BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaLira ve rubleye İHA darbesi----

Lira ve rubleye İHA darbesi

Lira ve rubleye İHA darbesi
16 Ekim 2015 - 23:10 www.finansgundem.com

Türk Lirası ve Rus rublesi, Suriye sınırında bir insansız hava aracının düşürüldüğü haberi ile sert kayıplar yaşadı

Birkaç dakika içinde, Türk Lirası ve Rus rublesindeki yatırımcılar, yukarı yönlü beklentierlin ne denli çabuk tesine döneceğini hatırlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugün Suriye sınırında hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü açıklaması ile birlikte, Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.1 kayıpla 2.9106'e zayıflayarak seansın en düşük seviyesine indi. Traderlar, bu İHA'nın Dusyaya ait olabileceği endişesi ile, rublenin yüzde 1.2 kadar düşmesine yardımcı oldu. Her iki para birimi,üçüncü çeyrekteki yüzde 10'un izerindeki kayıplarının ardından, bu ay en iyiperformans gösteren 10 para birimi arasında yer aldı.

Satış dalgasının etkisi, Türkiye'nin düşürülen kimliği belirsiz İHA'nın görünüşte Rusya ile bir bağlantısı olduğuna ilişkin işaret bulunmadığını açıklaması ile zayıflarken, habere verilen ilk tepki, Ekim ayındaki rallinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi. Rusya piyasaları, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini desteklemek için savaşa dahil olma kararına pek tepki vermedi. Suriye liderinin devrilmesi taraftarı olan Türkiye'de ise traderlar, kötüleşen güvenlik durumu ve yaklaşan 1 Kasım seçimlerinden dolayı endişeli. 

Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Bölgedeki gergin durum Türk Lirası ve Rus rublesini, Rusya'nın Suriye'deki askeri hareketından dolayı, jeopolitik cephedeki yeni gelişmelere en duyarlı gelişen piyasa para birimi haline getiriyor," dedi ve rublenin önümüzdeki haftalarda satış baskısı ile karşılaşmasını beklediğini sözlerine ekledi. 

Azalan Volatilite
Yatırımcılar bu ay, Fed'in faiz artırımını gelecek yıla kadar erteleyeceği beklentilerinin güçlenmesinin etkisi ile, bu ay Türk ve Rus varlıklarını artırdı. Bu durum, rublede üç aylık ima edilen volatilitenin bu hafta iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesine yardıcı olurken, Türk Lirası'ndakifiyat dalgalanmaları Ekim ayında, Perşembe günü itibariyle, 1.8 yüzde puanı azaldı.

Türk Lirası'nın volatilitesi bugün, Türk Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun Rusya'ya, Suriye'deki askeri operasyonlarının kazalara neden olabileceği uyarısında bulunması ile birlikte 16 baz puan kadar yükseldi. Sinirlipğlu, Ankara'da basın mensuplarına yaptığı açıklamda, Türkiye sınırının 3 kilometre kadar içine giren İHA'nın ait olduğu ülke heniz belirlenemedi.ğini söyledi. 

Rusya'da yatırımcılar, ülkenin Suriye'deki savaşa katılmasını, 30 Ekim'de başlayan hava saldırılarındanda bu yana fazla dikkate almadı ve bunun yerine, dikkatini ülkenin en büyük ihracat gelir kalemi olan petrolde bu ay görülen yükselişe ve Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentilere çevirdi. 

"Kırılgan" Ralli
Ruble Cuma günü dolar karşısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düşürülen hava aracının ne olduğunu belirtmediği ilk açıklamasının ardından 62.128 ile seansın en düşük seviyesine indi. Rus para birimi yüzde 0.6 düşüşle, Moskova saati ile 18:05'te 61.7470'e geldi.

Geçen yıl Allianz Se'nin bir birimini alan Moskova merkezli para yöneticisi April Capital'in fon yöneticilerinden Oleg Popov, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin bir hava aracını düşürdüğü haberinin ardından yatırımcıları rubleyi bu denli çabuk satması gerçeği, rallinin ne denli kırılgan ve spekülatif olduğunu gösteriyor," dedi ve "Durum saniyeler içinde değişebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Türk Lirası da, 7 Haziran seçimlerinde tek parti iktidarının çıkmaması ve ardında yürütülen görüşmelerde koalisyon hükümetinin kurulamasının ardından gelecek ay yeniden seçimlere gidilmeye hazırlanılması ile birlikte, risklerle karşı karşıya. Türk Lirası bu ay yüzde 4.4 değer kazanmasına rağmen, 2015 yılında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti ve  24 gelişen piyasa arsında Breziilya realinden sonra en fazla kaybettiren para birimi oldu. 

Londra'da Teneo Intelligence idari direktörü Wolfango Piccoli, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de devamlı kötü haberler gelmesi, ülkenin derin belirsizlik tuzağına yakalandığını yeniden teyit ediyor," dedi ve "Rusya'nın Suriye'deki olaylara dahil olması, zaten çok kırılgan bölgesel zorluklara yönelik ek bir belirsizlik faktörü oldu" şeklinde görüş bildirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)