BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisLimak ve CLK neden ayrılma kararı aldı----

Limak ve CLK neden ayrılma kararı aldı

Limak ve CLK neden ayrılma kararı aldı
29 Ekim 2016 - 08:16 www.finansgundem.com

Limak Holding ve CLK Holding neden ayrılma kararı aldılar. İşte ayrılığın ayrıntıları...

İki dev şirket Limak ve CLK'nın ayrılık kararı alması dün büyük yankı uyandırmıştı. Hürriyet'ten Sefer Levent dev ayrılığın en büyük nedenini bugünkü köşe yazısında açıkladı. İşte Sefer Levent'in bugünkü köşe yazısı:

Boğaziçi, Akdeniz, Çamlıbel ve Uludağ Elektrik dağıtım ihalelerini alarak 3.7 milyar dolarlık dev bir ortaklık kuran Limak-Cengiz-Kolin'den çok kısa bir açıklamayla ayrılık kararı geldi. Elektrik dağıtımında ayrılan dev şirketler 'şimdilik' 3. havalimanı projesine birlikte devam edecek. İşte ayrılığın en büyük nedeni...

Aralarında İstanbul’un yeni havalimanının da bulunduğu Türkiye’nin en büyük projeleri için ihalelere birlikte giren ve aldıkları projeler için ortaklık kuran Limak-Cengiz-Kolin’in birlikteliği bozuldu. Havalimanı ve yol projelerini birlikte yürüten üç dev grup, elektrik dağıtımında işleri ayırdı. Limak, Uludağ Elektrik Dağıtım‘ı alıp ortaklıktan çekilirken Cengiz ve Kolin Boğaziçi Dağıtım, Akdeniz Dağıtım, Çamlıbel Elektrik Dağıtım’da yola birlikte devam etme kararı aldı. Üçlünün elektrik dağıtım işi için ortak kurduğu CLK şirketinden dün yapılan açıklamanın kısalığı da dikkat çekiciydi. Açıklamada, “Elektrik dağıtım ve perakende sektöründe Bedaş, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel dağıtım ve perakende şirketlerinin üst çatısı olan CLK Grubu, farklı stratejilere odaklanabilmek için hisseleri yeniden yapılandırma kararı aldı. Buna göre ilgili kreditör kuruluşlar, EPDK, Rekabet Kurumu ve diğer izinlerin alınmasının ardından Limak, Uludağ EDAŞ ve Uludağ Perakende şirketlerindeki Cengiz ve Kolin hisselerini devralacak.

Boğaziçi, Akdeniz, Çamlıbel EDAŞ ve perakende şirketlerinde ise Cengiz ve Kolin şirketleri, Limak’a ait hisseleri devralacak” denildi.



HAVALİMANI NE OLACAK
Elektrik dağıtımındaki ayrılığın havalimanı ve yol projelerini nasıl etkileyeceği tam olarak bilinmiyor. Dün ulaştığım bilgilere göre Limak-Cengiz ve Kolin, elektrik dışında ortak üstlendikleri işleri ‘şimdilik’ sürdürecek. Sözkonusu işlerin büyük bir bölümü taahhüt işi olduğu için ortaklık konusunda bir sıkıntı çıkması beklenmiyor. Bu ayrılık sonrasında kamuoyunun mercek altına alacağı en önemli proje ise 3. Havalimanı inşaatı olacak. Yeni havalimanı için yapılan ihaleyi 3 Mayıs 2013’te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22.1 milyar Euro teklif ile kazanmıştı. İhalenin ardından projenin temeli 7 Haziran 2014’te atıldı. Havalimanının ilk etabının 26 Subat 2018 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor.

Elektrik dağıtımı gibi dinamik işleri çok ortakla işletmek güç. Hele de CLK’da olduğu gibi üç ortağın yüzde 33.33’er hissesi varsa. Sözkonusu şirketler Türkiye’nin dev şirketleri. Kendi başlarına da birçok alanda iş yapıyorlar. Her birinin ayrı tecrübesi, iş yapış şekli var. Elektrik işi dışındaki ortaklıkların sürmesi ortada ‘kavgalı’ bir ayrılık olmadığını gösteriyor. Karar alma süreçlerindeki ‘anlaşmazlıklar’ nedeniyle ayrıldıklarını tahmin etmek güç değil. Cengiz, Limak ve Kolin, çok büyük ihtimalle devam eden taahhüt işlerini birlikte sürdürürler. Ancak dev havalimanının inşatının bitimiyle birlikte, iş işletmeye dönüştüğünde büyük ihtimalle yeni ayrılıklar yaşanacak.

