BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Lira fazla değerli'----

'Lira fazla değerli'

'Lira fazla değerli'
17 Şubat 2013 - 12:03 www.finansgundem.com

WSJ Gazetesi'nin haberine göre, yatırımcılar fazla değerli Türk Lirası'na yatırım yapmaya sıcak bakmadığını yazdı

Türk lirasının fazla değerli olduğu, yatırımcıların pahalı liraya sıcak bakmadıkları yorumları yapılıyor. Wall Street Journal gazetesi, liranın pahalanmasının, uzun bir süre yatırımcıların “favorisi olan bir para biriminin konumunu zayıflattığını” öne sürdü.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türk lirasına ilişkin analizinde liranın pahalanmasının uzun bir süre yatırımcıların “favorisi” olan bir para biriminin konumunu zayıflattığını savundu.
Liranın geçen yıl dolara karşın yüzde 5 değer kazandığına işaret edilen analizde Ocak ayında reel efektif kurunun son iki yılın en yüksek düzeyine çıktığı, önceki yılın eş ayına göre yüzde 6.9 değer kazandığı vurgulandı.
“LİRA YÜZDE 18 FAZLA DEĞERLİ”
WSJ, Bank of America Merrill Lynch analistlerinin liranın yüzde 18 fazla değerli olduğunu tahmin ettiklerini belirtirken de Baring Asesset Management’dan Thanasis Petronikolos’un ise “Lira’nın pahalı olduğuna inanıyoruz. Bölgenin başka yerlerinde daha iyi yerel birim fırsatlarını görüyoruz” sözlerini yansıttı.
Petronikolos gibi yatırımcılar için Moody’s’in notu “yatırım yapılabilir” düzeyine çıkaracağı beklentisi ve Türk ekonomisinin birçok bölge ülkesinden daha hızlı büyümesi gibi bazı olumlu faktörlerin zaten liranın şimdiye kadar ki kazanımlarının arkasında olduğunu belirten gazete, “Yatırımcılar, daha fazlasını almak için pek yeni gerekçeleri görmüyorlar” diye yazdı.
“HALA RİSKLER VAR, CARİ AÇIĞI AŞIRI KIRILGANLIK YARATIYOR”
Buna karşın ABD gazetesi, liranın Şubat’tan bu yana biraz yavaşladığına dikkat çektikten sonra Türk ekonomisine ilişkin hala bazı “riskler” bulunduğunu belirterek hala geniş ve yabancı para girişlere çok bağımlı olan cari açığın “piyasa stresi dönemlerinde ülkeyi aşırı derece kırılgan bıraktığı” yorumunu da yaptı.
Bu bağlamda Boston’daki Standish kuruluşundan Javier Murcio, liranın fazla değerli olduğunu savunurken cari açığına ilişkin kaygılara da değindi.
“ENDİŞELERE RAĞMEN LİRA CİNSİNDEN TAHVİLLERİ ALIYORLAR”
Ancak WSJ, liraya ilişkin endişelere rağmen yatırımcıların sırtlarını Türkiye’ye dönmediklerini de vurguladığı analizinde yabancı yatırımcıların hala lira cinsinden devlet tahvillerini almayı sürdürdüklerini kaydetti. Gazete bu durumu, Türkiye’nin hala yüksek getiriler ve gelişmekte olan ülkelere oranla daha iyi büyüme sunmasına bağladı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)