu nedenle analistler, olası bir lityum ittifakının fiyatlar ve üretimi istikrara kavuşturmaya yardımcı olmasının yanında özellikle Çin ile daha fazla iş birliği ve endüstriyel entegrasyonun küresel anlamda endüstrinin tedarik zincirlerinin istikrarına da yardımcı olacağını söylüyor.

Şili'den lityum madenciliğine yeşil ışık

 

Çip krizi, yerini lityum krizine bırakacak

 

Portekiz lityum madenciliğinin merkezi oluyor

 

Çin, lityum odaklı yatırımlarını genişletiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)