Ne de olsa... Testi çatladı bir kere...

LİMAK-CENGİZ-KOLİN’İN ALDIKLARI İHALELER
3. havalimanı 22.1 milyar Euro

Boğaziçi Dağıtım 1 milyar 960 milyon dolar

Uludağ Dağıtım 940 milyon dolar

Akdeniz Dağıtım 546 milyon dolar

Çamlıbel Dağıtım 258.5 milyon dolar

Yusufeli Barajı 256.3 milyon dolar

Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı 186 milyon dolar

Ankara YHT Tren Garı 150 milyon dolar

KUZEY MARMARA OTOYOLU
- Asya tarafı Limak-Cengiz 4.5 milyar lira
- Avrupa tarafı Kolin-Kalyon 2.7 milyar lira

DAĞITIM ŞİRKETLERİ
Antalya/Akdeniz Dağıtım: Antalya ile Isparta ve Burdur illerinde yaklaşık 1.6 milyon aboneye hizmet veren Akdeniz Elektrik Dağıtım, yılda yaklaşık 7.9 milyar kWh enerji dağıtımı gerçekleştiriyor.

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış AŞ: 1.7 milyon aboneye hizmet veren CLK Akdeniz Elektrik Perakende AŞ; Web Şube ve CLK Akdeniz Mobil Uygulaması ile abonelerinin tüm işlemlerini dilediği yerden tek tuşla yapabilmesini sağlıyor.

İstanbul/Boğaziçi Dağıtım: Boğaziçi Elektrik Dağıtım, 4.7 milyon abone ve dağıtımını yaptığı yıllık 24.2 milyar kWh elektrik ile Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım şirketi olarak İstanbul Avrupa Yakası’nda faaliyet gösteriyor.

CLK Boğaziçi Elektrik AŞ: Türkiye genelinin yüzde 8’ine denk gelen yaklaşık 4.2 milyon aboneye ulaştı.

Sivas/Çamlıbel Dağıtım: Sivas, Yozgat ve Tokat illerini kapsayan Çamlıbel Elektrik Dağıtım, yaklaşık 900 bin aboneye 2.7 milyar kWh elektrik dağıtımı gerçekleştiriyor.

CLK Çamlıbel Elektrik: CLK Çamlıbel Elektrik, yaklaşık 800 bin aboneye hizmet veriyor.

Bursa/Uludağ Dağıtım: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini kapsayan Uludağ Elektrik Dağıtım, yaklaşık 2.6 milyon aboneye yılda 10.8 milyar kWh elektrik dağıtımı gerçekleştiriyor.

CLK Uludağ Elektrik Perakende AŞ: Yaklaşık 3 milyon aboneye hizmet veriyor. Şirket serbest tüketici statüsünde Türkiye’deki 45 ildeki, 128 bin aboneye elektrik satışı yapıyor.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ercan begiç24 Aralık 2020 13:07

    Koruna bunların içine düşsün cıkmasın

  • Mustafa kemal05 Nisan 2020 13:15

    İstanbulda terör estiriyor bunlar, onca güvence bedeline rağmen 30tl için elektirik kesip kapat açla halkı soyuyorlar direnenleri sözde hukuk bürosu avukat bozuntuları aracılığıyla birdaha soyuyorlar ve adalet sistemi sadece izliyor...

  • bayram tarım09 Mart 2017 18:56

    bu keyfi uygulamalarınızdan dolayı faturamı cep subesinden yatıramıyorum..bu yüzden fatura geçikince geçikme cezası ve açma kapama parası adı altında ben neden para vereyim..bir siteniz bile yoksa para almak için nasıl hava alanı falan yapacaksınız..

  • can30 Ekim 2016 01:29

    NASIL BİR BU KADAR CENGİZ KÖLN ŞİRKETİ KORUNUYOR İHALE VERİLİYOR BU DÜNYANIN ÖBÜR DÜNYASIDA VAR YARIN BU ŞİRKET BATAR

  • AHMET ŞEN29 Ekim 2016 13:47

    MAHŞERİN 3 ATLISI !!kötülere bişey olmaz

  • ergun penbe29 Ekim 2016 11:01

    ekonomi kotuye gidince nakit akısları bozulmustur. tabi dolar cinsi kredileri de odeyemiyorlardır. kuculmeye gidecekler