BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHormonlu nota bakanlık önlemi ----

Hormonlu nota bakanlık önlemi

Hormonlu nota bakanlık önlemi
28 Eylül 2017 - 02:09 www.finansgundem.com

TEOG'un kaldırılması sonrası liseye geçişte uygulanacak yeni sistem tartışmalar sürüyor. Bazı okulların öğrencilerine fazladan 'hormonlu not' verme ihtimaline karşı her dersten bir sınavın sorularının merkezden gönderileceği öne sürüldü

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kaldırılan TEOG yerine üzerinde çalışılan sisteme ilişkin, merkezi sınavın olmadığı bir model düşünüldüğünü açıkladı. TEOG’un kaldırılmasının ardından yeni sistem çalışmalarında sona gelen ve üç model belirleyen Bakanlık, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında taslakların sunumunu yapacak. Hürriyet'te Gamze Kolcu imzasıyla yer alan haberde Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışmaları süren, milyonlarca öğrenciyi ve veliyi ilgilendiren yeni sistemle ilgili detayları yer aldı. İşte o detaylar:

Bakanlıkta öne çıkan sistemin ipuçlarını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘özel nitelikli’ belli okullar dışında en iyi okulun öğrencilerin evine en yakın okul olduğunu söylemesi verdi.

YAKLAŞIK 300 LİSEYE SINAVLI GİRİŞ

Yeni alternatife göre en çok talep gören okullar kendi sınavlarını yapacak. Fen ve Sosyal Bilimler liseleri gibi özel nitelikli okullar öğrencileri kendi yapacakları sınavla seçecek. Öğrenciler bu okulların sınavına ortaokul not ortalamasıyla başvuracak. ‘Özel nitelikli’ kapsamına giren yaklaşık 300 lise var. Bu liselerin sınavlarına ise 8’inci sınıf öğrencilerinin yaklaşık yüzde 10’unun (100-120 bin öğrenci) girmesi bekleniyor.

Bazı öğrenciler ise yeteneklerine göre sertifikasyon modeliyle okullara yerleştirilecek. Spor, kültür, sanat, topluma hizmet, bilim başlıklı sertifikasyon belgeleri ışığında öğrenciler güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt yaptırabilecek.

BAŞVURUDA NOT ORTALAMASI ÖNEMLİ

Okulların yapacağı sınava başvurmak için not ortalamasının dikkate alınacak olması bazı okulların öğrencilerine ‘hormonlu’ yani şişirilmiş not verebileceği endişelerine yol açıyor. Hürriyet, bakanlığın ‘hormonlu not’ların önüne geçmek için izlemeyi öngördüğü yol haritasına da ulaştı. Bakanlık, her dersten yapılacak birer yazılının sınav sorularını merkezde hazırlayacak ve okullara gönderecek. Öğrenciler, Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil dersleri için bakanlığın hazırladığı sorularla sınav olacak.

KENDİ ÖĞRETMENLERİ NOT VERECEK

Öğrenciler, yılda iki kez merkezin sorularıyla kendi branş öğretmenlerinin gözetiminde sınava girecek. Bu yazılıları yine sınava giren branş öğretmenleri değerlendirip not verecek. Sınavlarda test yöntemi uygulanmayacak. Bu notlar tek başına bir başka okula yerleştirmede kullanılmayacak, sadece hormonlu notlara fren olacak.

Ayrıca 81 ilde ölçme ve değerlendirme merkezi kurulacak. Merkezden gönderilen sorularla yapılan yazılı sınavların notları da bu merkezlerde toplanacak. Merkezler, öğrencinin ilgi alanlarını belirleyerek yeteneklerine göre hangi lise türüne gidebileceğine dair çalışmalar yapacak. Bu birimler okullarla işbirliği içinde çalışacak. Öğrencilerin notları, ilgi alanları takip edilecek.

BİR LİSENİN SINAVI DİĞERİNDE GEÇERLİ OLABİLECEK

ORTAÖĞRETİME geçişte yaklaşık 300 başaılı lisenin yapacağı sınavların bakanlığın kontrolünde mi gerçekleştirileceği, soruları okulların mı hazırlayacağı henüz netlik kazanmadı.

Ancak bazı liselerin yaptığı sınavdan öğrencinin alacağı not diğer lisede de geçerli olabilecek. Böylece öğrenci ayrı ayrı birçok lisenin sınavına girmek zorunda kalmayacak. Örneğin Ankara Fen Lisesi’nin yapacağı sınavdan öğrencinin aldığı puanı İstanbul Fen Lisesi kabul edecek. Bazı okullar, “Ben Ankara Fen Lisesi’nin puanına göre öğrenci alıyorum” diyebilecek. Her öğrenci, bu gözde okulların yapacağı sınavlara giremeyecek. Sınav için gereken not ortalamasının belirlenmesinde akademik başarı etkili olacak ancak sosyal, sanatsal, sporsal yetenekler de özendirilecek.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Huk28 Eylül 2017 08:27

    Dünyada duyduğum en saçma sistem. 80 milyonluk Ülkede mantıklı sonuçlar vermez veremez. Herkesi evinin cevresindeki dandik imamhatiplere yönlendirmek için uygulanan vahşice hoyratça bir politika.

  • Ak_saçlı_5228 Eylül 2017 03:32

    Plansız işler. Öğrencilerin Kafası karışık. Eğitim Sistemi yap boz tahtası mi ? Teoga hazırlık yapan öğrenciler var bütün planlamalari buna göre. Teogun kalkması gerekiyorsa bile kademeli kalkması lazımdı. Yeni sistem iki yada üç sene sonra yürürlüğe girmeli idi. Zaten yeni sisteminde ne olduğu belli değil ya. Önceden hiç bir planlama yok teog kalkiyor diyorsunuz. nasıl bir mantık bir aya kadar açıklanacakmiş .siz bunun çalışmasını daha önce yapmadınız mı ? Eğer yapmadı iseniz ne demeye teog kalkıyor. Yazık çocuklarımıza.